موی سر، یکی از عناصر اصلی در زیبایی ظاهری هر فرد است. زیبایی رو و چهره آدمی، در کنار موی سر جلوه می کند. اگر فرد زیبایی را در نظر بگیرید که تمام اجزای چهره او، یعنی چشم، ابرو، لبها، بینی و... متناسب و زیبا باشند، اما موی سر نداشته باشد، خواهید دید که نه تنها آن زیبایی جلوه نمی کند، بلکه ممکن است آن فرد، زشت هم به نظر برسد. داشتن موهای سالم و بلند، یکی از محاسن دختران شمرده شده است و در زیبایی و جمال آنها نقش مهمی دارد. بنابراین، برای حفظ این بخش از بدن، رعایت بهداشت آن بسیار ضروری و مهم است. .
استحمام و شست و شوی به موقع موها، شانه زدن و کوتاه کردن موها تأثیر بهداشت آنها دارد. در روایات معصومان (علیهم السلام) درباره بهداشت موها سفارش هایی شده است. در مورد نگهداری مو از پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) روایت شده است: من اتخذ شعرا، فلیحسن ولایته او لیجزه؛[1] «هرکس موی سرش را بلند می گذارد، آن را خوب نگهداری کند یا آنها را کوتاه کند.»
درباره شانه زدن مو و آثار آن، روایات متعددی از معصومان نقل شده است. امام صادق (علیه السلام) در تفسیر کلمه «زینت» در آیه خذوا زینتکم عند کل مسجد[2] (در هر مسجد زینت های خود را با خود ببرید)، فرمودند: «منظور از زینت، شانه است؛ زیرا [شانه زدن] روزی را زیاد می کند، مو را زیبا می کند، حاجت را برآورده می سازد و بلغم را از بین می برد».[3]
پیشگیری از بیماری های مو
شست وشو: از آن جا که شست وشو اولین و مهم ترین نکته در حفظ سلامتی است باید نگاه ویژه ای به آن داشت. اگر در زمانی که عوامل بیماری زا به موها می رسند آن ها را حذف کنید، دیگر بیماری به سراغ شما نمی آید. علاوه بر ایندمای آب شست وشو هم مهم است. زیرا آب داغ باعث از بین رفتن لایه محافظتی پوست می شود و مو را از درخشندگی و شادابی دور می کندو بهترین دما برای شست وشو مو، دمای معمولی است به صورتی که پوست نسوزد، یعنی ولرم باشد.
تقویت مو: نازک و ضعیف بودن مو از دیگر بیماری های شایع است. برای رفع این مشکل ابتدا باید به تغذیه توجه کرد،و در ادامه عوامل بیرونی آسیب رسان را حذف کرد. در انتها و برای تقویت می توان از محصولات سیلسکون دار استفاده کرد
عدم استفاده از سشوار – بابلیس – اتو مو: این ابزارها همگی سلامت مو را از بین می برند و عموما باعث سوختن مو می شوندو تا حد امکان از استفاده از این وسایل دوری بجویید. استفاده از این ابزار موجب بروز بیماری مروارید می شود.
شانه کردن: شانه کردن از رفتارهایی است که نمی توان آن را کنار گذاشت، اما می شود آن را به طور صحیح و با خطر کمتر انجام داد. برای این کار کافی است در ابتدا از شانه کردن موهای کاملا خیس یا کاملا خشک خود پرهیز کنید. در شانه کردن از فشار وارد کردنن بیش از حد پرهیز کنید.
بستن مو: عموما دختران به سبب مزاحمت موهای بلندشان در فعالیت های روزمره، موهای خود را با استفاده از وسایلی مثل کش، سنجاق سر، تل، بافتن و ... می بندند و آن را محدود می کنند. از بستن محکم ها یا کشیدن زیاد موها جدا خوداری کنید. مدت زیادی هم موهای خود را در حالت بسته نگه ندارید.استفاده از پوشش های ثابت کننده: این مواد چیزی جز ضرر برای شما ندارند. این مواد چسبنده عوامل بیماری زا را جذب می کنند و تا مدتی در محل موهای شما نگه می دارند.استفاده از لوسیون ها گیاهی: از موادی مانند حنا، سدر، بابونه و ... برای تقویت و زیبایی موهای خود استفاده کنید.
تغذیه: مو مانند سایر قسمت های بدن برای باز سازی، نیازمند موادی است. داشتن رژیم غذایی سالم باعث می شود مو هیچگاه دچار فقر و ضعف ماده خاصی نشود. در این حین سعی کنید از سبزیجات و مواد کلسیم و روی دار بیشتر در برنامه غذایی تان بهره ببرید.
سایر نکات برای رعایت بهداشت مو
یکی از راههای مناسب برای رعایت اصول بهداشت مو کوتاه کردن موهای اضافی است . مو هرچه کمتر باشد شرایط نگهداری و مراقبت از ان اسان تر است . البته بر طرف کردن موهای زاید به کمک مواد شیمیایی و کرم های ویژه نیز ممکن است ولی باید دانست که اگر ماده ای آن چنان قوی است که می تواند مو را از جایش سست کند و بیرون آورد ، قطعآً بر سلولهای پوست نیز بی تأثیر نیست . در ضمن این مواد در بعضی از افراد ایجاد حساسیت پوستی می کند اگر از چنین موادی استفاده می کنید نباید این کار را به طور مداوم انجام دهید ، بویژه اگر عکس العملی در پوستتان بروز کند مصرف آنها را فوراً باید قطع کنید . اگر چه ممکن است رنگ زدن به موها اگر با احتیاطات لازم همراه باشد عوارض نامطلوبی نظیر خارش شدید در سطح پوست و برجستگی های مشخص در محل خارش بر جای نگذارد لیکن در موارد زیر رنگ کردن موها مناسب نبوده و بهتر است انجام نگیرد . چون بهداشت مو را به خطر می اندازد .
- موی شما بطور غیرطبیعی می ریزد .
- در رنگ کردن قبل ، خارش هایی در پوست سرتان داشته اید .
- قبلاً بحران نفس تنگی داشته اید و یا هم اکنون دچار آن هستید .
- دچار بیماریهای حاد یا مزمن کلیه هستید .
- پوست بدنتان در برخی نقاط مانند آرنج ، زانو ، پایین کمر و یا سر پوسته پوسته می شود .