داروی نیترازپام (Nitrazepam) را که با نام های تجاری و اختصاری Somnite ،Remnos ،Mogadon در داروخانه ها و بازار به فروش می رسد از نظر طبقه بندی دارویی جزء دسته ی داروهای خواب آور و ضدتشنج قرار می دهند.
داروی نیترازپام متعلق به گروهی از داروها به نام بنزودیازپین ها است و دارویی بسیار مؤثر و قوی می باشد و بعنوان دارویی آرامبخش و خواب آور مورد استفاده قرار می گیرد. داروی نیترازپام سبب تسکین استرس ها و تنش های عصبی، شل شدن عضلات و خواب آور می باشد و اگر این دارو را در هنگام خواب مصرف کنید تا روز بعد نیز تاثیرش بر بدن باقی خواهد ماند و به دلیل اینکه اگر از این دارو به مدت زمان زیادی مصرف کنید، تاثیرش بر بدن کم خواهد شد پزشکان معتقدند که طول مصرف دارو ۲ هفته بیشتر نباشد.
طبق نظر روانپزشک ها و متخصصین مقدار خطر مصرف بیش از حد دارو نسبتا زیاد و مقدار وابستگی به این دارو نیز بسیار زیاد اعلام شده است به همین سبب هیچ داروخانه ی معتبری بدون نسخه پزشک این دارو را در اختیار شما قرار نمی دهد.
توصیه آسان طب به شما این است که هرگز اقدام به خرید این دارو به شکل خودسر نکنید زیرا عوارض جانبی این دارو در صورت استفاده ی ناصحیح، بسیار زیاد است.
بهتر است بدانید که داروی نیترازپام به شکل قرص و محلول در بازار موجود می باشد و به طور میانگین بهترین زمان مصرف دارو یک بار در روز و در هنگام خواب و به مقدار ۵ تا ۱۰ میلی گرم در روز است و در صورتی که پزشک معالجتان تشخیص دهد مقدار دوز مصرفی را تغییر خواهد داد.
نیترازپام (Nitrazepam) یک بنزودیازپین کوتاه اثر بوده و به عنوان خواب آور در درمان کوتاه مدت بیخوابی به کار می رود. همچنین از این دارو برای درمان صرع میوکلونیک (مخصوصا در اسپاسم های اطفال) استفاده می شود.
بی خوابی و یا خواب نامناسب اختلالی شایع است که دوره زودگذری دارد. در صورتی که مشکلات خواب دارید به این مفهوم است که در خواب رفتن دچار مشکل هستید ، یا اینکه در طول شب چندین بار از خواب بیدار می شوید و یا اینکه صبح خیلی زود از خواب بیدار می شوید. قرص های خواب آور مانند نیترازپام معمولاً به عنوان آخرین گزینه به کار گرفته می شود اما گاهی برای درمان برخی از بی خوابی های شدید به کار گرفته می شود.
نیترازپام بر عملکرد انتقال دهنده های عصبی (مسئول انتقال پیام به سلول های مغزی هستند) تأثیر می گذارد، تأثیر این دارو آرام بخش است. همچنین این دارو به شل کردن عضلات و القای خواب کمک می کند. نیترازپام اغلب در کوتاه مدت (۱ هفته) به خوبی کار می کند، اما معمولاً برای بیش از ۳ هفته تجویز نمی شود. این به این علت است که استفاده طولانی مدت از نیترازپام اعتیاد آور بوده و همچنین بعد از مدتی تأثیر خود را از دست می دهد.
عوارض جانبی مصرف نیترازپام
مصرف قرص خواب آور نیترازپام ممکن است مواردی مثل "آرام بخشی، تحریک، سردرد، کابوس شبانه، سرگیجه، خستگی، ضعف عضلانی، تغییر میل جنسی" را ایجاد کند. اما در صورت بروز موارد ذیل، حتما آن را به پزشک خود گزارش دهید:
- بی خوابی
- ضربان قلب شدید
- عوارض عصبی مداوم مثل توهم
- سایکوز
- گیجی
- اختلال در جهت یابی
- تغییر شخصیت،
- تغییر شنوایی یا بینایی
- تنگی نفس
هشدارها
1- نیترازپام ممکن است سبب تغییرات خلق و روان شامل پرخاشگری، اختلال شعور، اضطراب،بی قراری،فراموشی شود.در صورت مشاهده تغییر در رفتار هر چه سریعتر به پزشک معالج مراجعه نمایید.
2- نیترازپام ممکن است سبب بروز ضعف تنفسی بویژه در سالمندان،کودکان ،افراد مبتلا به نارسایی شدید کبدی و افراد به شدت بیمار، افراد مبتلا به آسم حاد و یا بیماری انسداد مزمن ریوی(برونشیت مزمن، آمفیزم) شود در این موارد کاهش مقدار مصرف ممکن است ضروری باشد.
3-مصرف طولانی مدت مقادیر زیاد نیترازپام خطر بروز وابستگی های جسمی و روانی را افزایش می دهد.
4-حین درمان با نیترازپام از انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری کامل دارند مانند رانندگی و کار با ماشین آلات خودداری نمایید.
5-در صورت نارسایی عملکرد کلیه نیترازپام را با احتیاط فراوان مصرف نمایید.
6- در صورت نارسایی عملکرد کبد نیترازپام را با احتیاط فراوان مصرف نمایید.
توصیه های دارویی نیترازپام
1. این دارو نباید بیش از مقدار تجویز شده مصرف شود.
2. در صورتی که پس از چند هفته، اثربخشی دارو کاهش یافت،باید به پزشک مراجعه و از افزایش مقدار مصرف دارو خودداری نمود.
3. به عنوان ضد تشنج، دوره درمان باید کامل شود. باید دقت شود هیچیک از نوبت های مصرف فراموش نشود.
4. به منظور کاهش احتمال بروز عوارض قطع مصرف دارو، مصرف این دارو باید به تدریج قطع گردد.
5. در صورت تزریق عضلانی ، این دارو باید عمیقاً در عضله دلتوئید تزریق گردد.
6. به منظور کاهش ترمبوز وریدی، فلبیت، تحریک موضعی و تورم، تزریق وریدی دارو نباید در ورید های کوچک در پشت دست یا مچ صورت گیرد.
7. انفوزیون مداوم وریدی این دارو توصیه نمی شود.
مصرف بیش از حد داروی نیترازپام (مسمومیت دارویی)
نیترازپام را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک ، مصرف نکنید.
اگر احساس کردید که فردی دچار مسمومیت شده است و علائمی مانند تنگی نفس ، غش و ضعف (از حال رفتن) در او دیدید، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.
شرایط نگهداری داروی نیترازپام
- دارو را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
- دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید