ابیلیفای دارویی برای درمان اختلالات روانی است و نحوه ی کارکرد آن بدین گونه است که تغییراتی در فعالیت های شیمیایی در مغز می دهد. این دارو برای از بین بردن علائم برخی از وضعیت های روحی-روانی مانند اسکیزوفرنی (جنون جوانی) و اختلال دو قطبی نوع یک استفاده می شود.
هنوز ایمن بودن و تاثیر این دارو بر کودکان زیر ۱۳ سال که از اسکیزوفرنی رنج می برند و کودکان زیر ۱۰ سالی که به اختلال دو قطبی دچارند، مشخص نشده است. از این دارو همچنین به همراه دارو های دیگر برای درمان اختلالات افسردگی شدید در بزرگسالان استفاده می شود. ابیلیفای برای درمان سندروم تورت یا اختلال اُتیسم (که علائمی چون پرخاشگری، کج خُلقی، نوسانات خُلقی، بداخلاقی و آسیب وارد کردن به خود دارد) در کودکان بزرگ تر از ۶ سال نیز به کار می رود.
عوارض جانبی
اگر هر گونه علائم آلرژیکی نسبت به این دارو – شامل کهیر، به دشواری نفس کشیدن، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو – در خود مشاهده کردید، حتما به دکتر اطلاع دهید.
اگر موارد زیر را دارید، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید:
- پریشانی، هیجان و احساس نا آرامی شدید؛
- حرکات سریع و غیر قابل کنترل چشم ها، لب ها، زبان، صورت، بازوها یا پاها؛
- مشکلات در بلعیدن، مشکلات در تکلم؛
- تشنج؛
- افکار در مورد خودکشی و آسیب به خود؛
- واکنش شدید سیستم عصبی – ماهیچه های بسیار سفت، تب شدید، عرق کردن، گیجی، ضربان نامنظم و تند، لرزش، احساسی مانند اینکه هر لحظه امکان دارد بیفتید؛
- کم بودن تعداد گلبول های خونی – احساس بیمار بودن یا ضعف شدید، تب، لرز، گلودرد، تورم لثه ها، زخم های دردناک دهانی، تورم و قرمزی لثه ها، زخم های پوستی، علائم سرماخوردگی یا انفولانزا، سرفه، تنفس دشوار؛
- قند خون بالا – تشنگی فزاینده به مرور زمان، افزایش ادرار، گرسنگی، خشکی دهان، تنفس با بوی میوه، خواب آلودگی، خشک شدن پوست، از دست دادن وزن؛ ممکن است میل جنسی شما نیز افزایش پیدا کند.
عوارض جانبی متداول در اثر مصرف داروی ابیلیفای عبارت است از:
- افزایش وزن؛
- تاری دید؛
- حالت تهوع، استفراغ، تغییر در اشتها، یبوست؛
- سرازیر شدن آب دهان؛
- سردرد، گیجی، خواب آلودگی، احساس خستگی؛
- اضطراب، احساس نا آرامی؛
- مشکلات خواب (بی خوابی)؛
- علائم سرماخوردگی، مانند گرفتگی بینی، عطسه، گلودرد.
البته لازم است ذکر شود که ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز در صورت استفاده از ابیلیفای رخ دهد. چنانچه موارد دیگری را مشاهده نمودید، فوراً به دکتر مراجعه کنید.
در صورت فراموش کردن مصرف دارو
نوبتی که فراموش کردید را به محض به یادآوردن مصرف کنید. اگر به مصرف نوبت بعدی نزدیک هستید لازم نیست نوبت فراموش شده را مصرف کنید.
در صورت بروز مصرف بیش از حد (اووردوز)
مراقبت های فوری پزشکی دریافت کنید و یا به اورژانس زنگ بزنید.
نشانه های مصرف بیش از حد میتواند شامل خواب آلودگی، استفراغ، پرخاشگری، سردرگمی، لرزش، ضربان قلب سریع یا کند، تشنج، مشکل تنفس و غش باشد.
در طول مصرف آریپیپرازول (ابیلیفای)
- این دارو ممکن است به تفکر و عکس العمل شما تاثیر بد بگذارد. اگر رانندگی می کنید یا هر کاری که نیاز به هوشیار بودن دارد مراقب باشید. از برخاستن ناگهانی از حالت نشسته یا خوابیده جلوگیری کنید در غیر این صورت ممکن است احساس سرگیجه کنید. سرگیجه یا خواب آلودگی شدید می تواند موجب افتادن، شکستگی و یا آسیب های دیگر شود.
- از نوشیدن نوشیدنی های الکلی پرهیز کنید. مصرف الکل باعث عوارض جانبی خطرناک می شود.
- از گرمازدگی و از دست دادن آب زیاد جلوگیری کنید. مایعات زیاد مصرف کنید خصوصاً در آب و هوای گرم و هنگام ورزش. هنگام مصرف ابیلیفای گرمازده شدن و خشک شدن بدن به آسانی صورت می گیرد.
توصیه های دارویی
۱– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آن ها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیتر ها و رسپتور ها در سلولهای عصبی آگاهیِ کامل داشته و برآن ها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ دارو ها آن هم فقط با کسبِ اطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه های ناقصِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آن ها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست
۲-همچنین در جریان باشید که سود و زیان یک دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صرف وجود یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که می تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.