انواع خال‌های پوستی کدامند؟

  جمعه، 28 آذر 1399   زمان مطالعه 7 دقیقه
انواع خال‌های پوستی کدامند؟
اکثر خال‌ها در دوران کودکی و نوجوانی به وجود می‌‌آیند و تقریباً همه افراد بزرگسال حداقل یک عدد خال دارند و برخی دیگر تعداد بیشتری خال روی بدن آنها وجود دارد. به وجود آمدن ۴۰ عدد خال روی بدن طبیعی است. خال می‌تواند در هر قسمت از بدن از قبیل شقیقه و کف پا و کف دست، بین انگشتان دست و پا، زیر ناخن دست و پا و سایر نقاط بدن به وجود بیاید.

ممکن است متخصص پوست به بیمار اطمینان بدهد که خال مورد نظر خطرناک نیست و نیازی به عمل یا نمونه برداری ندارد و یا این که پزشک اقدام به نمونه برداری یا برداشتن ضایعه کند و در صورتی که مشخص شود که خال تغییرات بدخیمی دارد، بر حسب عمق و پیشرفت ضایعه بایستی با حاشیه ی مشخصی ضایعه به طور کامل برداشته شود و جهت پاتولوژی فرستاده شود.

اگر بعد از برداشتن، خال مجددا عود کرد حتما بایستی به پزشک مراجعه کرد. احتمال اسکار(باقی ماندن جای خال) بعد از عمل خال، بستگی به مهارت پزشک و نوع ترمیم پوست بیمار دارد.بعضی از افراد مستعد تشکیل پوست اضافه در محل عمل جراحی هستند و در بعضی نقاط بدن خطر تشکیل جوشگاه محل عمل زیادتر است.

در مورد خال های بزرگ روش هایی وجود دارد که باعث محو کردن کامل خال نمی شود، ولی از نظر ظاهری وضعیت بهتری به وجود می آورد؛ مثل لایه برداری (پیلینگ)، درم ابرژن و لیزر که باعث کم رنگ تر شدن خال می شوند، ولی معمولا موقتی بوده و خطر ابتلا به سرطان پوست (ملانوما) را کم نمی کند

خال یا ضایعه خوش خیم نابجای پوستی که ناشی از تکثیر و فعالیت بیش از اندازه سلول های رنگدانه ساز (ملانوسیت) و غیررنگدانه ساز (کراتینوسیت) است، به اشکال، رنگ و اندازه های مختلف در صورت و بدن به وجود می آید.اگرچه علت بروز خال های خوش خیم همچنان نامشخص است، اما عللی همچون سابقه ژنتیک و فامیلی مثبت، تغییرات طبیعی هورمونی در سنین رشد (۵ سال اول زندگی و سن بلوغ)، حاملگی، مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی (شیمی درمانی یا نور درمانی)، سوابق اختلالات هورمونی (کم کاری یا پرکاری تیروئید یا بیماری های داخلی متابولیک)، تماس با مواد سوزاننده و شیمیایی و تاثیر طولانی مدت نور خورشید می تواند در بروز تعداد و اندازه خال ها تاثیرگذار باشد، اما گاهی ممکن است در محل نیش حشرات، جوش ها و ضایعات پوستی که بعد از یک دوره طولانی بهبود یافته اند، شاهد بروز خال های رنگی یا غیررنگی باشیم.خال های مادر زادی در موقع تولید ممکن است بسیار کمرنگ باشند و به همین دلیل ممکن است مورد توجه واقع نشوند.خالها ضایعه ها خوش خیم هستند ونیاز به اقدام درمانی ندارند.

انواع خال های پوستی

اکثر خال ها در دوران کودکی و نوجوانی به وجود می آیند و تقریباً همه افراد بزرگسال حداقل یک عدد خال دارند و برخی دیگر تعداد بیشتری خال روی بدن آنها وجود دارد. به وجود آمدن ۴۰ عدد خال روی بدن طبیعی است. خال می تواند در هر قسمت از بدن از قبیل شقیقه و کف پا و کف دست، بین انگشتان دست و پا، زیر ناخن دست و پا و سایر نقاط بدن به وجود بیاید. اگرچه خال های اکتسابی در همه افراد ظاهر یکسانی ندارند و با ویژگی های مشترکی همراه هستند که به شرح زیر می باشند:

  • این خال ها به یک رنگ دیده می شوند که در اکثر مواقع قهوه ای می باشد اما می توانند به رنگ سیاه، آبی، صورتی، رنگ پوست و بنفش دیده شوند یا حتی بدون رنگ باشند.
  • این خال ها معمولاً گرد هستند و لبه های متقارنی دارند.
  • این خال ها معمولاً صاف هستند یا حالت برجسته خفیفی دارند.
  • شکل یا اندازه این خال ها تغییر نمی کند.

