خالها ضایعات پوستی هستند که انواع مختلف دارند . خال در زبان انگلیسی «BeautyMark» یا «نشانه زیبایی» نامیده می شود. زیبا دانستن خال از قرن هجدهم در اروپا رواج پیدا كرد و بعد از آن به تدریج كم رنگ شد. اما با شهرت یافتن «مریلین مونرو» ستاره سینمای تجاری، بار دیگر خال به عنوان یك نشانه زیبایی مطرح شد. حتی امروزه بعضی ها سعی می كنند با پیرسینگ، جواهرات و حتی تاتو روی صورت خود، به خصوص در گوشه لب شان خال مصنوعی ایجاد كنند! که البته چندان مورد قبول متخصصان پوست و مو نیست. با وجود این، بعضی خال ها آنقدر بزرگ یا نازیبا هستند كه اعتمادبه نفس فرد را پایین می آورند. گروهی از آنها نیز به دلیل مكان قرارگیری شان حسابی دردسرساز می شوند از جمله خال های گوشتی لابه لای ریش صورت، كف سر، در محل بستن كمربند و... بنابراین همان قدر كه بعضی خال ها طرفدار دارند گروهی دیگر آزاردهنده هستند و باید برداشته شوند.خال ها می توانند مادرزادی یا اکتسابی باشند. خال ها در همه جای پوست بدن مانند صورت و اندام ها امکان رشد دارند. خال ها معمولاً به رنگ قهوه ای، قهوه ای تیره یا مشکی با لبه واضح دیده می شوند. رنگ خال به دلیل وجود سلولهای رنگدانه دار پوستی (ملانوسیت) است. خالها اصولاً خوش خیم هستند و مگر در موارد زیبایی درمان خاصی لازم نیست. تکنیک های مختلفی از جمله کوتر ، کرایو، رادیو فرکانسی، لیزر و جراحی برای برداشتن خال ها وجود دارد که انتخاب نوع تکنیک به عوامل متعددی از جمله اندازه و نوع ضایعه، تجربۀ جراح و همچنین هدف از برداشتن ضایعه وابسته است. دکتر «کامران بلیغی»، متخصص پوست و مو و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره می گوید: «برداشتن خال یا براساس ضرورت طبی صورت می گیرد و یا به خاطر زیبایی. یکسری خال ها هستند که با تشخیص پزشک باید برداشته شوند. خال هایی که به طور ناگهانی دچار تغییراتی مثل پیدا کردن حاشیه نامنظم، نامنظم شدن رنگ خال، پیدا کردن حاشیه غیر قرینه، خارش، التهاب، خونریزی و ... شوند، بایدتحت نظر پزشک و با انجام آزمایش های لازم در این زمینه برداشته شوند. اما در حالت عادی اگر خال دچار هیچ کدام از این تغییرات نشد، برداشتنش ضرورت طبی ندارد و ما توصیه نمی کنیم، مگر این که خود فرد به لحاظ زیبایی ظاهری دوست داشته باشد خالش برداشته شود.»دکتر بلیغی ادامه می دهد: «بعضی از خال ها ذاتاً بدخیم هستند و اغلب به مرحله بدی که می رسند که مریض به پزشک مراجعه می کند، اگر آن خال برداشته نشود، قطعاً خطرناک است. خال های بدخیم ویژگی هایی دارند که می توان آن ها را از سایر خال ها تشخیص داد. با آزمایش تکه برداری آسیب شناسی می توان متوجه بدخیمی خال شد.»
زمان بروز خال :
خال ها اغلب در طول ۲۰ سال اول زندگي به وجود مي آيند ؛ ولي ممکن است تا ۴۰ سالگي و يا بيشتر هم ظاهرشدن شان ادامه يابد . به اين نوع خال ها ، خال هاي اکتسابي مي گويند و بيشتر اشخاص تعداي از اين خال ها را روي بدن خود دارند ( گاهي اوقات ۴۰ عدد يا بيشتر ) . در موارد نادري نيز خال ها از زمان تولد وجود دارند که به آن ها ، خال هاي مادرزادي گفته مي شود و در حدود يک درصد نوزادان هنگام تولد به اين خال ها مبتلا هستند .
خال ها مسطح ، پهن و نرم و همان گونه که گفته شد به رنگ قهوه اي و يا سياه هستند ( شبيه کک و مک ) ؛ اما به مرور زمان بزرگ تر شده و روي بعضي از آنها ممکن است مو ظاهر شود .تغيير شکل خال کاملاً تدريجي و کند است و خال هايي که زماني مسطح و تيره رنگ بوده اند ، به تدريج گوشتي ، گنبدي شکل و کم رنگ مي شوند ؛ ولي ، بعضي از آن ها به هيچ وجه تغيير نمي کنند ( مثل خال هاي کف دست و پا که مسطح و تيره باقي مي مانند و در نهايت بسياري از انها به تدريج از بين مي روند ) و يا برخي برجسته و گوشتي شده و به وسيله ي پايه اي باريک ، مانند زايده اي گوشتي آويزان مي مانند ، سير تغييرات گفته شده در مورد خال بسيار کند است و شايد حدود ۵۰ سال طول بکشد .
آیا می توان از به وجود آمدن خال پیشگیری کرد؟
نمی توان از به وجود آمدن خال پیشگیری کرد اما شما باید به طور منظم پوست خود را ارزیابی کنید تا بتوانید هر گونه خال جدید یا تغییر در ظاهر خال را تشخیص دهید.
- عدم تقارن خال و شبیه نبودن نیمی از خال به سایر نقاط آن
- متفاوت بودن رنگ یک قسمت از حال با سایر نقاط
- بزرگ بودن خال بیش از ۶ میلیمتر
- تغییر رنگ و شکل خال یا ضایعات پوستی
مراحلی که می توان از تبدیل شدن خال به سرطان جلوگیری کرد به شرح زیر می باشد:
- استفاده از کرم ضد آفتاب با عیار حفاظتی ۳۰ و تمدید مجدد آن پس از هر دو ساعت
- استفاده از لباس آستین بلند، عینک آفتابی و کلاه بزرگ
- قرار گرفتن در سایه در روزهای آفتابی و معمولاً بین ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر
- اجتناب از برنزه کردن پوست زیرا طبق تحقیقات انجام شده ریسک بروز سرطان پوست از قبیل ملانوما را افزایش می دهد.
- معاینات منظم پوست در منزل یا ارزیابی خال های مشکوک توسط متخصص پوست