کله پاچه یک غذای سنتی در خاورمیانه و قفقاز جنوبی می باشد که روش طبخ آن در کشورهای مختلف، تقریبا مشابه می باشد. کله پاچه یک غذای سنتی و قدیمی است که از گذشته تا به امروز هنوز در بین افراد شهرت دارد و بسیاری صبح زود برای خوردن کله پاچه به طباخی ها مراجعه می کنند. کله پاچه غذایی بسیار پرانرژی و چرب است و کسانی که دارای چربی خون هستند و یا کلسترول و اسید اوریک خون آن ها بالا است و مبتلا به نقرس هستند می بایست از خوردن آن اجتناب ورزند، چون کلسترول آن در خون رسوب کرده و موجب سکته مغزی و قلبی می شود. در ادامه این مقاله قصد داریم در مورد کله پاچه و فواید و مضرات آن اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
اجزای کله پاچه
کله پاچه از اجزای مختلفی نظیر جگر، چشم، زبان، مغز، سیرابی و شیردان، بناگوش تشکیل شده است. هر کدام از این قسمت ها مزه ی خاص خود را دارد که ممکن است برخی قسمت ها به مزاج بعضی افراد لذیذ و خوشمزه نباشد. معمولا چشم قسمت محبوب کله پاچه می باشد که اکثر افراد آن را دوست دارند. در ادامه در مورد برخی قسمتهای کله پاچه اطلاعاتی در اختیار شما قرار می دهیم.
مغز
مغز گاو و گوسفند حدوداً به اندازه ۸ زرده تخم مرغ کلسترول دارد که معمولاً خوردن آن توصیه نمی شود؛ البته ترکیب چربی هایی نظیر تری گلیسیرید و کلسترول موجب افزایش جذب کلسترول و در نتیجه افزایش چربی خون می شود.
زبان
طبق هرم ماده غذایی زبان معادل با ۳ واحد گوشت می باشد که بدن انسان نیز روزانه به همین مقدار گوشت نیاز دارد و نباید بیشتر از این مقدار مصرف کند. زبان دارای ویتامینه B1 و B12 نیز می باشد که نقش بسیاری در خونسازی و عملکردی سیستم ایمنی بدن دارد.
پاچه
پاچه معادل دو واحد گوشت است و برای کسانی که بدنشان دچار سستی است و نیاز به محکم نمودن اندام هایشان دارند، مناسب است. طبع پاچه گوسفند سرد می باشد. رقیق کنندگی خون، التیام دهنده زخم ها و افزایش شیردهی مادر از خواص پاچه گوسفند می باشد. پاچه نسبت به سایر قسمت ها از چربی کمتری برخوردار است و منبع مناسبی برای پروتئین می باشد و برای کسانی که دچار پوکی استخوان هستند و استخوان های آن ها مرتبا دچار شکستگی می شود، مناسب است؛ اما در عین حال مصرف بیش از دوبار آن در ماه توصیه نمی شود.
خواص کله پاچه
مغز و خواص کله پاچه
مغز گاو یا گوسفند به اندازه ۸ زرده تخم مرغ کلسترول دارد و جزو مواد غذایی بسیار پرچرب محسوب می شود.البته توأم بودن چربی هایی مثل تری گلیسیرید با کلسترول، جذب کلسترول را بالا برده و باعث افزایش چربی خون می شود.پس طبق گفته های متخصصان تا حد امکان از خوردن مغز در کله پاچه خودداری کنید تا از مضرات آن در امان بمانید.مغز گاو حدود ۱۲۰ گرم وزن دارد که حدود ۲ هزار میلی گرم کلسترول دارد و حدود ۱۳۰ کیلوکالری انرژی دارد. کله پاچه به میزان بالایی کلسترول دارد.کلسترول یکی از چربی هایی است که در رگ های خونی رسوب می کند و موجب گرفتگی آن می شود و می تواند در دراز مدت موجب سکته مغزی و قلبی شود
زبان
۱۰۰ گرم زبان گوساله حدود ۱۳۰ کیلوکالری انرژی و ۱۰۰ گرم زبان گوسفند حدود ۲۶۰ کیلو کالری انرژی دارد.بر اساس هرم غذایی، زبان معادل ۳ واحد گوشت است و نیاز روزانه بدن نیز همان ۳ واحد گوشت می باشد.زبان گوسفند سرشار از ویتامین های گروه ب به ویژه ویتامین ب ۱۲ است که این ویتامین ها نقش های مفید زیادی برای بدن دارند.به عنوان مثال ویتامین ب، در خونسازی و عملکرد سیستم عصبی نقش دارد.