خال غیر معمول

خال غیر معمول که تحت عنوان خال دیسپلاستیک شناخته می شود یک نوع خال است که به ملانوما تبدیل می گردد. این نوع خال ظاهری شبیه ملانوما دارد اما ملانوما نیست. با این حال داشتن بیش از ۴ عدد خال غیر معمول شما را در معرض خطر ابتلا به ملانوما قرار خواهد داد. خال های غیر معمول می توانند در هر قسمت از بدن به وجود بیاید اما بیشتر در ناحیه قفسه سینه، کمر و پهلوها ایجاد خواهند شد که در برخی از افراد در ناحیه سر، گردن و پوست سر نیز ایجاد می شوند. خال های غیر معمول اغلب در ناحیه صورت رشد نمی کنند. این گروه از خال ها دارای برخی ویژگی های مشترک هستند که به شرح زیر می باشند:

  • این خال ها معمولاً بزرگ تر از مداد پاک کن هستند و قطر آنها بیش از ۶ میلیمتر می باشد.
  • این خال ها معمولاً متقارن نیستند.
  • خال های غیر معمول از چند رنگ تشکیل شده اند و اغلب ترکیبی از رنگ قهوه ای، قرمز یا صورتی می باشند.
  • اگر شما سابقه ملانوما دارید یا والدین شما فرزندان شما یا یکی از اعضای خانواده تان با این مشکل مواجه شده است ریسک بروز ملانوما در شما افزایش پیدا می کند.

یک اختلال ژنتیکی وجود دارد که به آن سندروم ملانومای خال های غیر معمول خانوادگی گفته می شود و افرادی که دارای چنین سندرومی هستند بیشتر در معرض خطر ملانوما قرار می گیرند. سه مورد از ویژگی های اصلی سندروم ملانومای خال های غیر معمول خانوادگی به شرح زیر می باشد:

  • بیش از ۵۰ عدد خال در بدن آنها وجود دارد.
  • حداقل چند عدد خال غیر معمول دارند.
  • در خانواده آنها سابقه ابتلا به ملانوما وجود دارد.

اگر شما یک عدد خال غیر معمول دارید باید هر ماه آن را از لحاظ تغییرات شکل و اندازه یا رنگ یا خونریزی و خروج ترشح بررسی نمایید.

خال های مادرزادی

خال مادرزادی به خالی گفته می شود که در هنگام تولد روی سطح بدن وجود دارد و تقریباً از هر صد نفر یک نفر با خال مادرزادی متولد می شود. خال های مادرزادی معمولاً رنگ تیره ای دارند و روی آنها مو تشکیل می شود. این خال ها معمولاً در اشکال و اندازه های مختلف به وجود می آیند و برخی از آنها کوچک هستند حال آنکه برخی دیگر بسیار بزرگ می باشند. در صورتی که خال های مادرزادی برداشته نشوند می توانند تا حد قابل توجهی بزرگ شوند. افرادی که دچار برخی اختلالات ژنتیکی خاص از قبیل نوروفیبروماتوزیس و اسپینا بیفیدا هستند بیشتر در معرض به وجود آمدن خال های مادرزادی قرار می گیرند. افرادی که دارای خال های مادرزادی بزرگ هستند در معرض خطر ملانوما قرار دارند.

اسپیتز نووس

اسپیتز نووس یک نوع خال است که شباهت زیادی به ملانوما دارد و در اکثر مواقع در دوران کودکی و اوایل نوجوانی به وجود می آید اما افراد بزرگسال نیز ممکن است چنین خالی را داشته باشند. این خاله ظاهری برجسته و گنبدی شکل دارد که به رنگ صورتی دیده می شود اما گاهی اوقات به رنگ های دیگری نیز از قبیل قهوه ای، سیاه و قرمز دیده می شود. این خال ها می توانند خون ریزی کنند یا از آنها ترشح خارج شود که این امر باعث می شود تفکیک کردن آنها با ملانوما دشوار باشد.

