هیچ چیز به اندازه یک خواب عمیق و راحت شبانه خستگی کار روزانه را از تن بیرون نمی کند. اما گاهی با وجود خستگی زیاد به خواب نمی رویم و د رواقع در میزان خواب و ساعات آن اختلال به وجود می آید. در این موارد افراد به سراغ داروهای خواب آور می روند. یکی از این داروها ترانکوپین است.
قرص ترانکوپین چیست و در چه مواردی مصرف می شود؟
این دارو با دوز 25 و 100 تا 250 میلی گرم وجود دارد که برای درمان بی خوابی استفاده می شود؛ ولی علت بی خوابی باید مشخص شود و اگر علت آن تشخیص داده نشود (مثل مشکلات هورمونی و مشکلات اضطراب) و ادامه پیدا کند، مشکل خواب فرد با داروی خواب آور برطرف نخواهد شد و داروی خواب آور تاثیری نخواهد داشت. علاوه بر رفع اختلالات خواب این دارو برای درمان افراد با بیماری اختلال دوقطبی نیز تجویز می شود.
عوارض مصرف قرص خواب ترانکوپین
از آن جایی که با مصرف هر دارویی احتمال بروز عوارض در بدن فرد مصرف کننده وجود دارد این دارو هم از این قاعده مستثنی نیست. سرگیجه، تب، سردرد، گوش درد، فارنژیت، رینیت، بی اشتهایی، یبوست، خشکی دهان، لکوپنی، افزایش وزن، افزایش سرفه و تعریق را می توان از عوارض مصرف این دارو دانست.
در صورت وجود سرطان سینه یا سابقه ابتلا به آن، بیماری های قلبی–عروقی، بیماری های عروق مغزی، نارسایی کلیه یا کاهش فشار خون با احتیاط فراوان مصرف شود
در صورت استفاده از این دارو برای موارد افسردگی در بیماران با سن کمتر از ۲۵ سال، خطر اقدام به خودکشی ممکن است افزایش یابد.
مصرف این دارو در سالمندانی که مبتلا به زوال عقل یا اختلال حافظه هستند، می تواند خطرناک باشد.
فراموش کردن دوز مصرفی قرص خواب ترانکوپین
در صورتی که یک نوبت از مصرف ترانکوپین را فراموش کردید به محض به یاد آوردن آن دارو را میل کنید ولی اگر تقریبا زمان مصرف نوبت بعدی فرارسیده باشد فقط آن نوبت را مصرف کنید و از دوبرابر کردن دارو خودداری کنید.
مسمومیت با دوزهای بیش از اندازه قرص خواب ترانکوپین
- اگر شما فکر می کنید بیش از مقدار تجویز شده این دارو را مصرف کرده اید، فورا کمک پزشکی دریافت کنید.
- خواب آلودگی شدید، ضربان قلب سریع، احساس سبکسری و غش از نشانه های مصرف دوزهای بیش از اندازه است.
هشدارها
- کوئتیاپین خطر مرگ را در بیماران مسن که این دارو را برای درمان مشکلات ذهنی ناشی از زوال عقل مصرف می کنند افزایش می دهد .
بیشتر این مرگ ها با مشکلات قلبی یا عفونت مرتبط بودند .
- مصرف کوئتیاپین در درمان مشکلات ذهنی ناشی از زوال عقل تایید نشده است .
- داروهای ضد افسردگی ممکن است خطر افکار و اعمال مربوط به خودکشی را در بچه ها ، نوجوانان و جوانان افزایش دهد .هر چند افسردگی و سایر مشکلات روحی خاص نیز ممکن است ریسک خودکشی را افزایش دهد. بنابراین با پزشک بیمار صحبت کنید تا مطمئن شوید مزایای استفاده از کوئتیاپین بیشتر از مضرات آن است .
- خانواده و نزدیکان فرد مصرف کننده کوئتیاپین باید کاملاٌ مراقب او باشند و با پزشک بیمار تماس نزدیک داشته باشند.
- در صورت مشاهده علایمی همچون بدتر شدن افسردگی بیمار ، افکارخودکشی یا تغییرات رفتاری بلافاصله پزشک را مطلع سازید .
- کوئتیاپین مجوز های لازم برای مصرف در همه ی کودکان را ندارد و در صورت تجویز آن برای کودکتان با پزشک او صحبت کنید و از صحت تجویز آن اطمینان حاصل نمایید .
چند نکته در خصوص ترانکوپین
- نگرانی که در مورد این دارو وجود دارد، ترس از وابستگی و اعتیاد به این دارو است. در حالی که اینگونه نبوده و مصرف آن پس از دوره درمان تحت نظر پزشک قطع شده و وابستگی ایجاد نخواهد کرد.
- تاثیر این دارو کمی زمان بر است و بلافاصله پس از مصرف باعث خواب آلودگی شما نمی شود؛ بنابراین تاخیر زمانی طبیعی است. برای جذب بهتر می توانید این قرص را با آب میوه مصرف کنید.
- در صورتی که بطور طولانی مدت از این دارو استفاده می کنید، هر ۶ ماه یکبار فشار و چربی خون خود را چک کنید.
- به هیچ عنوان دوز مصرفی دارو را بطور خودسرانه افزایش ندهید. افزایش دوز مصرفی باید با نظر پزشک و با انجام و کنترل آزمایشات کبد و کلیه انجام شود.