اسکار یا جوشگاه بافتی است که به علت التهاب و یا اسیب قبلی در ناحیه پوست به وجود آمده است و اگر نزديک مفصل باشد میتواند در حرکت اندام ایجاد اختلال نماید و یا این که منظره نامطلوبی بر روی پوست ایجاد کرده و از نظر زيبايي ایجاد اشکال نماید. دلایل ایجاد اسکار پوست گوناگون میباشد و اصولا برخی از انواع پوست ها مستعد ابتلا به اسکار بعد از یک اسیب و ضایعه ميباشند و در نتيجه طول دوره درمان هم طولانی تر میباشد.التهاب های پوستی مانند آبله مرغان، جوش غرور جوانی، سوختگی درجه ۳، محل گزیدن حیوانات، محل برش جراحی قبلی و عفونت های عمقی پوست میتوانند ایجاد اسکار نمایند.سابسیژن( subcision)، شیوه ای امروزی براي درمان جوش و از بین بردن جای جوش، اسکار و اکنه به شمار میرود . اما علاوه بر درمان جای جوش با استفاده از سابسیژن، میتوان جوش را از طريق طب سنتی و با استفاده از ماسک های ساخته شده از گیاهان مختلف، تا حدودی بهبود بخشید.
نکته قابل توجه اینجاست که شیوه ساب سیژن، در کم ترین زمان ممکن، برترین نتایج را در رفع جای جوش دارد.سابسیژن همچنين روشی مداخله ای براي علاج چروک ، فرورفتگی های سلولیت است( ناهمواری هایی که به علت وجود چربی روی پوست به وجود می آید ). باتوجه عمیقاً اسکار، امکان دارد سابسیژن ملازم با لیزردرمانی یا درمانهای ديگر به کاربستن شود. در بعضی موارد میتوان براي افزایش نتيجه درمان استفاده نمود.
سابسیژن چیست؟
سابسیژن روشی است ساده و سر پایی و بی خطر ، با یک مکانیسم متفاوت و اساسی در درمان اسکارهای آتروفیک ( فرورفته ) نظیر جای جوش – جای بخیه و آبله مرغان و ... است. ساب سیژن و آر-اف فرکشنال در کنار هم بهترین درمان جهت اسکارهای آتروفیک ( فرورفته ) محسوب می شوند. در روش سابسیژن برای درمان و رفع جای جوش از روش آزاد کردن بافت های همبندی یا بافت های فیبروتیک استفاده می شود. سابسیژن با وسیله ای استاندارد دارای سوزن های خاص به نام سوزن نوکور انجام می شود. روش سابسیژن برای درمان جای جوش یا به اصطلاح درمان جوشگاه های عمیق ناشی از اکنه انجام می شود.
چرا جای جوش فرورفته می شود؟
یکی از عوامل مهم در ایجاد فرورفتگی در جوشگاه های آکنه، وجود چسبندگی ها و فیبروز زیر آنهاست که باعث کشیده شدن پوست به سمت داخل و فرورفتگی می شود.ساب سیژن روش بسیار موثری برای بهبود این فرورفتگی ها و به داخل کشیده شدن های جوشگاه های آکنه است. سابسیژن با استفاده از سوزن مخصوص وارد بافت فیبروتیک می شود و به صورت افقی بافت های فیبروتیک بریده می شوند.
انواع مختلف سابسیژن
در این مقاله قصد داریم شما را با روش اصلی و اولیه سابسیژن آشنا کنیم و از فراز و نشیب هایی بگوییم که سابسیژن در سه دهه اخیر از سر گذارنده است. در تکنیک اصلی و اولیه از سوزن های تحت جلدی اریب با سایز ۲۵ تا ۲۷ استفاده می شود. از آن زمان تا کنون تغییرات بسیاری در این روش اعمال شده و تکنیک های مختلفی به آن اضافه شده اند که از آن میان می توان به تکنیک های تیغه ای، سوزن نیکور سایز ۱۸ و سوزن هایی با سایز ۱۸، ۲۱، ۲۳، ۲۷ و ۳۰ اشاره داشت.
در ابتدا دو تکنیک سابسیژن با نام تکنیک برف پاک کن شیشه جلو (Windscreen Wiper) و سابسیژن لیپوساکشن عرضه شد. در این دو تکنیک پیوند میان اسکار و سطح شکسته می شود.
