گیاه ناخنک (اکلیل الملک) گیاهی شبیه به شنبلیله با برگها و گلهای کمی درشت تر است که میوه ی آن به رنگ نخودی روشن است و داخل آن دانه های زرد رنگ و معطر قرار دارد. کلیه قسمتهای گیاه ناخنک خشک شده یا گلهای خشک آن مورد استفاده دارویی قرار میگیرد.محل رویش گیاه ناخنـک بیشتر در مزارع، اماکن مرطوب،.ساحل رودخانه ها و کنار جاده های اکثر نقاط اروپا است،.این گیاه بومی کشور انگلستان است.در ایران در نواحی شمالی ایران، اطراف تهران،.قلهک، آبگرم، آذربایجان، بلوچستان، تبریز و لاهیجان میروید.
خواص گیاه ناخنک بر بدن
طبع ناخنک طبق نظر ابوعلی سینا و طب سنتی گرم و خشک است. برای آنکه از خواص دارویی این گیاه دارویی بهره مند شویم باید در زمانی که این گیاه دارویی گل دارد آن را جمع آوری کرده و در سایه حرارت کمتر از ۴۰ درجه سانتی گراد و به تدریج آن را خشک کرد. ناخنک یا اکلیل الملک یک گیاه معطر است. خواص دارویی این ناخنک شبیه به بابونه و فراسیون است می توان از این گیاهان در مواقع لزوم به عنوان جانشین این ناخنک استفاده کرد.
جلوگیری از لخته شدن خون و غلظت خون با گیاه ناخنک
مصرف این گیاه، قابلیت نفوذپذیری مویرگها را کاهش داده و خون را رقیق می گرداند.و از تشکیل لخته شدن خون جلوگیری می کند.د. افراد سیگاری به دلیل مصرف دود بیشتر در معرض غلظت خون قرار می گیرند. ناخنک یک گیاه موثر برای درمان غلظت خون است. این گیاه با رقیق کردن خون، قابلیت نفوذپذیری مویرگ ها را کاهش می دهد. همچنین از تشکیل لخته خون و حملات قلبی هم تا حد زیادی جلوگیری می کند.
رفع جوش با خواص اکلیل الملک باگیاه ناخنک
رفع جوش و دمل نیز از دیگر خواص ناخنک میباشد.به این منظور از دم کرده این گیاه استفاده شود،همچنین برای رفع جوشهای غرور جوانی و ضد عفونی کردن کورکها.، ۳۰ گرم مغز گیاه ناخنک به اضافه ۵ گرم بادیان، .5 گرم بسفایج و ۵ گرم از گیاه اویشن شیرازی را در یک لیتر آب جوشانده،.صاف کنید و با آن اندام مورد نظر را شستشو دهید.
رفع ورم آلات داخل شکم باگیاه ناخنک
اگر اب دم کرده گیاه ناخنک یا اکلیل الملک با انجیر و عسل خورده شود.برای ازدیاد ترشح شیرو اسپرم نافع و مدر است و قاعده اور.خوردن ۱۲ گرم عصاره گیاه ناخنک و تخم گیاه با دوشاب.برای ورم الات داخل شکم و بدون تخم ان برای رفع درد .و اگر با زعفران مخلوط شود برای تسکین ضربان همه اعضا مفید است.خوردن دم کرده شاخه وبرگ گیاه ناخنک مدر است و قاعده اور.و برای اخراج جنین کمک میکند. مقدار خوراک ان ، از تخم ان تا ۱۰ گرم و از عصاره گیاه تا ۸۰ گرم است .جانشین گیاه ناخنک از نظر خواص بابونه و فراسیون است.
