در برخی از شرایط افراد نیازمند اورژانس ارتودنسی هستند . در این خصوص لازم به ذکر است که اکثر دندانپزشکان اورژانس ارتودنسی آموزش دیده و مجرب هستند . این اشخاص توان رسیدگی به امور گسترده ای از ایرادات دهان و دندان را دارند . چنانچه بیمار به بیهوشی یا درمان نیازمند بود ، دندانپزشکان بخش اورژانس می توانند از ابزارهای مخصوص بهره گرفته و اقدامات اولیه را ترتیب دهند . به عنوان مثال اگر فردی دچار شکستگی دندان شده باشد ، در این اورژانس سریعا مشکل دندان برطرف شده و اقدامات درمانی انجام می شود . همچنین این نوع اورژانس پتانسیل ویزیت بیمارانی که درگیر درد ناگهانی و ورم شدید هستند را داشته که بعد از این امر می توان برای مراجعه به متخصص ارتودنسی وقت ویزیت را تنظیم نمود .
ورم گونه و عوارض لب :
در زمان های ابتدایی استفاده از درمان ارتودنسی ، قسمت هایی از سیم ها و براکت ارتونسی باعث بروز ورم و التهاب در بخش های نرم لب داخلی و گونه بیمار خواهد شد .گاه امکان دارد لب ها در فصول سرد سال خشک شوند که برای رفع این عارضه می توان از وازلین یا کرم های نرم کننده ضد حساسیت بهره گرفت . به منظور کاهش ورم ها و التهابات بافت های نرم درون دهان در روزهای ابتدایی درمان ممکن است پزشک ارتودنتیست استفاده از موم مخصوصی را توصیه کند .
حسایت دندان :
گاه دندان به دلیل فشار و نیروی سیستم ارتودنسی درگیر درد و حساسیت می شود . این حس عموما تا یک هفته ادامه داشته و به مرور زمان کاهش می یابد . ولی اگر درد و ناراحتی غیرعادی داشتید ، با متخصص ارتودنسی یا ارتودنتیست خود تماس گرفته و او را در جریان قرار دهید .
اجزای ارتودنسی :
سیم ها و براکت های ارتودنسی بسیار دقیق هستند با این حال ممکن است این وسایل نیز در مقابل فشار شدید و نیروی زیاد شکننده شوند . در برخی موارد بعضی از دندان ها حساسند . در چنین وضعیتی لازم است بیمار صبور باشد . اجزای ارتودنسی با هدف اصلاح فرم دندان ها ساخته شده اند و با سپری شدن مدت زمانی اندک کلیه حساسیت ها و حالات غیرعادی برطرف می شوند و بیمار با این ابزار خو می گیرد .
اورژانس ارتودنسی و مراجعه هر چه سریع تر به متخصص ارتودنسی
در صورتی که هرگونه خللی به نحوه درمان ارتودنسی وارد شود، برنامه درمانی به خوبی پیش نمی رود. اورژانس ارتودنسی در واقع موقعیت های اضطراری می باشد که فرد باید فورا به متخصص ارتودنسی رجوع کرده و او را از شرایط پیش آمده مطلع سازد. منتظر ماندن برای قرار ملاقات های بعدی تنها در شرایطی ممانعت ندارد که مشکل خاصی سلامت محیط دهان و دندان را تهدید نمی کند.در مواقع اورژانس ارتودنسی ممکن است بیمار با درد، سوزش، خونریزی مواجه شود. در صورت مشاهده چنین علائمی باید سریعا به متخصص ارتودنسی مراجعه کند تا در اولین فرصت ممکن یک قرار ملاقات اضطراری برای رفع مشکل پیش آمده تعیین شود.
آیا ناراحتی عمومی جزو شرایط اورژانس ارتودنسی است؟
هنگامی که براکت های ارتودنسی نصب می شوند، به دلیل اعمال فشار جدیدی که بر دندان ها وارد می آید، فرد ممکن است کمی احساس درد یا سوزش داشته باشد. گاهی اوقات و البته به ندرت پیش خواهد آمد که بیمار درد زیادی را تحمل می کند و این موضوع برای او بسیار رنج آور می شود. در این صورت بهتر است که سریعا به متخصص ارتودنسی مراجعه نماید. تجویز مسکن یا دارو های ضد التهابی از سمت پزشک تا حدی می تواند به او کمک کند. همچنین برخی از متخصصان استفاده از کمی آب نمک ولرم را نیز توصیه می کنند.
وارد شدن قطعات ارتودنسی به راه تنفس
همانطور که گفتیم، اگر قطعات شکسته شوند، احتمال وارد شدن آن ها به گلو وجود دارد. با این حال، ورودشان به سیستم تنفس،کمی دور از انتظار است.در صورتی که قطعه ای وارد راه تنفس شود، یکی از اورژانس های ارتودنسی مهم محسوب می شود. در این شرایط، بیمار به سرفه می افتد.با خارج شدن قطعه از گلوی بیمار، خطر رفع می گردد. در غیر این صورت، بلافاصله با فوریت های پزشکی تماس گرفته تا بیمار به نزدیک ترین بیمارستان منتقل شود.همچنین لازم است که دندانپزشک یا ارتودنتیست نیز در جریان قرار گرفته و بر بالین بیمار خود بیایند. در صورت بروز این مشکل، آرامش خود را حفظ کنید تا پزشک بتواند بیمار را درمان کند.