خامه یکی از پرطرفدارترین مواد غذایی است، بسیاری از افراد خامه را همراه با عسل، شکر، خرما و ... در وعده صبحانه مصرف می کنند یا از آن برای تهیه سس، سوپ، دسر و کیک استفاده می کنند. مصرف متعادل خامه خواص فراوانی برای سلامتی دارد، اما این ماده غذایی چربی و کالری بالایی داشته و زیاده روی در مصرف آن باعث اضافه وزن خواهد شد.
فواید مصرف خامه برای بدن
- کمک به تولید گلبول های قرمز و افزایش عملکرد سلولی، با مصرف خامه : خامه حیوانی حاوی ویتامین B2 می باشد. ویتامین B2 و سایر ویتامین های B در ساخت گلبول های قرمز خون به بدن کمک می کنند. علاوه بر آن مصرف مقادیر مناسبی از این ویتامین به افزایش عملکرد سلولی و در نهایت انرژی بخشی به بدن موثر می باشد.از جمله عملکرد های سلولی می توان به تجزیه چربی ها، پروتئین ها و کربوهیدرات ها اشاره داشت. ممکن است با مصرف مکمل های حاوی ویتامین B، افزایش انرژی را تجربه کرده باشید.
- خامه موثر در حفظ سلامتی چشم: یکی از فواید مصرف خامه برای سلامتی بدن، حضور ویتامین A در این محصول می باشد. ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی می باشد، و از آنجایی که خامه به چربی گرفته شده از شیر گفته می شود، بنابراین خامه حیوانی سرشار از ویتامین A می باشد. همانطور که می دانید ویتامین A در حفظ بینایی و سلامت چشم بسیار موثر می باشد. این ویتامین سلامت شبکیه را حفظ کرده و با افزایش وفق پذیری چشم با تاریکی و نور زیاد از احتمال بروز عارضه شب کوری جلوگیری به عمل آورده و چشم را مرطوب نگه می دارد.
- تقویت سیستم ایمنی بدن با مصرف خامه لبنی : مصرف خامه لبنی که حاوی ویتامین A می باشد، قدرت سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با عفونت ها افزایش داده و از بروز بیماری های عفونی و تنفسی جلوگیری می کند.
- افزایش استحکام استخوان ها با مصرف خامه صبحانه: خامه حاصل شیر، حاوی ماده ی معدنی فسفر می باشد. فسفر برای رشد استخوان ها و دندان ها ضروری بوده و علاوه بر آن حضور این ماده در کنار کلسیم، به ساخت استخوان های قوی، تقویت مینای دندان و حفظ سلامت لثه ها کمک شایانی می کند.
- تسکین و بهبود افسردگی: شاید در نگاه اول کمی عجیب باشد که بگوییم مصرف خامه حیوانی می تواند در درمان و بهبود افسردگی موثر باشد، اما اگر کمی دقیق تر به موضوع نگاه کنید، متوجه می شوید که خامه حاوی ویتامین D و امگا 3 می باشد. تحقیقات نشان داده است که مصرف ویتامین D و امگا 3 و بطور کلی جلوگیری از کمیود مواد معدنی در بدن می تواند از ترشح هورمون هایی که عامل افسرکی و بدخلقی می باشند، جلوگیری به عمل آورد.
- خاصیت خامه برای پوست مو و رشد: همانور که قبل تر هم گفته شد خامه لبنی حاوی ویتامین B2 می باشد که برای رشد و توسعه بافت هایی از بدن مانند چشم، غشای مخاطی، پوست، بافت عصبی، بافت های همبند و اندام های تولید مثل حیاتی و مهم می باشد. علاوه بر آن مصرف این ویتامین سلامت مو، ناخن و پوست را نیز بهبود می بخشد.
- سلامت مغز یا مصرف خامه لبنی: یکی از فواید مصرف خامه برای سلامتی بدن، به دلیل حضور مقادیر مناسبی از ماده ی معدنی فسفر در آن می باشد. تمرکز، حافظه و عملکرد ذهنی می تواند با مصرف این ماده معدنی تقویت گردد. مقدار مناسب و کافی از ماده ی معدنی فسفر باعث رشد و بهبود ادراک می شود. کمبود فسفر می تواند منجر به ابتلا به بیماری های عصبی مانند زوال عقل و آلزایمر شده و خطر ناهنجاری شناختی را افزایش دهد.
خواص و مزاج خامه در طب سنتی
خواص و مزاج خامه در طب سنتی به شرح زیر است:
- خامه می تواند یک گزینه هوسانه برای وعده صبحانه باشد، اما به علت چربی نامناسبی که دارد، مصرف زیاد آن چندان توصیه نمی شود.
- مزاج آن (چه نوع پاستوریزه و چه نوع غیرپاستوریزه) سرد و تر است.
- خامه را معمولاً با یک شیرینی مانند مربا یا عسل مصرف می کنند.
- در واقع مصلح اصلی خامه عسل است و مصرف مقدار کمی عسل به همراه خامه از زیان های خامه کم می کند.
فعالیت های مورد نیاز برای سوزاندن ۱۰۰ کالری
برای سوزاندن ۱۰۰ کالری دریافت شده از خامه می توانید فعالیت های زیر را انجام دهید:
- رانندگی ← ۳۴ دقیقه
- پیاده روی ← ۲۶ دقیقه
- طناب زدن ← ۹ دقیقه
- فوتبال ← ۱۳ دقیقه
- بیس بال ← ۱۸ دقیقه
- والیبال ← ۲۶ دقیقه
- کوهنوردی ← ۱۵ دقیقه
چه کسانی نباید خامه بخورند؟
- کسانی که غلبه رطوبت در معده دارند و به مشکلاتی مانند ترش کردن، نفخ و … مبتلا هستند.
- کسانی که معده ضعیف دارند و کم تحرک هستند.
- افراد با با چربی بالا
- مبتلایان به خلط گلو و سینه، نفخ و سنگینی معده نیز باید از مصرف خامه پرهیز کنند.
اگرچه خامه از شیر تهیه می شود، اما چربی بالایی داشته و مانند کره و سرشیر در گروه چربی ها طبقه بندی می شود. هرچه چربی خامه بیشتر باشد کالری و ویتامین آ، ای و دی بیشتری دارد، اما ویتامین ب، ث و اسیدفولیک آن کاهش می یابد. همچنین خامه جایگرین مناسبی برای محصولات لبنی کم چرب نیست و نمی تواند کلسیم و پروتئین مورد نیاز بدن را تامین کند. توجه داشته باشید، لبنیات برای حفظ سلامتی مفید هستند و نمی توان آن ها را از رژیم غذایی حذف کرد.