گیاه ناخنک قاعده آور است
مدر و قاعده آور است و برای ازدیاد ترشح شیر و اسپرم نافع می باشد. خوردن ۱۲ گرم از عصاره همراه با تخم آن با دوشاب برای ورم آلات داخل شکم مفید است. خوردن ۱۲ گرم از عصاره آن بازعفران برای تسکین ضربان همه اعضا مفید است.مالیدن اسانس آن برای جلوگیری از ریزش مواثرات مفید دارد.هر روز با آب جوشانده آن سر را ماساژ دهید. شورهای سر را برطرف میکند.یک صد گرم از آن را در یک لیتر آب بجوشانید و با آب گرم آن موضع را ماساژ دهید.
درد مفاصل رادرمان می کند، ورمهای سفت و مزمن را تحلیل میبرد.
گیاه ناخنک موثر بر اعصاب
اگر ۸ گرم دانه های گیاه ناخنک اکلیل الملک را نرم بکوبید. و با ۲۰ گرم عسل مخلوط کنید و بخورید و هر صبح و شب با جوشانده آن در حمام بخور دهید.و بعد از حمام روغن آن را بر موضع بمالید،برای درمان فلج و رفع سستی اعصاب بدن نافع است.گیاه ناخنک را با انجیر دم کنید.بعد آب آن را صاف کرده باعسل شیرین کنید و بنوشید.
درمان ناراحتی طحال باگیاه ناخنک
کمک به درمان ناراحتی های طحال از دیگر خواص ناخنک است. برای بهره مندی از این خواص ناخنک باید به میزان ده گرم از گیاه ناخنک را همراه با پنج گرم افسنطین ترکیب کرده و به این ترکیب ناخنک و افسنطین یک لیوان آب اضافه کرده و آن را بجوشانید. دمنوش تهیه شده را دوبار در روز در فاصله بین وعده های غذایی استفاده کنید تا تاثیر فوق العاده ناخنک را در درمان ناراحتی های طحال مشاهده کنید.
گیاه ناخنک درجلوگیری از سنگ کلیه
یکی دیگر از خواص ناخنک پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه است. این گیاه خاصیت ایجاد افزایش در تعداد دفعات ادرار را دارد. در نتیجه با داشتن تحرک بیشتر، از تشکیل سنگ کلیه در امان می مانید. همچنین اگر به سنگ کلیه کوچک مبتلا هستید، می توانید جوشانده ناخنک را روزانه در سه وعده مصرف کنید. این کار به دفع سنگ های ریز کلیه و مثانه کمک می کند.
گیاه ناخنک در رفع خلط سینه
اگر در فصل سرد زمستان به سرماخوردگی و به دنبال آن خلط سینه مبتلا شدید، دمنوش ناخنک را فراموش نکنید. یکی از خواص این گیاه رفع خلط سینه است. همچنین می تواند خلط بلغم و صفرا را هم از بین ببرد و به سلامت بدن کمک کند.
گیاه ناخنک و زیبایی پوست
یکی از خواص ناخنک تصفیه خون است. همچنین این گیاه مانع از ایجاد جوش و دمل می شود. اگر پوست را با جوشانده این گیاه را بشوئید، پس از مدتی پوست زیباتری خواهید داشت. برای تهیه جوشانده می توانید ۳۰ گرم از مغز گیاه ناخنک را با ۵ گرم بادیان ۵ گرم بسفایج و ۵ گرم از گیاه آویشن شیرازی ترکیب کنید. سپس ۱ لیتر آب به آن ها اضافه کرده و به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید. این دمنوش را از صافی رد کرده و بعد از خنک شدن پوست را با آن شستشو دهید.
گیاه ناخنک در درمان سردردهای میگرنی
از دیگر خواص ناخنک درمان سردرد و سرگیجه است. برای اینکه تاثیر آن را مشاهده کنید می توانید ضماد تهیه شده از تخم گیاه دارویی ناخنک با سرکه و روغن گل سرخ، اگر بر سر گذارده شود. و یا ریختن آب دم کرده آن بر سر برای رفع سردرد، سرگیجه، سکته مغزی، فراموشی و مالیخولیای سبک مفید است.این گیاه برای ازدیاد ترشح شیر مادران شیرده و افزایش اسپرم مردان مفید است .به این منظور، بایستی آب دم کرده آن با انجیر و عسل خورده شود.
