شوره سر یکی دیگر از نام های رایج درماتیت سائبوری است به ویژه زمانی که در پوست سر رخ می دهد. این مشکل بسیار شایع در نوزادان، کودکان و بزرگسالان، صرف نظر از سن یا نژاد است. شوره باعث ایجاد پوسته سفید یا زرد روی پوست سر و سایر قسمت های چرب بدن می شود. مناطق دیگری که ممکن است دچار شوره شوند شامل ابروها، پلک ها، گوش ها، پشت گردن، زیر بغل، کشاله ران و شکم است. در بعضی موارد شوره سر می تواند در ناحیه آسیب دیده قرمزی ایجاد کند و ممکن است پوسته پوسته شود و شروع به خارش کند که گاهی اوقات خیلی شدید است. در موارد نادر شوره سر اگر درمان نشود حتی می تواند منجر به ریزش مو شود. هرچند که موهای ریخته شده پس از درمان شوره سردوباره با موی جدید جایگزین میشوند. شوره سر مسری نیست و اغلب با شستن روزانه سر با شامپو مناسب و ملایم کنترل می شود. در موارد شدیدتر، پزشک ممکن است یک شامپو یا کرم دارویی را توصیه کند.
عوامل ایجادکنندۀ شورۀ سر
برای شما تازه مادرها که متوجه وجود پوسته های قرمز رنگی روی سر نوزاد خود می شوید، شاید برای اولین بار کمی نگران کننده باشد. اما بهتر است بدانید، پوسته ریزی پوست سر اگر چه منظره زیبایی ندارد اختلالی شایع و کاملا بی خطر است. متخصصان را در این زمینه می گویند، پوسته ریزی سر نوزادان در روزها و هفته های اول پس از تولد در صورتی که مقدار آن زیاد نباشد یک عارضه طبیعی است. پوسته پوسته شدن سر نوزاد کاملاً شایع است و ارتباطی با عدم رعایت بهداشت یا شامپوی مورد استفاده شما ندارد. این مسئله معمولاً بعد از چند هفته برطرف می شود.این اختلال ممکن است بین دو هفتگی تا سه ماهگی دیده شود و معمولاً بعد از چندین ماه خود به خود برطرف می گردد و به نظر می رسد که بعد از ۶ تا ۵ ماهگی دیده نمی شود.
به تدریج با رشد و بزرگتر شدن نوزاد پوست های سر او از بین می روند اما گاهی اوقات به علت ترشح غدد چربی پوست، این پوسته ها بیشتر شده و به هم می چسبند که حالت چسبندگی در موها ایجاد کرده و قلمه هایی روی سر او بسته می شود که به سختی به موهای شیرخوار می چسبند و قابل جدا شدن با دست نیستند. علت ایجاد این پوسته ها آن است که غدد سباسه موجود در پوست سر بیش از حد چربی ترشح می کنند واین چربی ها تبدیل به پوسته هایی خشک می شوند و می ریزند.بسیاری از کارشناسان معتقدند که ترشح بیش از حد هورمون ها در مادر و رسیدن آن به جنین هنگام تولد موجب فعال شدن بیش از حد غدد سباسه می شود. وقتی پس از چند ماه سطح هورمون ها در بدن کودک پایین می آید، این اختلال نیز از بین می رود.گاهی اوقات نیز پوسته شدن سر شیرخوار به دلیل اگزمای دوران نوزادی است که خود را به صورت پوسته ریزی نشان می دهد. این پوسته ریزی ها قارچ یا بیماری صدف نیست و ممکن است یک حساسیت ساده باشد و میکروب ها هیچ نقشی در به وجود آمدن آنها ندارند
کودک ممکن است به علت آفتاب سوختگی روی پوست سرش دچار پوسته ریزی شده باشد. با محدود کردن قرارگیری در معرض خورشید و پوشیدن کلاه در خارج از خانه در تمام طول سال می توانید از احتمال این اتفاق دور بمانید.همچنین شما ممکن است وقتی موهای کودکتان را می شویید، از مقدار خیلی زیادی شامپو استفاده کنید و موها را خوب آب کشی نکنید. اگر از شامپوی خشک استفاده می کنید، لازم است بدانید که شامپوی خشک می تواند به صورت پوسته هایی شبیه به شوره دربیاید. سعی کنید فقط از مقدار شامپویی به اندازۀ یک سکه یا کمتر استفاده کنید و دو برابر زمانی را که برای شامپو زدن صرف کرده اید، صرف آب کشی موها کنید. این امکان هم وجود دارد که اگر شما زود به زود موهایش را شامپو نزنید، چربی پوست و سلول های پوستی روی سر تجمع کنند و باعث ایجاد شوره شوند.سایر احتمالات، عارضه هایی هستند که می تواند باعث پوسته پوسته شدن شود، مثل اگزما یا پسوریازیس. شپش سر نیز می تواند باعث خارش و ریزش پوسته ها به دلیل خاراندن شود و اگر فرزند شما کمتر از ۱۲ ماه دارد، کاملاً این احتمتل وجود دارد است که عارضۀ کلاه گهواره ای یا Cradle cap را که یک عارضۀ بسیار رایج در کودکان است داشته باشد.اگر پوسته شدن سر فرزندتان با ریزش مو در یک نقطۀ خاص همراه است و غدد او متورم شده، ممکن است درماتوفیتوز یا کچلی داشته باشد که توسط یک قارچ ایجاد می شود.