اگزما در کودکان گاهی با برآمدگی های کوچک و آبدار همراه است که مرطوب و خیس هستند. اکثر کودکان در برخی نواحی بدن طی یک یا چند بار دچار خارش (راش پوستی) می شوند، اما اگزما می تواند مزاحمی باشد که خارش را بیشتر کند و شرایط بدتری به وجود آورد.
شایع ترین علت اگزما «درماتیت آتوپیک» (Atopic dermatitis) است که گاهی اگزمای نوزادان نیز نامیده می شود و می تواند بر کودکان با سن بالاتر نیز مثل نوزادان اثر گذارد.
اگزما یا درماتیت آتوپیک عارضه ای است که در آن، پوست ملتهب، قرمز، ترک خورده، زبر و حتی ممکن است دچار خارش شود. در موارد شدیدتر اگزما، ممکن است پوست دچار تاول هم بشود. درماتیت آتوپیک از انواع شایع و ارثی این بیماری است که معمولا در شش ماه اول زندگی یک نوزاد اتفاق می افتد و عارضه ای شدید و طولانی مدت است. ممکن است این بیماری در بعضی افراد به مرور زمان بهبود پیدا کند و در بعضی دیگر شدت یابد.
علائم اگزما
خارش از شایع ترین نشانه های این بیماری است که در بعضی موارد در اثر خارش زیاد، پوست متورم می شود. سایر علائم اگزما عبارتند از:
- نواحی قرمز و پوسته پوسته شده
- برجستگی های ریز و زبر روی پوست
- نواحی چرمی ضخیم
- برجستگی هایی با ترشح مایع
اگر رنگ پوستتان نسبتا تیره باشد امکان دارد نواحی مبتلا روشن تر یا تیره تر باشند.در اینجا 7 نکته برای درمان موارد شدید اگزما را بیان می کنیم:
1- از مواد محرک دوری کنید.
در بیماری اگزما، پوست به آسانی تحریک می شود. لذا درمان اصلی این بیماری، دوری از عوامل تحریک کننده آن است.
عوامل محرک اگزما در کودکان عبارتند از:
- آب و هوای خشک
- پشم، پر و پوسته بدن حیوانات
- گرده گیاهان، قارچ ها و کپک ها و گردوخاک
- صابون و مواد شوینده تند و قوی
- گرمای هوا و عرق کردن بدن
2- از مواد معطر دوری کنید.
آنچه که باعث بروز اگزما در هر کودکی می شود، متفاوت است، ولی مواد معطر و خوشبویی که با پوست بچه تماس پیدا می کنند مثل صابون، شامپو و کرم، می توانند باعث شروع اگزما در کودک شوند.لذا برای کودک خود، از پودر یا صابون لباسشویی، نرم کننده لباس، دستمال مرطوب پاک کننده، دستمال کاغذی، صابون، شامپو و کرم بچه ی بدون بو (بدون عطر) استفاده کنید.
3- پوست بدن کودک خود را مرطوب نگه دارید.
مرطوب نگه داشتن پوست، مهم ترین کار برای حفظ سلامت پوست در بیماران مبتلا به اگزما است.شما می توانید حداقل 2 تا 3 بار در روز، پوست بدن کودک خود را با یک کرم بچه بدون بو و کم آلرژی، مرطوب و نرم نگه دارید تا علائم اگزما کاهش یابد.می توانید از پمادهای روغنی مخصوص بچه استفاده کنید.پمادهای روغنی بهتر از لوسیون ها، رطوبت پوست را حفظ می کنند.در مورد نوع کرم یا پماد مخصوص بچه مبتلا به اگزما می توانید از یک پزشک متخصص اطفال سوال کنید.
4- از پماد های پوستی مخصوص اگزما استفاده کنید.
پمادهای حاوی هیدروکورتیزون می توانند خارش و التهاب پوستی را در اگزما کاهش دهند.برخی کرم های کورتونی نیز برای کودکان مبتلا به اگزما مفیدند، ولی همیشه قبل از استفاده از هر نوع پماد و یا کرم کورتونی باید با پزشک مشورت کنید.پمادهای هیدروکورتیزونی را نیز نباید بیش از یک هفته برای کودک خود استفاده کنید.در کل قبل از مصرف هر نوع کرم یا پمادی، با پزشک کودک خود مشورت کنید.بدن کودک خود را زیاد و زود به زود نشویید که اگزمای او را بدتر می کند.
5- از داروهای آنتی هیستامین استفاده کنید.
اگر خارش کودک شدید است، تحت نظر پزشک و با تجویز او می توانید از داروهای خوراکی ضدحساسیت (آنتی هیستامین) برای کودک خود استفاده کنید.
6- کودک را خنک نگه دارید.
آب داغ، چربی طبیعی پوست را که از آن محافظت می کند، از بین می برد.لذا بدن کودک خود را با آب ولرم بشویید و بلافاصله بعد از آن، با کرم یا پماد پوست کودک را چرب کنید.در ضمن بدن کودک خود را زیاد و زود به زود نشویید که اگزمای او را بدتر می کند.
7- برنامه غذایی کودک را تغییر ندهید.
برخی مواد غذایی می توانند باعث تحریک اگزما در برخی کودکان شوند.ولی بدون مشورت با پزشک، هیچ ماده غذایی را از برنامه غذایی کودک خود حذف نکنید.در کل باید گفت هنگام مشاهده علائم اگزما در کودک خود، باید او را فوراً نزد پزشک متخصص اطفال ببرید تا مطمئن شوید که آیا کودک تان اگزما دارد یا نه؟در صورت داشتن اگزما، پزشک می تواند راهکارهای درمانی مخصوص کودک شما را بیان کند.