کاشت مو
امروزه جراحی کاشت مو همچنان زندگی افراد زیادی را تغییر می دهد و به آنها کمک می کند تا یک بار دیگر جوانی و شادابی خود گذشته خود را به دست آورند. تمامی این افراد که در گذشته موهای خود را از دست داده بودند، حالا می توانند با استفاده از عمل کاشت مو، روند از دست رفتن موهای خود را کاملاً برعکس کنند. کاشت مو، برای آقایانی که به دنبال دستیابی به چهره ای جوان تر و جذاب تر هستند، یک راهکار ایده آل است. کاشت موی طبیعی در واقع نوعی عمل جراحی است که در آن فولیکوهای مو از یک قسمت برداشته شده و در ناحیه بدون مو روی پوست سر کاشته می شوند. قبل از انجام این عمل، پوست سر به صورت محلی بی حس می شود. بعد از عمل هم باید داروهایی برای کاهش درد، تورم و جلوگیری از عفونت مصرف کرد. در اکثر موارد، بعد از ۶ تا ۹ ماه، بیماران ۶۰ درصد رشد مجدد مو خواهند داشت. در این مان بهتر است به عوارض کاشت مو اشاره کنیم:
تورم پس از جراحی
یکی از رایج ترین عوارض کاشت مو که اغلب بیماران پس از عمل جراحی با آن مواجه می شوند، تورم پس از جراحی است که در اثر تجمع مایع میان بافتی در زیر پوست حادث می شود و موضع تحت درمان شروع به خاریدن می کند. در حال حاضر علت مشخصی برای این عارضه کشف نشده اما در سال ٢٠١۴ مطالعه ای صورت گرفت و در مجله بین المللی Trichology منتشر شد که نشان می داد ۴۷/۴۲درصد بیماران پس از کاشت مو به این عارضه دچار می شوند. در این پژوهش عواقب کاشت مو در ۷۳ بیمار بررسی و مطالعه شد. این ورم پس از مدت زمان کوتاهی با بیرون کشیدن مایع میان بافتی برطرف می شود و خوشبختانه با چند مرحله درمان می توان از شر این عارضه خلاص شد و برای مدت زمان طولانی فرد را گرفتار نخواهد کرد.
عفونت
امکان ابتلا به عفونت پس از پیوند مو هم وجود دارد؛ ولی کم است. از هر ۱۰۰۰ نفر، ۱ نفر دچار این موضوع می شود. خوشبختانه می توان با مصرف آنتی بیوتیک، از بروز این مشکل جلوگیری کرد.
نازک شدن موقت مو
یکی از عوارض کاشت مو ،نازک شدن موقت مو است که باعث می شود تا موی پیوند زده شده پس از جراحی اغلب ریزش می کند. اما این موها دوباره رشد خواهند کرد. احتمال ریزش موهای قبلی هم وجود دارد؛ ولی این نوع ریزش پایدار نیست و پس از ۱-۲ ماه برطرف می شود.
زخم ماندگار
اگر جای زخم روی پوستتان می ماند، باید نگران این عارضه باشید. این مشکل معمولا در افرادی رخ می دهد که استعداد آن را دارند. بعضی مواقع دیده می شود که افراد به صورت ژنتیکی مستعد جای زخم های ماندگار هستند.
التهاب
بر اساس مطالعه فوق الذکر، از دیگر عوارض رایجی که بیماران پس از کاشت مو با آن دست و پنجه نرم می کنند، التهاب فولیکول مو است. این عارضه به شکل جوش یا زخم در محل کاشت مو ظاهر می شود و در نتیجه آن فرد به شدت احساس ناراحتی و خارش می کند و به زیبایی اش خدشه وارد می شود. این مطالعه نشان می دهد ۲۹/۲۳درصد بیماران به عارضه التهاب فولیکول مو دچار می شوند.
لیکن پلانوپیلاریس (LPP)
شکل بسیار حاد التهاب فولیکولی است که باعث التهاب شدید فولیکول های مو و پیدایش شمار کثیری زخم در محل کاشت مو می شود. در سال ٢٠١٢ مطالعاتی در این زمینه صورت گرفت و در مجله انگلیسی Dermatology منتشر شد که نشان می داد این عارضه ممکن است در نهایت به آلوپسی (ریزش بخشی یا تمامی موهای یک نقطه) منجر و ریزش موها بیشتر و وخیم تر شود. اما لیکن پلانوپیلاریس یکی از عوارض نه چندان متداول کاشت مو به شمار می رود. در مطالعات فوق تنها ٧ بیمار در نتیجه کاشت مو به این عارضه مبتلا شدند که البته هیچ یک از آنها پیش از انجام این جراحی سابقه ابتلا به لیکن پلانوپیلاریس را نداشته اند.
