درخت کاری از درخت های بومی هند می باشد که به خاطر برگ های خوش عطر و بویش شناخته شده است. این برگ های جادویی از دیرباز در هند برای مصارف دارویی و آشپزی استفاده می شده اند. برگ های کاری رایحه ای با نت مرکبات دارند و به همین دلیل اغلب به عنوان طعم دهنده در غذاهای مختلف به کار می روند اما مزیت مهم تر این برگ ها ترکیبات گیاهی قدرتمند موجود در آن ها می باشد که فواید زیادی در خود گنجانده اند.
نام دیگر برگ کاری چیست؟ درخت کاری به انگلیسی (curry tree) و به هندی (Murraya koenigii) نامیده می شود.
برگ کاری همان برگ بو است؟ خیر ! درخت کاری (نام علمی: Murraya koenigii) نام یک گونه از تیره سدابیان است. این درخت بومی هند و سریلانکا است. برگ بو با نام علمی لائوروس نوبیلیس (Laurus nobilis) نام گونه ای از سرده برگ بو است.
خواص درمانی برگ کاری
ناگفته نماند برگ کاری با پودر کاری تفاوت دارد اگرچه اغلب از این برگ ها داخل پودر کاری نیز استفاده می شود.
- 1. سرشار از ترکیبات گیاهی قدرتمند
برگ کاری سرشار از ترکیبات گیاهی محافظت کننده مانند آلکالوئیدها، گلیکوزیدها و ترکیبات فنولیک است که به آن عطر و فواید زیادی می بخشند. از ترکیبات دیگر موجود در این برگ ها می توان به لینالول، آلفا ترپینن، میرسن، و غیره اشاره کرد که اکثر آن ها خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و با حفظ سلامتی بدن و مقابله با آسیب اکسیداتیو خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش می دهند.
- 2. پیشگیری از بیماری قلبی
افزودن برگ کاری به رژیم غذایی خطر بروز برخی عوامل خطرزای قلبی از جمله کلسترول و تری گلیسیرید بالای خون را کاهش می دهد، این خاصیت از حضور مقدار زیاد نوعی آلکالوئید به نام ماهانیمبین در برگ ها نشات گرفته است. این ماده از عوارض ناشی از رژیم غذایی پر چرب مانند چربی و کلسترول خون بالا، تجمع چربی ها، التهاب و استرس اکسیداتیو – که همگی خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهند – جلوگیری می کند.
- 3. محافظت از سیستم عصبی
به نظر می رسد مصرف برگ کاری از سلامت سیستم عصبی از جمله مغز محافظت می کند، این برگ ها حاوی موادی هستند که خطر ابتلا به بیماری های عصبی مانند آلزایمر را کاهش می دهند. در مطالعات حیوانی مشخص شده مصرف دوز بالای عصاره برگ کاری سطح آنتی اکسیدان های محافظت کننده در مغز را افزایش داده، به کاهش آسیب اکسیداتیو در سلول های مغزی و همچنین آنزیم های مرتبط با پیشرفت بیماری آلزایمر کمک می کند و باعث بهبود حافظه می شود.
- 4. ضد سرطان
برگ کاری حاوی ترکیبات ضد سرطانی است که از بدن در برابر سلول های سرطانی خاص از جمله سرطان سینه، دهانه رحم، ریه و روده بزرگ محافظت می کنند. محققان این خاصیت را به آنتی اکسیدان های موجود در این برگ ها از جمله کورستین، کاتچین، روتین، اسید گالیک و آلکالوئید گیرینیمبین نسبت می دهند.
- 5. قند خون و دیابت
به نظر می رسد عصاره برگ کاری تاثیر خوبی در کاهش سطح قند خون داشته و از افراد دیابتی در برابر علائم مرتبط با این بیماری از جمله درد عصبی و آسیب کلیوی محافظت می کند.
- 6. تسکین درد
مصرف خوراکی برگ های کاری می تواند تاثیر قابل توجهی روی کاهش درد داشته باشد.
- 7. خاصیت ضد التهابی
برگ کاری طیف گسترده ای از ترکیبات ضد التهابی را در خود گنجانده و عصاره آن می تواند به کاهش ژن ها و پروتئین های مرتبط با التهاب کمک می کند.
- 8. خواص ضد باکتریایی
به نظر می رسد عصاره این برگ های معجزه گر از رشد و نمو باکتری های بالقوه مضری همچون کورینه باکتریوم توبرکلوزیس و استرپتوکوک پیوژنز جلوگیری می کند.
توجه : خواص ذکر شده حاصل مطالعات حیوانی هستند و برای تایید آن ها نیاز به تحقیقات علمی بیشتری می باشد.
آیا برگ کاری از ریزش موها جلوگیری می کند؟
برگ کاری سرشار از ترکیبات مغذی و مفید است و می تواند به رشد بهتر موها و درمان ریزش مو کمک کند زیرا:
- این برگ ها سرشار از آنتی اکسیدان هایی می باشند که علاوه بر از بین بردن فولیکول های مرده، پوست سر را مرطوب می کند
- منبع خوب پروتئین ها و بتاکاروتن است که هر دو از ریزش و نازک شدن مو جلوگیری می کنند
- منبع خوب اسیدهای آمینه می باشد که به تقویت و سلامت فولیکول ها کمک می کند
نحوه مصرف برگ کاری
هندی ها از زمان های بسیار دور از برگ کاری در غذاهای سنتی خود استفاده می کرده اند. طعم منحصر به فرد این برگ ها معمولا با نوعی مزه ظریف مرکبات و ته مزه آجیلی توصیف شده و اغلب به عنوان طعم و عطر دهنده به غذاهای مختلف افزوده می شود. این برگ ها معمولا به صورت خشک عرضه و با پختن نرم می شوند، قبل از اضافه کردن برگ کاری به غذا بهتر است ابتدا آن را در روغن یا کره تفت دهید.
برخی روش های رایج استفاده از برگ کاری در غذاها عبارتند از :
- برگ های کاری را در روغن و روی حرارت بالا تفت داده و سپس آن را به همراه روغن به غذاهای دلخواه خود اضافه کنید
- برگ های خشک و تازه کاری را با دیگر ادویه جات مانند فلفل تند، زردچوبه و زیره ترکیب کرده و یک چاشنی طعم دهنده درست کنید
- پودر برگ کاری خشک را روی غذاهای خود بپاشید
- برگ های کاری را داخل روغن داغ بپزید و نان ترد را به این روغن آغشته کرده میل کنید
- برگ کاری را به سس ها اضافه کنید
- از این برگ ها می توان در تهیه نان و کراکر استفاده کرد