گوشت قرمز، یکی از محبوب ترین مواد غذایی در سطح جهان است و مصرف سالانه ی بالایی در میان صنایع غذایی گوناگون دارد. اما ممکن است بعضی از افراد به گوشت قرمز حساسیت داشته باشند و نتوانند آن را مصرف کنند. در ادامه ی این مطلب، درباره حساسیت به گوشت قرمز و عوامل ایجاد آن سخن خواهیم گفت.
حساسیت به گوشت قرمز
حساسیت، زمانی ایجاد می شود که دستگاه ایمنی بدن یک فرد، به موادی که برای بدن خطری ندارند پاسخ ایمنی می دهد. پاسخ ایمنی، همان مقابله با عوامل بیماری زا است که در پدیده ی حساسیت نیز دیده می شود. دستگاه ایمنی می تواند در بعضی موارد، عواملی را که برای بدن هیچ خطری ندارند بیگانه شناسایی کند و تلاش کند آنها را از بین ببرد. گاه حساسیت به گوشت قرمز به دلیل کربوهیدرات موجود در آن است
گوشت قرمز، سرشار از مواد غذایی از جمله پروتئین و کربوهیدرات است. بعضی از این مواد می توانند باعث ایجاد حساسیت شوند. نکته ی جالب این است که حساسیت به گوشت قرمز، یکی از حساسیت های نادر است و در تعداد کمی از افراد جهان مشاهده می شود. حساسیت به گوشت قرمز، می تواند به علت حساسیت فرد به پروتئین موجود در گوشت قرمز باشد. گوشت قرمز حاوی پروتئین های مختلف است که بعضی از آنها می توانند باعث ایجاد حساسیت در بدن برخی از افراد شوند.
آنتی بادی ها، بخشی از دستگاه ایمنی هستند که در اثر شناسایی عوامل بیگانه به وجود می آیند و در موارد دیگری که با عوامل بیگانه برخورد می کنند، با روش های مختلف آنها را نابود می کنند. نام آنتی بادی شناسایی کننده پروتئین های گوشت قرمز، ایمونوگلوبولین E است که خودش ماهیت پروتئینی دارد. هنگامی که مصرف گوشت قرمز در دفعات مختلف اتفاق بیفتد، بدن فردی که به آن حساسیت دارد به دلیل فعالیت آنتی بادی های مربوطه، دچار حساسیت شده و واکنش های آلرژیک را به همراه دارد.
حساسیت به گوشت قرمز، تنها به دلیل پروتئین های موجود در آن ایجاد نمی شود، بلکه مواد دیگری نیز وجود دارند که می توانند باعث ایجاد حساسیت به گوشت قرمز شوند.یکی دیگر از موادی که در گوشت قرمز وجود دارد و باعث ایجاد حساسیت در برخی از افراد می شود، کربوهیدراتی به نام گالاکتوز است.
البته این کربوهیدرات به عنوان یک گروه کلی شناخته می شود و اگر بخواهیم دقیق تر اشاره کنیم، کربوهیدرات های گالاکتوز آلفا1، گالاکتوز آلفا3 و آلفاگل، از کربوهیدرات های ایجاد کننده حساسیت هستند. علائم حساسیت که توسط این کربوهیدرات ها در فرد ایجاد می شوند، تأخیر زیادی دارند و به همین علت، تشخیص حساسیت به گوشت قرمز سخت تر است.
علت آلرژی به پروتئین گوشت قرمز
آلرژی به پروتئین موجود در گوشت قرمز وقتی به وجود می آید که سیستم ایمنی، پروتئین گوشت قرمز را با عناصر مخرب اشتباه بگیرد و آن را به عنوان چنین عنصری شناسایی کند. در ادامه نوعی آنتی بادی به نام ایمونوگلوبولین E یا IgE در واکنش به این پروتئین به وجود می آید که به همین پروتئین اختصاص پیدا می کند. درنتیجه وقتی که فرد دوباره گوشت قرمز می خورد، IgE نسبت به پروتئین آن واکنش نشان می دهد و عناصر شیمیایی خاصی را در این واکنش آزاد می سازد که درنهایت علائم ناشی از واکنش آلرژیک را به وجود می آورند.
علائم آلرژی به پروتئین گوشت قرمز
علائم آلرژی به پروتئین گوشت قرمز معمولا با گذشت چند دقیقه تا یک ساعت از مصرف گوشت قرمز یا ماده غذایی حاوی آن نمایان می شوند. کهیر، شایع ترین علامت آلرژی به پروتئین گوشت قرمز است، اما علائم پوستی ناشی از این آلرژی می توانند خفیف تر باشند و به صورت بثورات پوستی در اطراف دهان یا صورت نمایان شوند. علائم این آلرژی در دستگاه گوارش نیز معمولا شامل حالت هایی مانند تهوع و استفراغ هستند. البته در موارد مواجهه با واکنش آلرژیک شدید، فرد با تنگی نفس، سرفه و تغییر صدا مواجه می شود. به گفته متخصصان، افرادی که ساعت ها پس از مصرف گوشت قرمز با علائم آلرژیک مواجه می شوند، معمولا به کربوهیدرات موجود در گوشت قرمز آلرژی دارند، نه به پروتئین آن.
تشخیص آلرژی به پروتئین گوشت قرمز
تشخیص آلرژی به پروتئین گوشت قرمز معمولا براساس سابقه بالینی فرد یا بررسی زنجیره حوادثی که منجر به برانگیختگی واکنش آلرژیک شده است، انجام می گیرد. این آلرژی را می تواند با آزمایش خون یا تست پوستی رایج تایید کرد. در آزمایش خون، سطح IgE نسبت به پروتئین گوشت قرمز بررسی می شود تا وضعیت آنتی بادی های آلرژیک در بدن مشخص شود. در تست پوستی رایج هم سطح پوست را می خراشند و مقدار کمی از آلرژن مورد نظر را روی آن قرار می دهند تا واکنش احتمالی را ارزیابی کنند.
درمان آلرژی به پروتئین گوشت قرمز
درمان اصلی برای آلرژی به پروتئین گوشت قرمز، خودداری از مصرف گوشت قرمز و تمامی غذاهایی است که حاوی گوشت قرمز هستند. اگر به طور تصادفی با گوشت قرمز تماس پیدا کردید، آنتی هیستامین هایی مانند بنادریل می توانند واکنش موضعی مانند بثورات پوستی را درمان کنند. اگر واکنش سیستمیک و شدیدی اتفاق بیفتد، اپی نفرین تزریقی باید به بدن فرد مورد نظر برسد. در صورت استفاده از این داروی تزریقی، فرد بیمار باید برای درمان تکمیلی سریعا به بیمارستان منتقل شود.
نکات مهم در مورد آلرژی به پروتئین گوشت قرمز
اصطلاح «گوشت قرمز» برای نامیدن گوشت گاو، گوساله، گوسفند و گوشت همه پستانداران بالغ مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال، بعضی از افراد فقط به پروتئین موجود در یکی از این گوشت ها آلرژی دارند. تست تشخیصی می تواند این مساله را برای شما روشن کند. افرادی که فقط به یک گوشت خاص آلرژی دارند، می توانند در طول زندگی از گوشت های قرمز دیگر استفاده کنند. به علاوه، تشخیص آلرژی به پروتئین یا کربوهیدرات موجود در گوشت قرمز هم در تست تشخیصی تعیین می گردد.