سکسکه
شاید عجیب و غریب به نظر برسد، ولی سکسکه یکی از عوارض بعد از جراحی کاشت مو است که می تواند از چند ساعت تا چند روز بعد از عمل ادامه پیدا کند. اگر سکسکه بیش از دو سه روز ادامه پیدا کرد، بیمار باید با پزشک خود تماس بگیرد تا دارویی جهت رفع سکسکه برای او تجویز شود كه علت آن بخاطر دوز داروی بالا در روش های سنتی و رايج است.
خارش
خارش یکی از عوارض کاشت مو است که اکثر بیماران پس از پیوند مو تجربه می کنند. اگر با این عارضه به درستی برخورد نشود، احتمال دارد که به یک مشکل جدی تبدیل شود. در واقع، یکی از عوارض شایع بعد از عمل کاشت مو، خارش نواحی درگیر در عمل در پوست سر در روش های سنتی FIT وFUT است. خاراندن سر در طی چهار روز اول بعد از عمل می تواند عواقب بسیار بدی داشته باشد و منجر به آسیب دیدگی گرافت های تازه کاشته شده شود. خوشبختانه شدت خارش پوست سر بعد از کاشت مو معمولاً خیلی کم است و در اغلب موارد به هیچ مداخله درمانی نیاز ندارد. در واقع، مرطوب نگه داشتن ناحیه پذیرنده در پوست سر با استفاده از مرطوب کننده های پوستی، در اغلب موارد می تواند خارش پوست را برطرف نماید. اما در صورتی که خارش پوست سر خیلی شدید باشد و بیشتر از چهار روز ادامه پیدا کند، لازم است با پزشک خود مشورت کنید تا احتمالاً یک پماد موضعی استروئید خفیف برایتان تجویز کند.
خونریزی
کاشت مو چه به روش FUE و چه به روش نواری انجام شود، معمولاً بر روی ناحیه اهدا کننده در پوست سر یک پانسمان گذاشته می شود تا فشار مختصری را بر روی این ناحیه وارد کند. این کار باعث می شود که خطر بروز خونریزی بعد از کاشت مو به حداقل برسد. بعد از پایان عمل کاشت مو ممکن است در ناحیه اهدا کننده یا ناحیه پذیرنده در پوست سر، کمی خونریزی وجود داشته باشد. اگر این خونریزی اتفاق بیفتد، معمولاً با گذاشتن یک گاز استریل و فشار دادن آرام آن بر روی سر به مدت چند دقیقه، می توان خونریزی را متوقف کرد. اگر خونریزی با چند بار فشار دادن مختصر بر روی پوست سر متوقف نمی شود، با پزشک خود تماس بگیرید.
بی حسی
اثر داروهای بی حسی موضعی که در زمان انجام اغلب عمل های کاشت مو استفاده می شود، ممکن است تا چند ساعت بعد از پایان عمل نیز همچنان باقی بماند. علت دیگری که برای بی حسی بعد از عمل وجود دارد، تحریک اعصاب پوست در نواحی پذیرنده و اهدا کننده می باشد. تحریک اعصاب معمولاً در چند روز اول دوره بهبودی بعد از عمل اتفاق می افتد. گاهی اوقات هم ممکن است آسیب مکانیکی اعصاب سطحی باعث بروز بی حسی شود که در این صورت بی حسی به مدت طولانی تری ادامه پیدا خواهد کرد. بی حسی دائمی نیز یکی از عوارضی است که بعد از کاشت مو گزارش شده است، اما در صورتی که برداشتن گرافت های مو از ناحیه اهدا کننده و کاشتن آنها در ناحیه پذیرنده به روش صحیح انجام شود، وقوع بی حسی دائمی بسیار نادر خواهد بود. اگر بی حسی پوست سر شما بعد از دو سه روز از زمان عمل به طور کامل برطرف نشود، لازم است که با پزشک خود تماس بگیرید.