پاچه و خواص کله پاچه
هر پاچه معادل ۲ واحد گوشت به حساب می آید.خوردن پاچه برای مبتلایان به تب و کسانی که غذای کم نیاز دارند و مبتلایان به خونریزی رحم و سستی روده و خونریزی بواسیر و به طور کلی برای کسانی که بدنشان محتاج به محکم نمودن اندام است مفید می باشد. پاچه گوسفند دارای طبع سرد است و خواصی همچون رقیق کنندگی خون، ملین، التیام دهنده زخم های داخلی و افزایش دهنده شیر مادر را دارد. همچنین این غذا حاوی ماده مغذی به نام کو آنزیم q10 به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی است که با دفع مواد مضر تولید شده و در بدن در نتیجه فرایندهای متابولیکی مختلف و جلوگیری از آسیب سلول ها نقش مهمی ایفا می کند.همچنین استحکام عملکرد سلول، تحریک سیستم ایمنی، بهبودی و کنترل بیماری های فشار خون، سکته قلبی، پارکینسون، انواع سرطان و غیره از دیگر نقش های کوآنزیم q10 است.
پاچه گوسفند در مقایسه با سایر قسمت های آن که مورد مصرف غذایی قرار می گیرد چربی کمتری دارد و منبع پروتئینی مناسب برای بدن به شمار می رود.پاچه گوسفند و گاو به دلیل اینکه حاوی کلسترول بوده مصرف آن بیشتر از دو بار در ماه توصیه نمی شود ولی با این وجود نسبت به مغز کلسترول بسیار کمتری داشته و در واقع مصرف آن برای درمان پوکی استخوان و افرادی که مدام دچار شکستگی استخوان می شوند، مناسب است.
چشم و خواص کله پاچه
در واقع همه ی اعضای موجود در یک دست کله پاچه از کالری و چربی زیادی برخوردار است به عنوان مثال چربی موجود در چشم از نوع چربی ترانس است و اصلاً مناسب برای بدن نیست.
ضررهای کله پاچه
این غذا بسیار چرب و پر انرژی است که علاوه بر خواصی که دارد مصرف زیاد و بی رویه آن ضرر های زیادی هم دارد. کله پاچه با وجود دارا بودن پروتئین و ویتامین ها، کالری بسیار زیادی دارد. در نتیجه بهتر است به همراه ورزش و تحرک زیاد مصرف شود. کله پاچه سرشار از کلسترول و اسیدهای چرب مضر است. کلسترول بعنوان چربی است که خاصیت رسوب کردن در عروق خونی بدن را داشته و در کنار سایر عوامل خطر منجر به انسداد و گرفتگی رگ شده و زمینه ساز بروز بیماری های قلبی- عروقی، سکته و بسیاری دیگر از بیماری های مزمن می شود. در میان قسمت های مختلف کله پاچه، مغز گاو و گوسفند محتوای کلسترول بیشتری دارند. به گونه ای که مغز گوسفند به اندازه 8 زرده تخم مرغ کلسترول دارد و جزء مواد غذایی بسیار پرچرب محسوب می شود. از این رو کسانی که چربی خون بالایی دارند، کلسترول و اسید اوریک خونشان بالا است و مبتلا به نقرس و ناراحتی کلیوی هستند، باید از مصرف بی رویه کله پاچه اجتناب کنند. بر خلاف تصور عمومی که کله پاچه را برای افرادی که ناراحتی های مفصلی و آرتریت دارند، مفید می دانند، محتوای بالای چربی های اشباع و ترانس موجود در کله پاچه فرایندهای التهابی موجود در این بیماران را بدتر کرده و توصیه نمی گردد.
منع مصرف کله پاچه
مصرف کله پاچه در افراد زیر ممنوع است:
- افرادی مبتلا به بیماری نقرس
- افراد دارای اسید اوریک بالا
- مبتلایان به بیماری هایی مانند چربی خون، دیابت، چاقی و رماتیسم
- افراد مبتلا به نارسایی های کلیوی و کبد چرب گر ید ۱ و ۲
نکات مهم مصرف
مصرف خوراک کله پاچه بیشتر در فصل های سرد سال توصیه می شود.خوراک کله در تابستان و در نواحی گرمسیر برای مزاج انسان سنگین تر است. خوراک کله پاچه با تحرک افراد رابطه مستقیمی دارد هنگامی که این خوراک زیاد مصرف می شود باید تحرک افراد نیز افزایش یابد به همین علت افرادی که ورزشی های سنگین انجام می دهند تمایل بیشتری به مصرف این خوراک دارند، چراکه کالری بیشتری می سوزانند و همین امر آن ها را به سمت چنین خوراک هایی سوق می دهد البته مصرف بیش از اندازه کله پاچه برای چنین افرادی نیز مفید نیست.