خال های اکتسابی:

اکثریت خال ها اکتسابی هستند و به طور طبیعی حدود ۸۰ درصد مردم دارای یک یا چند خال ملانوسیتی هستند می باشند. این خال ها بیشتر در دوران کودکی و بلوغ ایجاد می شوند و پس از سن ۳۵ سالگی پیدایش خال جدید کمتر دیده می شود.
یک فرد سفید پوست به طور طبیعی در سنین متوسط عمر دارای حدود ۲۰ تا ۴۰ عدد خال است که کاملا طبیعی است. خال ها معمولا ابتدا ضایعات قهوه ای رنگ مسطح و صاف شبیه کک مک است (خال جانکشنال) و با گذشت زمان بزرگتر، کم رنگ تر و برجسته می شود (خال مرکب یا خال داخل درمی). همچنین ممکن است در سطح بعضی خال ها موهایی رشد کند.
البته بعضی خال ها ممکن است به همان شکل اولیه باقی بماند و تغییری نکند. بعضی خال ها در سنین جوانی، هنگام حاملگی، در دوران بلوغ یا در اثر تزریق ACTH تیره تر و بزرگتر می شود و برخی اوقات خال های جدید ممکن است بروز کند.

خال های هاله دار

اینگونه خال ها معمولا ضایعه رنگی می باشد که توسط هاله ای از پوست روشن ولی نرمال، احاطه شده است و مخصوصا در حوالی دوره بلوغ دیده می شوند. شایعترین محل درگیری نیز پشت بدن می باشد. در افراد جوان فقط نیاز به دادن اطمینان از طرف پزشک به بیمار است. در بیماران مسن تر، تشخیص افتراقی اصلی آن ملانوم بدخیم است. باید خاطر نشان کرد که هاله روشن در ملانوم بدخیم ، نامنظم بوده و ضایعه مرکزی نیز دارای مشخصات ملانوم بدخیم می باشد. در صورت وجود هر گونه شک بالینی باید اقدام به برداشتن خال کرد.