گیاه ناخنک در افزایش شیر مادر
اگر بانوان باردار ناخنک مصرف کنند، میزان شیر آنها برای نوزاد زیاد می شود. همچنین به دلیل خاصیت پاکسازی کبد، اگر توسط مادر مصرف شود، با وارد شدن خواص آن در شیر مادر، زردی نوزادان نیز درمان می شود.
گیاه ناخنک موثر براسپرم
گیاه دارویی ناخنک می تواند اسپرم مردان را افزایش دهد. البته برای این مورد باید دمنوش ناخنک را با یک قاشق عسل و انجیر مصرف کرد.
خواص ناخنک برای روماتیسم
تسکین درد های روماتیسم و درد های مفصلی از دیگر خواص ناخنک است. برای بهره مندی از خواص ناخنک برای تسکین درد های روماتیسم می توانید روغن ناخنک را در محل درد بمالید و این کار را تا زمان بهبود کامل ادامه دهید. (روغن ناخنک را می توانید از عطاری تهیه کنید.) یک راه دیگر برای تسکین درد روماتیسم استفاده از ضماد ناخنک است. دو قاشق ضماد ناخنک را در نصف لیوان عرق دارچین به مدت ۱ ساعت قرار داده و بعد از خیس خوردن آن را بر روی موضع های مدنظر قرار دهید. انجام این کار در هنگام شب و پیش از خواب موجب تسریع بهبودی می شود.
ترکیبات شیمیایی ناخنک (اکلیل الملک)
گیاه اکلیل الملک حاوی ترکیبات شیمیایی مانند کومارین ها، فلاونوئیدها، تانن ها و ساپونین ها می باشد.کومارین ماده ای معطر است که خواص ادرارآوری و ضدتشنج بودنش در مورد زخم ها یا تومورها بسیار مفید واقع می شود. به مقدار ضعیف، کومارین درمانگر بی خوابی است. در مقابل، استفاده بیش از حد آن خاصیت تخدیر دارد و سرگیجه زا و تهوع آور است و ناراحتی قلب به بار می آورد. پودر ناخک نیز به رنگ سبز روشن با ذرات ریز زرد رنگ، دارای مزه ای تلخ و تند است.
مضرات شاه افسر (اکلیل الملک)یا ناخنک
با وجودی که خواص ناخنک متعدد و بی شمار است، اما عوارض احتمالی هم به دنبال دارد.
- با مصرف این گیاه برخی از افراد گرم مزاج ممکن است دچار استفراغ و حالت تهوع شوند. بنابراین این گروه از افراد باید از مصرف خودسرانه ناخنک خودداری کنند.
- مردانی که بیش از اندازه ناخنک مصرف کنند، به بیضه هایشان آسیب وارد می شود. گفته می شود بهتر است ناخنک را با مویز، انجیر و عسل مصرف کنید.
- این گیاه سمی بوده و همیشه باید به هنگام استفاده درمانی از آن بایستی سمی و خطرناک بودن آن را در نظر گرفت تا عواقب ناگواری نداشته باشد.
- مصرف این گیاه برای افراد مبتلا به فشار خون مضر می باشد و باید از مصرف آن اجتناب کنند. در صورت لزوم باید ناخک را با مخلوط گیاه ضد فشار خون استفاده نمود.
- این گیاه خاصیت رقیق کنندگی خون دارد، لذا استفاده از آن برای افرادی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند، توصیه نمی شود و تنها با مشورت پزشک استفاده از آن مجاز می باشد.
- خانم های باردار مجاز به مصرف این گیاه نمی باشند، زیرا ممکن است عوارض شدید و جبران ناپذیری همچون سقط جنین را به دنبال داشته باشد.
- برای مصرف به اندازه ناخنک بهتر است از تخم آن ۱۰ گرم و از عصاره گیاه تا ۸۰ گرم استفاده کنید. مصرف بیش از این مقدار به سلامت شما آسیب می رساند.