حساس شدن دندان ها
حساس شدن دندان پس از پر شدن معمولا رایج است. چنین دندانی ممکن است به فشار، هوا، خوراکی های شیرین یا دما حساس شود. این حساسیت پس از چند هفته خودبه خود برطرف می شود. در این مدت، از موارد حساسیت زا برای دندان پرهیز کنید؛ در ضمن، درد دندان های حساس آن قدر زیاد نیست که مجبور به مصرف مسکن شوید. اما اگر حساسیت دندان پرشده تان، پس از ۲ تا ۴ هفته برطرف نشد یا دندانتان بیش از حد حساس بود، با دندانپزشک تان تماس بگیرید.
در این گونه مواقع، دندانپزشک به شما توصیه می کند که از خمیردندان های رفع حساسیت دندان های حساس استفاده کنید. همچنین، او ممکن است ماده ای روی دندان تان قرار دهد تا از حساسیت آن بکاهد. گاهی اوقات هم پوسیدگی دندان به ریشه می رسد و دندانپزشک تان را مجبور می کند مشکل دندان تان را با ریشه درمانی حل کند.
علت دردهای ناشی از پر کردن دندان
- احساس درد موقع گاززدن یا قراردادن دندان ها روی هم:این نوع درد معمولا پس از برطرف شدن بی حسی دندانِ پرشده و موقع گاززدن به چیزی رخ می دهد و ممکن است مدتی ادامه پیدا کند. گاهی اوقات، موادی که دندان تان را با آن پر کرده اند، موجب این درد می شود. شاید لازم باشد شکل و حالت پرکردگی دندان تغییر داده شود؛ اما اگر درد همچنان پابرجا بود، ممکن است مشکل از جای دیگری باشد و دندان تان به ریشه درمانی نیاز داشته باشد.
- درد دندان ناشی از گرما یا سرما:این نوع درد بسیار تیز است و وقتی دندان تان با چیزی سرد یا گرم تماس پیدا می کند، رخ می دهد. این درد معمولا چند ثانیه پس از رفع گرما یا سرما برطرف می شود؛ اما اگر درد آن بیشتر از چند ثانیه باقی ماند و ادامه هم داشت، نشان دهندهٔ صدمه به عصب دندان است.
- درد دائمی شبیه به دندان درد:اگر پوسیدگی دندانتان خیلی عمیق و تا مغز آن رسیده باشد، دچار چنین دردی می شوید. مغز دندان، در واقع رگ ها و اعصاب دندان است. این نوع درد نشان می دهد که مغز دندان دیگر سالم نیست. در این شرایط باید مشکل را با ریشه درمانی حل کرد.
- درد برگشت پذیر:این درد یا حساسیتی است که علاوه بر دندان پرشده، دندان های دیگر را هم به خود گرفتار می کند. این نوع درد چندان مهم نیست و احتمالا دندان هایتان مشکلی ندارند. در واقع، دندان پرشده «علائم مربوط به درد» منتشر می کند و دندان های دیگر این علائم را دریافت می کنند و دردناک می شوند. این نوع درد باید پس از ۱ یا ۲ هفته برطرف شود.
حساسیت به آمالگام
به ندرت پیش می آید که فردی به مواد نقره ای رنگ آمالگام (که مخصوص پر کردن دندان است) حساسیت داشته باشد. در این وضعیت نادر، جیوه یا یکی از مواد مورد استفاده در آمالگام، موجب واکنش های حساسیتی می شود. علائم حساسیت به آمالگام، شبیه حساسیت های پوستی از جمله جوش و خارش پوست است. بیمارانی که به مواد آمالگام حساسیت دارند، معمولا خود یا یکی از اعضای خانواده شان سابقه حساسیت به فلزات داشته اند. وقتی حساسیت به این نوع مواد در فردی تأیید شود، پر کردن دندان او با موادی از جنس دیگر انجام می شود.
پرکردگی های قدیمی پوسیده
فشار دائمی ناشی از جویدن و خردکردن مواد خوراکی با دندان باعث می شود که پرکردگی های دندان به تدریج فرسوده و خرد شوند یا ترک بردارند؛ البته شما به تنهایی نمی توانید وضعیت مواد پرشده دندان تان را بررسی کنید. دندانپزشک باید شرایط بد این مواد را در معاینه های منظم دندان هایتان تشخیص دهد.
اگر شکاف بین مینای دندان و پرکردگی ها از بین برود، ذرات غذا و باکتری های عامل پوسیدگی دندان می توانند به زیر مواد پرشدهٔ دندان نفوذ کنند و موجب پوسیدگی بیشتر دندان شوند. معمولا این نوع پوسیدگی، که دور از چشم است، بدون درمان باقی می ماند و در نهایت، با پیشرفت آسیبی که به دندان وارد می شود، مغز دندان کاملا عفونی می شود. این پوسیدگی ها حتی ممکن است دندان را گرفتار آبسه کنند.
همچنین اگر مقدار پرکردگی دندان بسیار زیاد یا پوسیدگی آن وسیع باشد، ممکن است ساختار دندان آن قدر نباشد که بتوان آن را با مواد پر کرد. در این گونه مواقع، دندانپزشک به جای مواد پرشده، از روکش دندان استفاده می کند.
اگر هم پرکردگی های جدید بریزند، نشان دهندهٔ این است که دندانپزشک حفره موجود در دندان را پیش از گذاشتن مواد به خوبی آماده یا از آلودگی ها پاک نکرده است.
البته جویدن یا گاززدن جسم سفت هم ممکن است موجب ترک خوردن این مواد شود. همچنین پرکردگی های قدیمی تر به مرور براثر پوسیدگی یا ترک برداشتن بخش های باقی ماندهٔ دندان پرشده، از بین می روند.
روش های کاهش عوارض پر کردن دندان
- هنگام پر کردن دندان و روزهای پس از آن، محدودیت هایی درمورد فعالیت های روزمره تان، رژیم غذایی و سبک زندگی تان قائل شوید و از توصیه های دنداپزشک تان پیروی کنید. این موارد شامل کارهای مربوط به سلامت دهان مانند رعایت بهداشت صحیح آن است.
- اگر نوزادی را خودتان شیر می دهید یا احتمال دارد باردار باشید، حتما دندانپزشک تان را آگاه کنید.
- پس از انجام شدن کار دندان، هر نوع درد، تب و مشکلات جویدن را فورا به دندانپزشک خبر دهید.
- اگر سابقهٔ حساسیت، به ویژه به فلزات دارید و احتمال دارد دندانپزشک با مواد فلزی دندان تان را پر کند، حتما او را از این حساسیت مطلع کنید.
- در صورت لزوم، داروهای تجویزی را دقیقا مطابق با نظر دندانپزشک مصرف کنید.
کلام آخر
پر کردن دندان به حفظ دندان تان در برابر پوسیدگی بیشتر و احتمال عفونت کمک می کند. اما پرکردگی های دندان ها هم زمانی از بین می روند و لازم است جایگزین شوند؛ البته بیشتر پرکردگی ها سال ها دوام می آورند و نیازی به تعویض آنها نیست. برای اینکه خیال تان بابت دندان هایتان راحت باشد، باید برای معاینه به طور مرتب و هر ۶ ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید و از سلامت پرکردگی دندان تان مطمئن شوید. در ضمن، بهداشت دهان و دندان را هم فراموش نکنید.