1- تراشیدن مو, آن را پرپشت نمی کند
باور عمومی این است که تراشیدن مو باعث پرپشت شدن و ضخیم شدن موها می شود. برای همین هم خیلی ها تراشیدن موی سر را توصیه می کنند. اما طب سنتی هم این موضوع را تایید نمی کند, چه برسد به طب کلاسیک. قسمتی از مو که بالاتر از سطح پوست قرار دارد, بافتی مرده است و هر کاری که روی آن انجام شود, بر رشد مو تاثیر نخواهد گذاشت. طب سنتی هم می گوید تراشیدن مو ریشه آن را قوی می کند اما نمی گوید مو را ضخیم می کند. پس این باور از کجا آمده؟
واقعیت این است که این فقط یک خطای دید است. نوک موهای تازه رشد کرده به دلیل تراشیده شدن, برشی خشن دارد که به ضخیم تر و تیره تر دیده شدن آن کمک می کند. تراشیدن موها حالت مخروطی نوک موها را از بین می برد و در نتیجه موها زبر و ضخیم به نظر می آیند.
2- سر نوزادان را باید تراشید؟
باز هم بر خلاف توصیه های طب ایرانی, متخصصان پوست و مو, تراشیدن موی نوزادان را توصیه نمی کنند. آنها می گویند این کار هیچ تاثیری در رشد موها نداشته و گاهی نیز به ریشه مو آسیب می رساند, چراکه نوزادان در یک سال اول زندگی دارای موهایی کرک مانند و بسیار ضعیف هستند که در طول یکسال به تدریج می ریزد و پس از آن موهای دائمی کودک رشد خواهند کرد. متخصصان می گویند وارد شدن فشار و یا ضربه به ریشه موی نوزادان, حتی ممکن است موجب ریزش مو و کندی رشد موها شود و برای همین هم به والدین توصیه می شود حتی از شانه کردن موهای نوزاد با شانه های غیر استاندارد و بستن موی سرشان هم پرهیز کنند؛ چه برسد به تراشیدن. برای همین متخصصان, تراشیدن موی بچه ها را بعد از یک سالگی توصیه می کنند.
3- سر تراشی در طول تاریخ
هزار سال قبل هم شاعر گفته: سرم را سرسری نتراش ای استاد سلمانی… اما استفاده از تیغ برای زدودن موها به 3 یا 4 هزار سال پیش برمی گردد. شواهد تاریخی نشان می دهد که در آن زمان از سنگ چخماق برای درست کردن تیغ های یکبار مصرف استفاده می شده. بعد از آن هم ساخت تیغ های مسی آغاز شده که تا امروز هم در برخی کشورها رواج دارد. درحال حاضر دو نوع کلی از تیغ های اصلاح وجود دارد, تیغ های مستقیم که در آرایشگاه های مردانه مورد استفاده قرار می گیرند و دسته دیگر تیغ های ایمنی هستند که در انواع مختلف مانند تیغ های دو لبه و یکبار مصرف ساخته می شوند. البته امروزه نباید از ماشین های اصلاح هم غافل شدن که به وسیله تیغ های دوار که پست یک صفحه فلزی سوراخ سوراخ قرار دارند, کار می کنند.
اگر بخواهیم این سه روش را از نظر بهداشتی اولویت بندی کنیم, باید بگوییم سالم ترین روش, تیغ های یکبار مصرف استاندارد است (البته با ملاحظات بهداشتی مثل اینکه تاریخ مصرفش نگذشته باشد یا باز نباشد, که در آن صورت احتمال ابتلا به عفونت های قارچی را بالا می برد), و بعد دستگاه های ریش تراش و بعد تیغ های قدیمی.
شست وشوی مو براساس مزاج
یکی از راه های تامین سلامت مو توجه به شست وشوی آن است. اما نه به این معنا که هر چه بیشتر موها شسته شوند، سالم تر خواهند بود؛ بلکه باید پیش از هر چیز مزاج مو را تشخیص داد و براساس آن برای شستن ها مو تصمیم گرفت.
* کسانی که در حالت طبیعی موهای شان خشک است، نباید آنها را یک روز در میان بشویند. هر کسی خودش بهتر می داند موهایش کی کثیف هستند و کی تمیز! بنابراین به طور معمول موهای خشک را دو بار در هفته بشویید. مدت زمان شست وشو را هم تا حد امکان کوتاه کنید.
* کسانی که مزاج موهای شان تر است و در حالت تمیزی موهای شان خشک نیست و تری متعادلی دارد، می توانند آنها را یک روز در میان بشویند تا براقی بیشتری پیدا کند. این دسته از افراد می توانند مدت زمان بیشتری را صرف شستن موهای شان کنند.
* در فصل بهار و تابستان برای همه مزاج ها شست وشوی بیشتر اشکالی ندارد؛ البته به شرطی که موهای خشک، خشک تر نشوند.
* در فصل پاییز و زمستان دفعات شست وشو به طور طبیعی کمتر می شود. اما باز هم این نیاز افراد است که تعداد دفعات را تعیین می کند.
تیغ زدن مو بی فایده است!
تغذیه مناسب و کافی، رعایت بهداشت، و فعالیت منظم غدد چربی، از عوامل موثر در جلوگیری از ریزش مو می باشند.عوامل طبیعی ریزش مو عبارت است از پیری و وراثت. کما این که در خانواده ای که پدر یا مادر دچار طاسی یا کم مویی باشند معمولا فرزندان آن خانواده هم دچار کم مویی هستند،عوامل غیرطبیعی ریزش مو هم عبارتند از غم و اندوه، شوک های ناگهانی، مطالعه و تفکر زیاد بدون تغذیه خوب و مناسب، بروز اختلال در ترمیم های سلولی. چربی بیش از حد، خشکی بیش از حد، شوره سر، موخوره، شکستگی مو، عفونت های قارچی، عوامل عفونی در هر نقطه بدن کم خونی و ضعف عمومی، زایمان های متعدد و حساب نشده استفاده بیش از حد از مواد شیمیایی مانند، فر، صاف، رنگ، دکلره و غیره.در حقیقت تراشیدن و سایر روشهای رفع موهای زائد، هیچ تاثیری بر قوام، بافت، رنگ یا سرعت رشد مو ندارند. مو پس از رویش از سطح پوست ، بافتی مرده محسوب می شود که تنها از ماده کراتین ساخته شده است و هر کاری که روی آن انجام شود، بر رشد مو تاثیر نخواهد گذاشت. از انجا که قابلیت انعطاف موهای کوتاه کمتر از موهای بلند است، مدتی پس از تراشیدن، در موقع لمس، حالت زبر و خشن پیدا می کنند وشاید به همین علت است که بعضی ها فکر می کنند که تراشیدن موها باعث ضخیم تر شدن آنها می شود.