آب پنیر یک منبع پروتئینی مفید برای بدن شما است. یکی از مهمترین نکات تغذیه و سلامت، دریافت پروتئین کافی در طول روز است. پروتئین کافی هم اشتهای شما را کاهش می دهد و هم به افزایش حجم عضلات کمک می کند.پروتئین آب پنیر، زود هضم و برای سالمندان مناسب است. پروتئین آب پنیر به کاهش علائم هپاتیت کمک می کند و برای سلول های قلب مفید است.مصرف آب پنیر برای افراد کم خون هم توصیه می شود، زیرا تعداد گلبول های قرمز خون را افزایش می دهد. آمینواسید موجود در آب پنیر به کاهش علائم استرس و افسردگی کمک می کند.حفظ سلامت قلب برای کسانی که سابقه بیماری در این زمینه دارند، بسیار ضروری است.
خواص آب پنیر
درشت مغذی ها و ویتامین های موجود در آب پنیر فواید بی نظیری دارند و پروتئین شیرین نشده آب پنیر منبع کم کالری و عالی درشت مغذی های حیاتی است. با توجه به اینکه پروتئین به حفظ سلامت استخوان، عضله، مو و عملکرد اندام کمک می کند، بعضی از فواید احتمالی پروتئین آب پنیر عبارت اند از:
۱. آب پنیر برای بدنسازی و رشد عضله
حجم عضله یکی از شاخص های مهم سلامت عمومی است. با افزایش سن حجم عضلات کم می شود، در نتیجه احتمال تجمع چربی و ابتلا به بیماری های مزمن افزایش می یابد. از طرفی پروتئین برای حفظ یا افزایش حجم عضله ضروری است.
پروتئین آمینواسیدهای لازم بدن برای بازسازی بافت عضله آسیب دیده و تولید عضله جدید را فراهم می کند. آب پنیر غنی از آمینواسید شاخه دار لوسین است که به تقویت رشد عضله کمک می کند. بر اساس پژوهش ها، پروتئین آب پنیر در مقایسه با سایر مکمل های پروتئینی مثل کازئین یا سویا برای تقویت عضله مناسب تر است.
۲. کاهش التهاب
پروتئین آب پنیر ممکن است با کاهش التهاب، علائم بعضی بیماری های مزمن را کاهش دهد. التهاب مزمن با تعدادی از مشکلات مثل بیماری قلبی، دیابت، بیماری التهابی روده و آرتروز مرتبط است. بر اساس پژوهش ها، اضافه کردن پروتئین آب پنیر به رژیم غذایی می تواند علائم التهاب مزمن و علائم خطرناک برای سلامتی را کاهش دهد.
۳. کاهش میزان کلسترول
بر اساس مطالعات جدید، پروتئین آب پنیر ممکن است به کاهش کلسترول کمک کند، به خصوص کاهش کلسترول بد یا ال.دی.ال (LDL). کلسترول بالا با خطر سکته مغزی و حمله قلبی همراه است، بنابراین کاهش آن به محدود طبیعی می تواند مزایای زیادی داشته باشد.
۴. منبعی غنی از پروتئین باکیفیت
پروتئین آب پنیر حاوی تمام آمینواسیدهای ضروری است و از سایر پروتئین ها بهتر هضم و به سرعت جذب سیستم گوارشی می شود. به همین دلیل یکی از بهترین منابع پروتئینی موجود است و بین بدنسازان و ورزشکاران پرطرف دار است.
۵. کاهش فشار خون
فشار خون بالا و غیرطبیعی یکی از عوامل افزاینده خطر بیماری های قلبی است. تحقیقات زیادی درباره ارتباط مصرف محصولات لبنی با کاهش فشار خون انجام شده اند که نشان می دهند پپتیدهای زیست فعال درون لبنیات می توانند در کاهش فشار خون نقش داشته باشند. به این پپتید ها در پروتئین آب پنیر لاکتوکینین می گویند که با توجه به آزمایش های حیوانی، می تواند اثر خوبی بر فشار خون داشته باشد.
۶. احتمال درمان دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲ نوعی بیماری مزمن است که با قند خون بالا و اختلال عملکرد انسولین شناخته می شود. به نظر می رسد پروتئین آب پنیر در تعدیل قند خون، افزایش میزان انسولین و حساسیت به آن نقش دارد. این ویژگی پروتئین آب پنیر حتی با داروهای دیابت مثل سولفونیل اوره قابل مقایسه است.
