تیتر خوب به چهار دلیل بسیار مهم می باشد اول اینکه باید جذاب باشد تا خواننده را جلب کند دوما عنوان خوب متن خبر را برای خواننده پیش بینی می کند،سوم، باید لحن نوشتار را منعکس کند. چهارم و در آخر، باید دارای کلمات کلیدی مهمی باشد که در طی جستجوی کلمات کلیدی، پیدا کردن آن را آسان تر می کند. هنگام نوشتن محتوا خبری خود می توانید از چهار معیار ذکر شده در بالا برای نوشتن تیتر خبری خود کمک بگیرید.
اجزاء تیتر
- تیتر اصلی (Main Headline): به خودی خود دارای معنای واحد و مستقل می باشد و مهم ترین بخش خبر را در خود نهفته دارد تیتر اصلی غالبا با فونت درشت و پررنگ نوشته می شود.
- خلاصه تیتر: که سوتیتر هم نامیده می شود خلاصه ای از خبر را بعد از تیتر اصلی می آورد این تیتر با ستاره یا نقطه در ابتدای جمله مشخص می شود، در نظر داشته باشید استفاده زیاد از سوئ تیتر می تواند خواننده را از ادامه خواندن خبر باز دارد.
- روتیتر ((.Kicker (E.), Surtitre (F): بالای تیتر اصلی قرار دارد کوچکتر از تیتر اصلی نوشته می شود
- زیر تیتر ((.Deck (E.), Soustitre (F): بعد از تیتر اصلی (معمولا در صفحه اول) و با حروف کوچکتر نوشته می شود. مطلب زیرتیتر می تواند مکمل تیتر اصلی و یا مستقل از آن ها باشد. باز هم تیتر اصلی باید بدون زیر تیتر هم مفهوم و معنای مستقل و کامل داشته باشد
- میان تیتر (Subhead): غالبا عبارتی متشکل از یک تا سه کلمه است که در میان خبرهای طولانی و خبر های تلفیقی برای تفکیک مطالب مختلف یک خبر مورد استفاده قرار می گیرد.
مثال:
روتیتر: از یک باند قاچاقچی
تیتر اصلی: 500کیلو هروئین در خراسان کشف شد
روتیتر: ادراه نظام وظیفه :
تیتر اصلی: اضافه خدمت مشمولان غایب بخشیده شد
انواع تیتر
تیتر های اقناعی: این نوع تیتر در راستای القاء پیام های خاص و یا تبلیغ به مردم به کار می رود در این نوع تیتر ها از واژه های عاطفی برای جلب توجه مردم استفاده می شود.
تیتر های چکشی: این نوع تیتر ها از دهه ی چهل وارد روزنامه نگاری ایران شد معمولا با برجسته کردن(پر رنگ و درشت نوشتن) واژه مهم و جذاب سعی در هیجانی کردن خواننده دارد مثل: یخبندان در فرانسه بیداد می کند.
تیتر های استنباطی: هدایت خواننده برای برداشت کردن هر چه صحیح تر و مستقیم تر از خبری باشد.مثل: سخنرانی رئیس جمهور در رابطه با آینده ی اقتصادی کشور
دو تیتری:
در خواست جهانی برای کمک به مردم عراق
بغداد همچنان زیر آتش است
در این تیترها، حروف باید زیر هم و هم اندازه باشند، این نوع تیتر از خبرهای چند موضوعی و تلفیقی بدست می آید لذا، دو موضوع تیتر می شود. از نظر ساختاری در سطر اول باید حالت مصدری در تیتر باشد و بدون فعل بیاید و سطر دوم باید با فعل ختم شود، حالت اول و دوم جایگزین یکدیگر نمی شوند.
دو تیتره:
پیشنهاد ایران برای تشکیل کنفرانس اسلامی
جبهه دوم علیه عراق از ترکیه گشوده شد
در این حالت ارتباط معنایی این دو تیتر از یکدیگر دور شده و اگر چه می تواند موجب ایجاد کنجکاوی در خواننده شود، باید در لید خبری توضیح لازم نوشته شود تا در صورت دور افتادگی دو تیتر مخاطب وادار به دنبال کردن خبر شود.دو تیتره در مطبوعات کاربرد دارد و اگرچه در خبرگزاری وجود ندارد ولی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.برای نخستین بار دوتیتری ها در جریان جنگ متحدین با عراق موسوم به (جنگ نفت) در روزنامه ابرار توسط حسین قندی مورد استفاده قرار گرفت.
تیتر سوالی: نباید تیتر به صورت سوالی باشد چرا که حالت منفی در خوانندگان ایجاد می کند ولی برخی اوقات اگر به همراه حالت سوالی بیان کنننده خبری نیز باشد می تواند از ان استفاده کرد. مثل: افزایش واردت به چه قیمتی؟
ضرب آهنگ تیتر
غالبا ضرباهنگ در تیتر برای جلب توجه وجود دارد برخی از حروف خوش صدا هستند و برخی دیگر زمخت و خشن با ترکیب این دو گروه در یکدیگر ضرب اهنگ خاصی در عبارات ایجاد می شود که باعث جذابیت تیتر می شود توجه داشته باشید در تیتر از عباراتی استفاده کنید که ضرب آهنگ و معنا را تواما باهم داشته باشند.
انواع ضرب آهنگ
- ضرب آهنگ یکنواخت: کنگره حافظ در شیراز گشایش یافت(ریتم آن کم است)
- ضرب آهنگ موجی: هفته ای در پیش است؛ سرد، بارانی، برفی
- ضرب آهنگ شکسته (طول موج شکسته): ضرب الاجل تمام شد. افزایش قیمت ممنوع