عوارض پوستی ناحیۀ زیر پوشک که ادرار سوختگی و بثورات پوشک نیز نامیده می شود، دلایل مختلفی مثل سایش، حساسیت و رطوبت دارد. اما التهابی که با وجود تلاش شما برای درمان آن با خشک نگه داشتن پای فرزندتان و استفاده از پماد سوختگی پوشک همچنان ادامه دارد، ممکن است ناشی از یک عفونت قارچی باشد. در این مطلب می توانید با دلایل و عوامل ایجاد عفونت قارچی در نوزادان، علائم عفونت قارچی و تفاوت آن با عوارض پوستی ناحیۀ پوشک، موارد نیازمند مراجعه به پزشک، درمان عفونت قارچی نوزاد و جلوگیری از بروز آن در نوزادان آشنا شوید.
دلایل و عوامل ایجاد عفونت قارچی
همۀ انسان ها مقدار بی ضرری از مخمرها درون و روی تمام پوست بدن خود دارند. مخمر در واقع یک قارچ است و در محیط های گرم و مرطوب مثل دهان، روده، پوست و واژن رشد می کند. محیط مرطوب یک پوشک خیس به راحتی می تواند باعث رشد بیش از حد این عامل طبیعی و عفونت قارچی شود، به ویژه اگر در حال حاضر ادرار سوختگی درمان نشده ای دارد.کودکانی که آنتی بیوتیک مصرف می کنند نیز بیشتر مستعد ابتلا به عفونت های قارچی هستند، زیرا آنتی بیوتیک، باکتری های خوب بدن که قارچ ها را کنترل می کند، می کشد و بدون این باکتری ها، قارچ ها می توانند رشد بی رویه ای داشته باشند.همچنین اگر فرزند شما اخیراً برفک دهان داشته که یک عفونت قارچی دهان است، امکان دارد در ناحیۀ پوشک نیز دچار عفونت قارچی شود. به این شکل ساده که وقتی کودک شیر یا غذا می خورد، قارچ از طریق سیستم گوارشی او در بدن جابه جا می شود و به مدفوع می رسد و در نهایت در پوشک و درست کنار پوست گرم و مرطوب کشالۀ ران کودک پیدا می شود.
توصیه ها
– اگر کودکتان غذا خوردن را شروع کرده است می توانید برای جلوگیری از بروز عفونت قارچی در او، ماست به صورت روزانه به او بدهید. مصرف ماست می تواند قارچ ها را از بین ببرد.
– هر نوع بثورات پوشک در کودک که بیشتر از چهار روز به طول بیانجامد، باید مورد بررسی بیشتر و معاینه توسط پزشک اطفال قرار بگیرد تا نوع این بثورات تشخیص داده شود و احتمال بروز اختلال در سیستم ایمنی کودک بررسی شود.
– مصرف هر گونه کرم و پماد در پوستی که ترشح دارد و مایع از آن تراوش می شود، در قسمتی که پوشک بر روی آن بسته می شود، توصیه نمی شود.
– اگر برای بثورات پوشک کودک خود از کرم های ضد قارچ استفاده کردید و نتیجه ای نگرفتید، توصیه می شود که نوع پوشک کودک خود را عوض کنید، زیرا برخی از کودکان به مواد برخی پوشک ها حساسیت دارند، بدون آنکه عفونت قارچی وجود داشته باشد.
– درمان هر چه سریع تر عفونت های قارچی نوزادان و کودکان به والدین آن ها توصیه می شود، زیرا در صورت پیشرفت عفونت قارچی، محل های مورد نظر دردناک و متورم و قرمز می شوند و کودک بی تابی می کند و ممکن است اشتهای او کم شود و حتی شیر نخورد و این نکته در وزن گیری کودک تأثیر منفی می گذارد و کودک دچار سوء تغذیه می شود.
– اگر به تجویز پزشک، آنتی بیوتیک را برای کودک شروع می کنید، حتما داروی او را سر وقت و به همان میزانی که پزشک توصیه کرده است مصرف کنید. همان طور که می دانید داروهای آنتی بیوتیک اگر سر ساعت مصرف نشوند، عوارض ایجاد می کنند.
– مصرف برخی داروها احتمال ابتلای کودک را به عفونت قارچی بالا می برد. در صورت استفاده دارو برای کودک خود، این امر را به پزشک کودک خود اطلاع دهید.
مراقبت های پس از درمان
محافظت کامل از کودک در برابر عفونت قارچی پوست سخت است، اما می توانید برای به حداقل رساندن احتمال ایجاد بیماری برخی مراقبت ها را انجام دهید از جمله:
- کمک به جلوگیری از تعریق بیش از حد (برای مثال لباس بیش از حد لازم را به کودک نپوشانید).
- هنگام راه رفتن کودک در فضای رختکن یا محوطه ی استخر صندل پای او کنید.
- اجازه ندهید تا دیگران (مانند خواهر و برادر) از حوله، برس های مو، بالش، لباس یا وسایل مشابه کودکبه طور اشتراکی استفاده کنند.
- حیوانات خانگی را بررسی کنید تا مطمئن شوید که آن ها علائمی مانند تکه های بی مو یا فلس مانند را روی پوست خود نداشته باشند. اگر این علائم را مشاهده کردید، حیوان را جهت درمان نزد دکتر دامپزشک ببرید. (در واقع، حتی اگر حیوان خانگی علائم را نشان نمی دهد، اما کودک شما به طور مداوم آلوده می شود، بهتر است حیوان را جهت معاینه نزد دامپزشک ببرید.)
- اگر سایر اعضای خانواده علائم ابتلا به عفونت قارچی پوست را نشان دادند، بلافاصله درمان را شروع کنید.
- بررسی کنید که مکان های عمومی مانند رختکن در مهد کودک تمیز نگهداشته می شوند.