بیماری پوستی پسوریازیس چندان شایع نیست ولی افرادی که با آن درگیر هستند مشکلات عدیده ای را پیش رو دارند. بیماری پسوریازیس که آن را به نام بیماری صدف نیز می شناسند، یک بیماری پوستی خود ایمنی است . یعنی بدن بر علیه خودش عمل می کند. در پوست انسان دائما سلول های مرده و آسیب دیده در حال ریزش هستند و سلول های سالم و جدید جایگزین آن ها می شوند ولی در این بیماری به دلیل سیگنال ها و دستورات اشتباهی که به سلول های پوستی می رسد سلول ها با سرعتی بسیار بیشتر از ریزش سلول ها ، تولید می شوند و به این ترتیب موجب پوسته پوسته شدن پوست شده و ظاهری نامناسب به پوست فرد می دهند . این بیماری یک بیماری ژنتیکی بوده و به هیچ عنوان مسری و واگیردار نیست.
پسوریازیس انواع مختلفی دارد و با توجه به محل بروز علائم و درصد شیوع آن، در دسته های مختلفی تقسیم بندی می شود که در ادامه می توانید با آن آشنا شوید.
پسوریازیس ولگاریس یا پسوریازیس پلاکی
این نوع بیماری، شایع ترین نوع پسوریازیس به شمار می رود. در این بیماری لکه های قرمز و خشک روی پوست دیده می شود که با بزرگ تر شدن به مرور تبدیل به یک ضایعه فلسی نقره ای می گردند. گاهی بعد از بهبود خشکی، لکه های خون در زیر لایه های سلولی دیده می شود. ضایعات پوستی ممکن است دردآور یا با خارش همراه باشند. تعداد آن ها نیز در سرتاسر بدن متغیر است و در هر قسمتی از بدن ظاهر می شوند، حتی درون دستگاه تناسلی و بافت نرم درون دهان.
پسوریازیس ناخن
این دسته از بیماری در بخش کوچکی از ناخن دست یا ناخن پا ظاهر می گردد. در این شرایط، رشد ناخن غیر عادی شده و ناخن تغییر رنگ می دهد و در مواقع حاد ناخن ضخیم شده و فرم آن از بین می رود.
پسوریازیس خالدار
این بیماری در کودکان و نوجوانان ظاهر می شود و دلیل اصلی آن عفونت باکتریایی مانند «عفونت استرپتوکوکی گلو» است. در اثر این عفونت تکه های خشک پوست در سراسر بدن تشکیل می شود و اغلب بعد از مدتی از بین می رود. لکه های کوچک و شبیه به قطره آب بر روی بدن، دست، پا و کف سر به وجود می آید. ضایعات توسط پوسته نازکی پوشانده می شوند و به ضخیمی پلاک ها نیستند.
پسوریازیس معکوس (صدف پوستی)
این بیماری در بخش هایی از پوست بدن به وجود می آید که پر چین و چروک باشد. پلاک های قرمز، صاف و خارش آور در ناحیه هایی مانند زیر بغل، کشاله ران، باسن، زیر سینه و نواحی اطراف دستگاه تناسلی ظاهر می شوند. پوست ملتهب این قسمت با تعریق و اصطحکاک وضعیت وخیم تری پیدا می کند. عفونت قارچی از عوامل به وجود آورنده این نوع پسوریازیس است.
پسوریازیس پوست سر
اگر پسوریازیس در پوست سر به وجود آید، ممکن است منجر به ضایعات روی صورت، گوش و خط رویش مو هم بشود. به همین دلیل در این حالت عواقبی مانند گسترش پسوریازیس و ریزش مو دور از ذهن نیست.
پسوریازیس پوسته ای
نوع نادری از این بیماری است که در سطح وسیع یا حتی کوچک با التهاب بسیار شدید روی دست، پا و انگشتان ظاهر می شود. سرعت توسعه این بیماری زیاد است در این وضعیت علاوه بر ضایعات پوستی تارها یا پودرهای حاوی مایع نیز درون پوست دیده می شود. تب، لرز، خارش شدید و اسهال در این نوع از بیماری شایع است.
پسوریازیس اریترودرمیک
این نوع از بیماری احتمال شیوع کمتری دارد و می تواند تمام سطح بدن را با پوسته های قرمز بپوشاند که همراه با خارش و سوزش شدید است.
پسوریازیس مفصلی
این بیماری علاوه بر التهاب و پوسته پوسته شدن پوست، باعث تورم و درد مفاصل می شود. گاهی فقط درد مفاصل علائم بروز داده شده است و گاهی نیز با تغییر در ظاهر ناخن ها همراه است. نشانه های پسوریازیس مفصلی از حالت متوسط تا شدید متغیر است و می تواند هر کدام از مفاصل بدن را درگیر کند. همچنین ممکن است موجب سفتی و آسیب جدی مفاصل شود و در شرایط مزمن به تغییر شکل دائمی مفاصل منجر گردد.
چگونه بیماری پسوریازیس تشخیص داده می شود؟
تشخیص پسوریازیس ممکن است به علت شباهتش با دیگر بیماری های پوستی، مانند اگزما، سخت باشد. اگر فکر می کنید به این بیماری مبتلا شده اید، با پزشک خود مشورت کنید. پزشک شما معمولا با بررسی علائم و یک معاینه فیزیکی ساده، این بیماری را تشخیص می دهد.
پزشک همچنین ممکن است برای کمک به تشخیص این بیماری، از پوست شما نمونه برداری کند و آن را برای بررسی بیشتر به در اختیار آزمایشگاه قرار دهد. در صورت نیاز، ممکن است او از شما بخواهد به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.