برای شما تازه مادرها که متوجه وجود پوسته های قرمز رنگی روی سر نوزاد خود می شوید، شاید برای اولین بار کمی نگران کننده باشد. اما بهتر است بدانید، پوسته ریزی پوست سر اگر چه منظره زیبایی ندارد اختلالی شایع و کاملا بی خطر است. ممکن است کودک شما مختصری پوسته خشک شبیه شوره سر داشته باشد و یا ممکن است در مواردی این پوسته ریزی شدید بوده و پوسته ها کاملاً ضخیم، چرب و زرد رنگ باشند و یا حالت کبره داشته باشند. اما متخصصین در این زمینه چه می گویند؟
متخصصان را در این زمینه می گویند، پوسته ریزی سر نوزادان در روزها و هفته های اول پس از تولد در صورتی که مقدار آن زیاد نباشد یک عارضه طبیعی است. پوسته پوسته شدن سر نوزاد کاملاً شایع است و ارتباطی با عدم رعایت بهداشت یا شامپوی مورد استفاده شما ندارد. این مسئله معمولاً بعد از چند هفته برطرف می شود.این اختلال ممکن است بین دو هفتگی تا سه ماهگی دیده شود و معمولاً بعد از چندین ماه خود به خود برطرف می گردد و به نظر می رسد که بعد از ۶ تا ۵ ماهگی دیده نمی شود.
علل ایجاد شورۀ سر
به گفتۀ کارشناسان تصور می شود که تولید بیش از حد چربی پوست به نام سبوم عامل ایجاد شوره در سر باشد. شورۀ سر نوع خفیفی از درماتیت سبوره ای یعنی نوعی التهاب پوست است. علاوه بر این، سلول های پوست سر همیشه در حال ریختن یا اصطلاحاً پوست انداختن هستند، اما این روند به طور معمول قابل مشاهده نیست.
کارشناسان معتقدند که افزایش بیش از حد قارچی به نام مالاسزیا باعث می شود که ریختن پوست سریع تر از حد معمول رخ دهد. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است ببینید که پوسته های سفید یا خاکستری از سر کودکتان جدا می شود.
چگونه از شره شوره سر نوزاد خلاص شویم ؟
پس از تأیید این که کودک شما دارای شوره سر است ، برای خلاص شدن از شر آن مراحل ذیل را دنبال کنید .
- موهای خشک کودک را شانه بزنید تا قبل از شامپو زدن پوسته های بزرگ و قابل مشاهده شوره سر را از بین ببرد .
- استفاده از سرکه برای کمک به خلاص شدن از شر شوره که البته باید با تایید پزشک استفاده کرد. همین کار به شل شدن پوسته های چسبیده به پوست سر نیز کمک می کند. برای استفاده از سرکه قبل از شامپو، سرکه را به آرامی روی پوست سر کودک ماساژ دهید و بگذارید مدتی روی پوست سر بماند و سپس موهای کودک خود را شانه کنید . همان طور که شامپو می کنید اطمینان حاصل کنید که همه سرکه ازروی سر پاک می شود .
- برای شستن هر روز موهای کودک از شامپو معمولی مخصوص کودک استفاده کنید که از این طریق می توان شوره خفیف را به راحتی از بین برد .
- برای از بین بردن شوره سر شدید از شامپوی شوره سر استفاده کنید که توسط متخصص اطفال تجویز شود . هفته ای یک یا دو بار بسته به شدت شوره و نسخه پزشک استفاده کنید و در حین شامپو کردن اجازه دهید تا حداقل به مدت دو دقیقه روی پوست سر بماند .
- هنگام شستن موهای کودک با انگشتان دست سر او را به آرامی ماساژ دهید.
- سر کودک را کاملا با حوله خشک کنید.
- اگر کودک مستعد به شوره سر است از چرب نبودن پوست سر اطمینان حاصل کنید.
- پزشک ممکن است لوسیون یا کرم ضد پوسته را برای کودک تجویز کند . کرم های هیدروکورتیزون موجود ممکن است در تسکین التهاب قرمزی و خارش نیز کمک کند و تاثیر گذار باشد.
چگونه از ایجاد شوره سر جلوگیری کنیم ؟
پس از درمان ممکن است که شوره سر دوباره عود کند از این رو عاقلانه است که برخی از اقدامات پیشگیری را رعایت کنید.از یک روال مداوم و روتین برای شامپو زدن سر کودک استفاده کنید که کم یا زیاد شامپو زدن هر دو می تواند PH سر کودک را نامتعادل کند . تعداد دفعات شامپو زدن بستگی به شرایط نوزاد دارد.پزشک پس از تشخیص علت بروز شوره یک شامپو مخصوص برای کودک تجویز می کند پس هرگز در استفاده از آن کوتاهی نکنید .