سوال مشترک بسیاری از والدین این است که سن مناسب برای ارتودنسی و مراجعه به متخصص ارتودنسی چه زمانی است؟ صحبت کردن درباره ردیف و مرتب کردن دندان های فرزندان و بهترین زمان شروع آن یکی از موضوعات مورد علاقه والدین است، چرا که والدین می خواهند خود را برای پرداخت هزینه ارتودنسی آماده کنند.شکی نیست که تمام والدین آرزو دارند هر چه زودتر لبخندی زیبا را بر روی لبان فرزندانشان ببینند و از داشتن فرزندی مطمئن به خود و با اعتماد به نفس بالا به خود ببالند. اما واقعیت این است که یک سن ثابت مشخص برای شروع ارتودنسی وجود ندارد. سن ارتودنسی برای هر کودک متفاوت از دیگری است و به مشکلات دندانی بستگی دارد.بنابراین بهتر است کودک تا قبل از سن 7 سالگی برای ارزیابی ارتودنسی به نزد متخصص برده شود. آنچه قطعی است این است که ارتودنسی پیشگیری و زودهنگام مزایای انکارناپذیری دارد. متخصص ارتودنسی می تواند مشکلات بروز یافته را در سنین پایین تشخیص دهد و بهترین طرح درمان را برای آرامش و آسودگی شما و فرزند دلبندتان پیشنهاد دهد.
گرچه نمی توان یک سن مناسب برای ارتودنسی به طور مشخص برای شروع درمان ارتودنسی کودک اعلام کرد، اما باید در سنین پایین به متخصص ارتودنسی مراجعه کرد تا متخصص لزوم ارتودنسی پیشگیری را بررسی کند و بهترین سن را در صورت نیاز به درمان پیشنهاد دهد. متخصص ارتودنسی مجرب ترین و شایسته ترین پزشک برای مدیریت تمام مشکلات مربوط به بی نظمی فک و دندان است. متخصص ارتودنسی بهترین زمان درمان یک مشکل خاص را برای هر سه گروه سنی کودکان، نوجوانان یا بزرگسالان تعیین می کند. با بهره گیری از راهنمایی متخصص ارتودنسی لبخند و دندان های فرزند دلبندتان در دستانی مطمئن خواهد بود.
اگر فکر می کنید مراجعه به متخصص ارتودنسی برای فرزندتان مفید است، می توانید از همان ابتدا برای ارزیابی اولیه به نزد متخصص ارتودنسی بروید تا ایشان بهترین زمان شروع ارتودنسی را پیشنهاد دهند.
اولین سن برای شروع درمان ارتودنسی
بعد از اولین معاینه ارتودنسی ارتودنتیست مشخص می کند که اولین مراجعه برای شروع درمان ارتودنسی چه زمانی است. این زمان بستگی به نوع و شدت ناهنجاری دارد. در بیمارانی که مشکلات فکی دارند بیمار باید قبل از شروع بلوغ معاینه شود و در هنگام بلوغ درمان ارتودنسی را تحت نظر یک متخصص ارتودنسی ماهر که فلوشیپ جراحی فک نیز باشد شروع کند. شروع درمان ارتودنسی برای پسرها معمولا 9 سالگی و برای دختر ها 8 سالگی تعیین می گردد. اما بر اساس نوع هنجاری فکین می تواند درمان ارتودنسی را زودتر نیز شروع کرد. به هر حال این مورد بعد از معاینه و توسط متخصص ارتودنسی تعیین می گردد.
اگر زمان مناسب و در حین بلوغ برای درمان مشکلات فکی بیمار مراجعه نکنید بعد از این دوران استخوان فکین سخت می شوند و با دستگاه متحرک ارتودنسی قابل حرکت دادن نیستند. در این زمان بیمار نیاز به جراحی فک خواهد داشت. بنابراین مراجعه به موقع می تواند برای درمان ناهنجاری های فکین بدون جراحی راهگشا باشد.
آیا ارتودنسی در سن 40 سالگی امکانپذیر است؟
مشخصا زمان درمان بستگی به نوع ناهنجاری و شدت مشکل دارد. هرچه سن بیمار (و سن مناسب ارتودنسی) کمتر باشد درمان راحتتر، کوتاهتر، موفقیت آمیزتر و عوارض ارتودنسی نیز کمتر خواهد بود. بیمارانی که مشکل فکی دارند حتما باید پیش از بلوغ معاینه شوند. برای پسرها 9 سالگی و برای دخترها 8 سالگی معمولا سن مناسب ارتودنسی برای معاینه توسط دکتر متخصص ارتودنسی کودکان است. اما براساس نوع ناهنجاری می توان زودتر نیز معاینه و درمان را انجام داد (نوع ناهنجاری تعیین کننده این مطلب است).
اگر متخصص ارتودنسی مشکلی فکی را در بیمار تشخیص دهد، باید با کمک دستگاه های ارتودنسی این مشکل را در سن مناسب ارتودنسی حل کرد. در صورت عدم درمان در زمان و سن مناسب ارتودنسی، مشکل بیمار دیگر تنها با ارتودنسی رفع نشده و بیمار به جراحی فک نیاز خواهد داشت.
بنابراین، ویزیت در سن مناسب ارتودنسی، در درمان ناهنجاری های فک و دندان بسیار اهمیت دارد. اما اگر بیمار مشکل فکی نداشته و تنها دندان های او نیاز به درمان برای منظم و ردیف شدن داشته باشند، آنگاه سن مناسب برای ارتودنسی بزرگسالان عدد خاصی ندارد. آن ها می توانند درمان ارتودنسی در سن 30 سالگی و یا حتی ارتودنسی بالای 30 سال را انجام دهند. اگرچه در اینصورت نیز سن مناسب ارتودنسی در محدوده 10 تا 12 سالگی توسط دکتر متخصص ارتودنسی کودکان است.
اما آیا ارتودنسی در سن 40 سالگی نیز ممکن است؟ بله. چهل سالگی نیز می تواند سن مناسبی برای ارتودنسی بزرگسالان باشد. بیماری که مشکل دندانی دارد، می تواند درمان را در هر سنی (به شرط آنکه مشکلات لثه های نداشته باشد) انجام دهد. اما اگر مشکل فکی در سنین بزرگسالی وجود داشته باشد، دیگر درمان ارتودنسی به تنهایی کارساز نخواهد بود و بیمار به جراحی همراه با ارتودنسی احتیاج خواهد داشت. اگر مشکل فکی بیمار در سن مناسب ارتودنسی (سنین قبل از بلوغ) تشخیص داده شود، می توان تنها با ارتودنسی و بدون جراحی فک او را درمان کرد.