۷. بهبود دفاع آنتی اکسیدانی بدن
آنتی اکسیدان ها موادی هستند که علیه اکسیدان ها عمل می کنند، یعنی استرس اکسیداتیو را کاهش می دهند و خطر بیماری های مزمن مختلف را کم می کنند. یکی از مهم ترین آنتی اکسیدان ها برای انسان گلوتاتیون است. برخلاف سایر آنتی اکسیدان ها که از طریق رژیم غذایی به دست می آیند، گلوتاتیون توسط بدن تولید می شود و تولید آن به چند آمینواسید از جمله سیستئین وابسته است. به همین دلیل غذاهایی با سیستئین بالا مثل پروتئین آب پنیر می توانند به تقویت دفاع آنتی اکسیدانی بدن کمک کند.
۸. ایجاد احساس سیری و کاهش وزن
بعضی از غذاها احساس سیری بیشتری به ما می دهند که معمولا به دلیل درشت مغذی های درون آنهاست. پروتئین های مختلف سیری یکسانی ایجاد نمی کنند. به نظر می رسد پروتئین آب پنیر از سایر پروتئین ها مثل کازئین یا سویا احساس سیری بیشتری ایجاد می کند. این ویژگی می تواند برای افرادی که می خواهند کالری کمتری بخورند و وزن کم کنند مناسب باشد. همچنین مصرف پروتئین بیشتر می تواند با سرکوب اشتها، کاهش کالری دریافتی، افزایش متابولیسم و حفظ حجم عضله به کاهش چربی و وزن کمک کند. بنابراین مصرف آب پنیر برای لاغری می تواند اثربخش باشد.
۹. بهبود آسم
پروتئین آب پنیر سیستم ایمنی کودکان مبتلا به آسم را تقویت می کند. بر اساس پژوهشی، پاسخ سیستم ایمنی کودکان مبتلا به آسمی که ۱ ماه روزانه ۲ بار ۱۰ میلی گرم پروتئین آب پنیر مصرف کردند، بهبود یافت.
بهترین زمان مصرف آب پنیر
یکی از مهمترین تاثیرات آب پنیر بر روی عضلات بدن است. اگر جزو افرادی هستید که ورزش می کنید، پودر آب پنیر را یک ساعت قبل از تمرین مصرف کنید تا در طول ورزش احساس خستگی کمتری داشته باشید. پروتئین آن، انرژی مورد نیاز شما را برای سوخت کالری تامین می کند. مصرف پروتئین آب پنیر بلافاصله بعد از تمرین ورزشی باعث می شود، حجم عضلات افزایش یابند.
کسانی که برای کاهش وزن از این پروتئین استفاده می کنند لازم است طریقه مصرف پودر آب پنیر برای لاغری را بدانند. آنها می توانند آن را به اسموتی یا نوشیدنی خود اضافه کنند و به صورت میان وعده میل کنند تا اشتهای آنها کم شود. استفاده از پودر آب پنیر در وعده صبحانه هم پیشنهاد خوبی است.آمینواسیدهای موجود در این پروتئین به تنظیم خواب کمک می کند، در آخرین وعده غذایی خود قبل از خواب مقداری پودر پروتئین قرار دهید تا خوابی آرام داشته باشید.
عوارض مصرف آب پنیر
- مصرف بیش از دو هفته آب پنیر سبب تنبلی روده ها می شود.
- مصرف آب پنیر برای افرادی که دچار مشکلات روده ای مانند ”کولیت روده (سندروم روده تحریک پذیر ibs)” هستند مضر است.
- افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز بهتر است آب پنیر مصرف نکنند.
- مصرف زیاد آب پنیر سبب بروز تهوع، افزایش حرکت های روده، سردرد، تشنگی و نفخ می شود.
- مصرف آب پنیر به بیماران کلیوی توصیه نمی شود.
- مصرف هم زمان آب پنیر و آنتی بیوتیک ها، داروهای درمان پارکینسون و پوکی استخوان تداخل دارویی دارد و خطرناک است.
- پس از مصرف آب پنیر، گاهی اسهال و استفراغ ایجاد می گردد که طبیعی بوده و نوعی سم زدایی از بدن است.
نکات مهم در رابطه با نگهداری و مصرف آب پنیر
- آب تهیه شده به هنگام فرآیند تولید ماست نیز خواص ذکر شده را داراست که می توان با استفاده از پارچه آن را از ماست جدا و مصرف کرد.
- می توان مقدار شیر را به میزان بیشتر در نظر گرفته و مقدار بیشتری آب پنیر را برای مصرف حداکثر یک هفته تهیه نمود.
- برای نگهداری آب پنیر از ظروف فلزی استفاده نکنید.
- افرادی که دچار مشکلات روده ای مانند ” کولیت روده(سندروم روده تحریک پذیر ibs)” هستند نباید از آب پنیر استفاده کنند.
- آب پنیر حاوی لاکتوز است ، بنابراین افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز باید از مصرف آن خودداری کنند .
- هر چند مصرف این ماده حیاتی برای بدن لازم است باید مصرف را به ازای هر دو هقته یک هفته قطع کرد تا باعث تنبلی روده نشوید.