میتومایسین سی (به انگلیسی: Mitomycin C) یک میتومایسین است که به دلیل فعالیت ضدتوموری به عنوان یک داروی شیمی درمانی استفاده می شود. این دارو به صورت وریدی برای درمان سرطان های دستگاه گوارش فوقانی (به عنوان مثال سرطان مری)، سرطان های مقعدی و سرطان پستان و همچنین با تزریق به مثانه برای تومورهای سطحی مثانه تجویز می شود. این ماده باعث ایجاد تأخیر در سمیت مغز استخوان می شود و بنابراین معمولاً در فواصل ۶ هفته ای تجویز می شود. استفاده طولانی مدت ممکن است باعث آسیب دائمی مغز استخوان شود. همچنین ممکن است باعث فیبروز ریه و آسیب کلیوی شود.
موارد مصرف داروی میتومایسین
- سرطان کولورکتال
- سرطان گردن رحم
- کارسینومای لوزالمعده
- سرطان مثانه
- کارسینومای معده
- کارسینومای پستان
- کارسینومای سر و گردن
- کارسینومای مجاری صفراوی
- سرطان ریه
- لوسمی میلوسیتیک مزمن
- جراحی های فیلترینگ جهت کنترل فشار داخل چشمی
- جراحی های رفرکتیو با لیزر اگزایمر جهت اصلاح عیوب انکساری چشم
- جراحی های بیماری های سطحی چشم (مثل ناخنک و نئوپلاسم های ملتحمه)
عوارض مصرف داروی میتومایسین
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضه ای بروز نمی دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می روند. در صورت بروز مستمر هریک از عوارض می بایست به پزشک اطلاع داده شود:
- حالت تهوع
- استفراغ: اگر این عارضه شدید باشد، می تواند موجب دهیدراته شدن بدن شود که با علائمی مانند خشکی دهان، کم شدن ادرار و پوسته پوسته شدن پوست همراه است.
- اسهال
- معده درد
- کاهش اشتها
- ریزش مو
اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می کنید به خاطر استفاده از میتومایسین می باشد، با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف بیش از حد داروی میتومایسین (مسمومیت دارویی)
این دارو را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک، مصرف نکنید. اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند تنگی نفس، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.
سخن آخر
پیش از مصرف دارو، در صورت حساسیت به آن یا هر نوع حساسیت دیگری، پزشک خود یا پزشک داروخانه را در جریان قرار دهید. این محصول ممکن است دارای اجزای غیر فعالی باشد که موجب واکنش های آلرژیک و یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک داروخانه صحبت کنید. همچنین قبل از مصرف این دارو، پزشک یا پزشک داروخانه را از سوابق پزشکی خود به خصوص سابقه شخصی ابتلا به بیماری های خونی/انعقادی (مانند کم خونی آنمی، پایین بودن شمارش سلول های خونی)، عفونت، بیماری های کلیوی، اختلالات کبدی، انجام رادیوتراپی مطلع سازید.