خال های آبی

به صورت یک پاپول آبی رنگ با سطح صاف و اندکی برجسته می باشد که معمولا قطری کمتر از یک سانتیمتر دارد. شایعترین محل درگیری اندامها ، سر و صورت است. این خال را به دو نوع شایع و سلولی تقسیم می کنند.رشد پیشرونده و تبدیل این خال به ملانوم بدخیم نادر است.در صورتی که از نظر زیبایی مساله ساز باشد می توان آن را برداشت. باید توجه داشت که این خالها باید به صورت عمقی و تا چربی زیر جلوی برداشته شوند، زیرا در غیر این صورت ممکن است دچار عود شوند.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
پربازدید شدن نمای بیرونیِ منزل شخصی رهبر معظم انقلاب+عکس/ نمایی سیمانی با آیفونی قدیمی و درب خانه ای ساده و بدون زرق و برق (544 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب: ما در خانه‌مان دکوراسیون به معنای متداول آن،فرش و پرده‌های قیمتی و مبلمان نداریم (476 نظر) رهبر معظم انقلاب خطاب به پدر عروسشان: تمام زندگی ما غیر از کتابهایم، یک وانت لوازم کهنه است پولی برای خرید خانه پسرم ندارم /صداقت و ساده زیستی رهبری ... (217 نظر) تدارکات ساده رهبر معظم انقلاب برای پذیرایی کردن از مهمانانش+عکس/از قند و چای گرفته تا بشقاب کوچک از شیرینی نارگیلی برای کسانی که قند دوست ندارند (113 نظر) نگاهی به رسم جالب هر شبِ خانواده رهبر معظم انقلاب قبل از خواب (63 نظر) نوزاد بانمک و خوشگل المیرا شریفی مقدم مجری خوش اخلاق صداوسیما سر سفره ساده عید/ پروفیل یک مادر مهربون+عکس (31 نظر) خلاقیت پدر ایرانی در ثبت اولین عکس متفاوت از پسرش حماسه ساز+عکس/کل آتلیه های شهر زیر سوال رفت...🤣 (19 نظر) نگاهی به میز عزایِ ساده برادر جوان و مجرد مهدی یغمایی در خانه پدری اش که لحظاتی پیش خواننده داغدار منتشر کرد+عکس (15 نظر) شیلا خداداد: من یک پکیج نیستم همیشه آماده باشم با موهای رنگ شده و ناخن لاک زده+ویدئو/نچرال پسند بودن خانوم بازیگر... (14 نظر) چهره غمزده علیرضا کمالی، احسان سریال لحظه گرگ و میش در مراسم تشییع حسام محمودی/ برای مُردن خیلی جوون بود+عکس (9 نظر) رخت عزای متفاوت فرزاد حسنی، داوود سریال قطب شمال در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (8 نظر) (عکس) خلاقیت یک هنرمند خوش ذوق با سنگ های موجود در طبیعت/هزار آفرین به این ذهن خلاق (7 نظر) نگاهی به نمای بیرونی و داخلی خانه آیت الله هاشمی رفسنجانی/ از درب و آیفون ساده تا مبلمان زیبا ولی معمولی پذیرایی+عکس (7 نظر) نگاهی به کیک تولد قلبی شکل مادر عینکی سردار آزمون ؛ انتخاب کیک سوپر استار فوتبال منحصر بفرد است (7 نظر) خوانندگی پراحساس و عاشقانه آهنگ بیا برگرد در کنسرت معرکه رضا گلزار/ قدرت صداش بیستِ بیست+ویدیو (6 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال انبیاء روزانه جمعه 15 تیر ماه 1403
فال قهوه با نشان روز جمعه 15 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز جمعه 15 تیر 1403 + فیلم
پزشکی قانونی پس از 5 سال نظر داد: مرد همسرکش، جنون دارد
نام واقعی الهام حمیدی که اصلش زیباتر است/ خانم بازیگر یک عمر اشتباه خودش را معرفی کرد
مهمترین مساله پیش روی نهمین رئیس جمهوری ایران چیست؟
رشد مشارکت به سود پزشکیان است یا جلیلی؟
همسر رهبر معظم انقلاب: من خواهر آقای هاشمی رفسنجانی هستم/ترفند خلاقانه رهبر و همسرشان برای دیدن هاشمی رفسنجانی در زندان سیاسی
بتول خانم یک تنه آمار مشارکت روستا را بالا برد / رای‌های خاموشی که در مغازه کوچکش زنده کرد
عجیب ترین تابستانی که با برف و یخبندان آغاز شد! برف و سرمای تابستان 3 نفر را کشت
جشن فارغ‌التحصیلی پزشکان آینده کنار امام رضا(ع) + فیلم و عکس
رونمایی از فونت اختصاصی دانشگاه شریف با هدف ارتقای هویت بصری
اعلام تقویم تحصیلی 1404 - 1403 دانشگاه‌های علوم پزشکی
آخرین جزئیات از برگزاری مرحله دوم انتخابات ریاست‌جمهوری
پدر بازیکن معروف تیم ملی به جرم آزار جنسی یک نوجوان دستگیر شد +جزئیات
منتخب روز   
سکانسی از سریال پُرحاشیه این روزها؛ زمین خوردن ثریا در سریال در انتهای شب/ شما چه حِسی داشتین؟ تئوری رنگ قرمز ناگهانی در دکوراسیون منزل ؛ به دیزاین خونتون یه چیز قرمز اضافه کنین تا تاثیرشو ببینین (عکس) استایل کُت و شلواری محمود احمدی نژاد در خیابان/ ذکر گفتن آقای سیاست مدار در حال پیاده روی بازی های مادرانه مینا مختاری همسر بهرام رادان با پسر تُپُل و مُپلش/ چه شیطون شده جان کوچولو ویدئویی از خانه ابدی آیت الله آل هاشم و گریه های جگر سوز پدر روحانی شهید/ روحش شاد و یادش گرامی مجید واشقانی پرسپولیس را با خاک یکسان کرد/ افشاگری آقای بازیگر از تاکتیک پرسپولیس برای قهرمانی در حضور پورعلی گنجی افشاگری عادل فردوسی پور از گول مالیدن سر خواهر برادر کوچکترش/ از شما خیلی خیلی بعید بود!! شعری که استاد شهریار با خواندن آن اشک ریخت و تا آخر به صورت گریان ادامه داد/ طفل بودم دزدکی پیر و علیلم ساختند سکانس غَش آور از سریال 3 در 4 با هنرنمایی علی صادقی/ ایشون اول نمک بودن بعدا دست و پا در آوردن! زنی که قهرمان زلزله کاشمر شد! / این است زن شجاع ایرانی ... حضور حمید نوری در منزل حسین امیرعبداللهیان برای عرض تسلیت به خانواده ایشان و قدردانی از تلاشهای وزیر شهید برای آزادی وی+عکس