خیار چنبر
خیار چنبر بر خلاف خیار سبز که از خانواده کدو میباشد، هم خانواده گروه ملون و هندوانه است ولی از نظر طعم و ویژگی ها تقریبا مشابه با خواص خیار است. پوست خیار چنبر روشنتر، شیاردار و ناصافتر از خیار سبز بوده از نظر املاح و مواد معدنی، از خیار معمولی غنی تر و تخمه آن مفید تر است. خیار چنبر که چمبر و خیارشنگ نیز خوانده می شود، کم عطرتر، باریک تر و درازتر و با انحناتر از خیار سبز است و گاه طول اش به حدود یک متر می رسد.یکی از مشخصات این نوع خیار این است که در اراضی و آب و هوایی که دارای رادیو آکتیو زیاد باشد، بهتر به عمل آمده و قدش درازتر می شود، به طوریکه پس از جنگ جهانی دوم و نابود شدن شهر هیروشیما در اثر بمب اتمی در اراضی اطراف این شهر، خیار چـنبر هایی به عمل آمد که چندین متر طول داشت. این نشان میدهد که این سبزی دارای خاصیت جاذب بسیار بالایی بوده و میتواند به عنوان یک گیاه تصفیه کننده خاک برای آلودگی فلزات سنگین استفاده گردد.میوه، تخم، برگ و ریشه خیار چنبر در طب سنتی برای درمان بیماری ها استفاده میشود. در ادامه این مطلب با خواص خیار چـنبر بیشتر آشنا شوید.
خواص خیارچنبر
- افراد مبتلا به بیماری یرقان بهتر است بعد از میل غذا حتماً به خوردن خیار چنبر اقدام کنند. این خیار با کمک به بدن در دفع سموم موجود در درمان یرقان مؤثر و مفید عمل می کند.
- خیار چنبر برای افراد مبتلا به ناراحتی های قلبی بسیار توصیه می شود. این خیار چربی سوز است و برای افراد مبتلا به چربی خون مفید است. همچنین مصرف خیار چنبر تلخ برای کاهش قند خون برای افراد مبتلا به دیابت پیشنهاد می شود.
- خیار چنبر ادرار آور است و از آن برای دفع سنگ کلیه و مثانه و سوزش ادرار و مشکلات کلیه استفاده می کنند.
- از تخم خیار چنبر برای درمان سوزاک استفاده می شود.
- این خیار در کاهش فشار خون و چربی خون بسیار موثر می باشد و از این رو برای بیماران قلبی بسیار مفید است.
- برای درمان نقرس از خیار چنبر استفاده کنید. این خیار حل کننده اسید اوریک و اورات است.
- چون طبع این خیار سرد است، مصرف آن برای بیماران صفرایی بسیار مفید می باشد.
- در خواص خیار چنبر آمده است که به دفع سموم بدن کمک می کند و به همین خاطر در درمان یرقان استفاده می شود. افرادی که به این عارضه دچارند بهتر است بعد از صرف غذا خیار چنبر میل کنند.
- از خیار چنبر برای کاهش درد سیاتیک و کاهش درد مفصلی به شکل استعمال موضعی استفاده می کنند. در این روش شما می توانید بعد از رنده کردن خیار آن را با مقداری روغن کنجد و آرد جو مخلوط نمایید و بر روی موضع درد بگذارید.
- خیار چنبر تلخ برای کاهش قند خون بسیار مفید و موثر است.
- برای حفظ جوانی، نرمی و لطافت پوست، از بین بردن خطوط چین و چروک و نقاط تیره ناشی از افزایش سن، می توان از خاصیت های این خیار در جوان سازی پوست در ماسک خیار چنبر بره مند شد.
عوارض خیار چنبر
- افراد مبتلا به دیرهضمی باید خیار چنبر را قبل از غذا میل کنند.
- افراد مسهل، دارای کولیت و حتی کودکان خردسال از خوردن خیار چنبر باید بپرهیزند.
- خوردن خیار با پوست ممکن است موجب دیرهضمی و نفخ معده شود بنابراین بهتر است علاوه بر آن که به همراه نمک خورده می شود تا زودتر هضم شود، بعد از آن نیز عرق نعنا خورده شود تا نفخ آن را از بین ببرد.
- این خیار برای افراد با طبع دموی و صفرایی ایجاد دل درد می کند بنابراین بهتر است در مصرف آن دقت کنند.
- خیارهای زرد از دسته خیارهای چنبر باعث دل درد شده بنابراین بهتر است که مصرف نشوند.
- برای افراد دارای روده و معده حساس پیشنهاد می شود که از مصرف خیار چنبر بپرهیزند.
- مصرف بیش از حد خیار چنبر به خصوص برای زنان باردار ممنوع است چراکه باعث خون ریزی عادت ماهانه و سقط جنین می شود.
- مردان سرد مزاج در استفاده از این خیار در حد افراط باید پرهیز کنند.
- اشخاص دیابتی که دو هفته به عمل جراحی شأن مانده است بهتر است به دلیل کاهش قند خون و کنترل سخت آن از خوردن خیار چنبر ممانعت کنند.
جمع بندی
خیار چنبر از نظر املاح از خیار معمولی غنی تر بوده و تخمه آن مفید تر است . و تنها عیبش این است که کمی دیرهضم بوده و در بعضی ها تولید نفخ و قرقر کردن شکم می کند.با توجه به طبع بسیار سرد خیار چنبر، استفاده از آن برای افراد صفراوی مفید بوده و دارای خاصیت ضد صفراست.همراه ما باشید.