تکنیک تلفیقی سابسیژن و تزریق خون
قدمت این تکنیک حدوداً ٢٠ سال است که در دو مرحله سابسیژن اسکار آکنه و تزریق خون گرفته شده از فرد به انجام می رسد. در این روش خون به مانند حائلی عمل می کند که مجال شکل گیری دوباره را از اسکارها می گیرد. این تکنیک مزایای منحصر به فردی دارد و باعث می شود اسکارها به طور چشمیگیری التیام یابند، با این وجود خالی از عیب و نقص نیست و ممکن است محل تحت درمان در اثر تزریق خون برآمده شود. امروزه متد های متنوع دیگری جایگزین این تکنیک شده اند.
تکنیک تلفیقی سابسیژن و پیوند پوست
در این روش شکاف بسیار ریزی در محل فرورفتگی های اسکار ایجاد می شود. این شکاف به نوبه خود باعث آزاد شدن و قطع ارتباط اسکار با لایه زیرینش خواهد شد. در مرحله بعد با استفاده از لیزر CO2 پوست از ناحیه پشت گوش فرد گرفته شده، در محل اسکار قرار می گیرد و بخیه زده می شود. سپس برای مدت ٣ تا ۴ روز اسکار به حال خود رها می شود. این تکنیک برای اسکارهای فرو رفته و آتروفیک بسیار خوب و ایده آل است. اما در ١٠ درصد موارد زخم های التهابی در موضع تحت درمان شکل می گیرد که برای درمان آن می بایست شکافی در محل ضایعه ایجاد شود یا با تزریق داروهای استروئیدی نسبت به رفع آن اقدام کرد. در حال حاضر روش های دیگری جایگزین تکنیک تلفیقی سابسیژن و پیوند پوست شده اند اما هنوز در بسیاری از کلینیک ها استفاده از این تکنیک رواج دارد. توجه داشته باشید که این تکنیک حتماً باید به وسیله یک جراح پلاستیک یا متخصص پوست انجام شود.
تکنیک تلفیقی سابسیژن و PRP
این تکنیک همین اواخر ارائه شد و در آن از PRP به عنوان یک حائل بهره می گیرند. منظور از PRP، پلاکت های غنی شده پلاسماست که حاوی مقادیر بسیار زیادی فاکتور رشد و سایتوکین می باشند و از پلاکت های خون فرد مشتق شده اند. این روش تا حد زیادی به تکنیک تلفیقی سابسیژن و تزریق خون شباهت دارد؛ ابتدا با یک برش اسکار فرورفته/آتروفیک از لایه زیرین جدا شده و بی درنگ به موضع تحت درمان PRP تزریق می شود. چگالی پلاکت های غنی شده پلاسما از خون کمتر است در نتیجه عوارض جانبی این روش هم به مراتب کمتر از تکنیک سابسیژن و تزریق خون خواهد بود. یک تکنیک عالی و تحسین برانگیز که می بایست تحقیق ها و پژوهش های بیشتری حول محور آن صورت پذیرد و کارآیی و تأثیر آن در درمان جای جوش بررسی گردد.
تکنیک تلفیقی سابسیژن و مواد پر کننده (Filler)
این تکنیک نخستین بار دو سال پیش مطرح شد. تا جایی که اطلاع دارم، تنها یک مقاله در این خصوص به رشته تحریر در آمده است؛ یکی از محبوب ترین روش هایی است که در این کلینیک برای درمان جای جوش به کار گرفته می شود. مواد پرکننده را نمی توان به تنهایی برای درمان جای جوش استفاده کرد چون این مواد نقش یک حائل یا واسط را ایفا می کنند. در این تکنیک ابتدا از طریق سابسیژن اسکار را آزاد و از لایه زیرینش جدا می کنند. نتایج حاصل از سابسیژن دائمی و همیشگی است اما ماندگاری مواد پرکننده در بهترین حالت حداکثر یک تا دو سال می باشد. مقدار بسیار اندکی از ماده پر کننده (مثلاً ٠.٢۵ میلی لیتر) به محل اسکار تزریق می شود. این ماده به عنوان یک حائل و میانجی عمل می کند و نمی گذارد اسکار بار دیگر به لایه زیرین خود بچسبد.