واکنش دفاعی پوست چیست؟
پوست انسان به عنوان اولین سد دفاعی بدن در برابر مضرات خورشید به مرور، یک مکانیسم دفاعی پیدا می کند. زمانی که پوست، تحت تاثیر تابش اشعه قرار می گیرد شروع به آزاد کردن رنگدانه اصلی پوست (ملانین) می کند. ملانین در لایه های سطحی پوست جایگزین می شود و از نفوذ پرتو ها به قسمت های عمقی پوست جلوگیری می کند.بر اثر تابش آفتاب، تغییراتی زودرس در پوست مشاهده می شود؛ مثلا در این فصل لکه هایی به نام کک و مک ظاهر و پوست را تیره تر می کند. این فرآیند، واکنش دفاعی پوست محسوب می شود.در آفتاب سوختگی، به دلیل آزاد شدن رنگدانه ها، پوست تیره می شود. اگر مدت زمان قرار گرفتن در معرض آفتاب طولانی تر شود، رنگدانه های جدید ساخته و آزاد و پوست برنزه می شود. این مساله در بلند مدت باعث ایجاد کک و مک، لکه های پوستی بزرگ تر و بسیاری از تومورهای خوش خیم در سطح پوست می شود.
فراموش نکنیم تغییرات رنگدانه ای، اثرات محافظتی بر پوست دارد. اگر مدت زمان تابش آفتاب، طولانی باشد تغییرات مزمن در پوست ایجاد می شود. به طور کلی آفتاب باعث تغییراتی در الیاف کلاژن و بافت پیوندی پوست می شود. امروزه روشن شده که علت ایجاد تغییرات پیری پوست و پیدایش چروک ها، تغییراتی در بافت همبند عمقی و لایه های سطحی پوست است. درحال حاضر، روش های بسیاری برای پیشگیری و درمان علائم پیری پوست در دسترس استمطالعات نشان می دهد با تابش نور، تغییراتی در سطح ژن ها ایجاد می شود که به تغییر رفتار سلول ها می انجامد. در برخی افراد با شغل های خاص، انواع سرطان های پوستی بروز می کند. به بیان دیگر، تابش نور بر پوست، موجب تضعیف سیستم ایمنی سطح پوست می شود و احتمال ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد .
تاثیر نور خورشید بر سلامت بدن
وقتی نور طبیعی خورشید به پوست می رسد، تولید ویتامین D را تحریک می کند و همانطور که در مطلب خواص ویتامین دی در بخش سلامت نمناک خواندید ویتامین D نیز به عنوان "ویتامین خورشید" شناخته می شود و یک جز حیاتی برای سلامت کلی است؛ از التهاب جلوگیری می کند، فشار خون بالا را کاهش می دهد، به ماهیچه ها کمک می کند، عملکرد مغز را بهبود می بخشد و حتی ممکن است از سرطان جلوگیری کند و سطح پایین ویتامین D می تواند موجب بیماری های قلبی، سرطان پروستات و جنون شود.
بدن شما قرار است در برابر آفتاب باشد و قرار گرفتن در معرض نور خورشید در طول روز برای سلامتی بسیار مهم است (نور خورشید ماه اردیبهشت سلامت قلب را بهبود می بخشد). به شما توصیه می شود که روزانه حداقل 10 تا 15 دقیقه زیر نور خورشید باشید. قرار گرفتن در معرض نور خورشید تاثیر زیادی بر افسردگی، اختلال عاطفی فصلی و کیفیت خواب دارد.
اضافه کردن کمی نور خورشید به زندگی می تواند حتی کاهش وزن را افزایش دهد.ماه های گرم اجازه فعالیت های فضای باز لذت بخش را می دهد. پیاده روی کنید، یک ورزش جدید انجام دهید، دور محله تان دوچرخه سواری کنید و یا حتی یک سفر کمپینگ برنامه ریزی کنید. شما شگفت زده خواهید شد از اینکه ببینید کمی در بودن فضای باز چقدر برای سلامتی تان مفید است.
متاسفانه دیابت در بین افراد در این سال ها افزایش پیدا کرده است. ویتامین D نقش بزرگی در تولید انسولین ایفا می کند و مطالعات یک ارتباط مثبت بین مقاومت انسولین و کمبود ویتامین D را نشان داده اند. آن ها توضیح می دهند:" بسیاری از مطالعات مربوط به ویتامین D برای افراد در معرض خطر دیابت، بهبودهای قابل توجهی در سطوح گلوکز ، تولید انسولین، مقاومت انسولین و کنترل A1c (نشانگر سطح طولانی قند خون) نشان داده اند."
برنزه شدن پوست:
اشعه فرابنفش با افزایش فعالیت تعداد سلولهای رنگدانه ساز پوستی می تواند باعث ایجاد برنزه شدن پوست گردد . این عمل معمولا" ۷۲-۴۸ ساعت پس از تابش نور خورشید ایجاد می شود که یکی از مکانیسم های دفاعی پوست برعلیه تشعشعات خورشیدی خواهد بود .
پیری زودرس:
ارتباط بین پیری زودرس با تماس مداوم با نور خورشید، کاملا" به اثبات رسیده است. مشخص شده است که اشعه فرابنفش به تنهایی و یا در همراهی با اشعه زیر قرمز می توانند سبب تخریب الیاف کلاژن و الاستین موجود در پوست گردند . این الیاف عامل اصلی استحکام و کشش طبیعی پوست بوده و صدمه به آنها می تواند منجر به پیری زودرس پوست شود. به همین دلیل افرادی که دارای مشاغلی هستند که به مدت طولانی با نور خورشید تماس دارند ( مانند: کشاورزان، ماهیگیران و...) بسیار زودتر از سایر افراد دچار پیری پوست می گردند .
بدخیمی های پوست:
عوامل متعددی در ایجاد بدخیمی های پوستی دخیل می باشند. امروزه مشخص شده است که شایع ترین عامل مؤثر بر روی این بدخیمی ها تابش نور خورشید می باشد. اشعه فرابنفش معمولا" با دو مکانیسم می تواند باعث ایجاد بدخیمی های پوستی شود. حالت اول تماس حاد و شدید با نور خورشید می باشد که مخصوصا" در افرادی که در سواحل دریا حمام آفتاب می گیرند دیده می شود. این آفتاب سوختگی های حاد و شدید معمولا" باعث نوعی بدخیمی بنام « ملانوم بدخیم » می شود.