کولیت یکی از بیماری های مزمن و التهابی روده است. دلیل ابتلا به این بیماری مشخص نیست و همچنان محققان در تلاش هستند تا علت آن را در یابند. اما فرد مبتلا به این بیماری باید با نحوه زندگی با آن کنار آید. افراد مبتلا به کولیت باید رژیم غذایی خاصی داشته باشند تا از شدت گرفتن این بیماری و عدم ایجاد حمله کولیتی جلوگیری کنند.
کولیت اولسراتیو یک بیماری دردناک، آزاردهنده و پر استرس است. اگر شما نیز از آن دسته افرادی هستید که از این بیماری رنج می برید، باید از یک رژیم غذایی مخصوص استفاده کنید. با پرهیز از غذاهایی که این مشکل را افزایش می دهند و مصرف غذاهای ضد التهاب می توانید علائم بیماری را تا حدود زیادی کاهش دهید. در این مقاله خواهید دانست چه غذاهایی را باید مصرف کنید و از چه غذاهایی باید بپرهیزید.
وقتی خوراکی های بسیاری وجود دارند که باعث تحریک زخم روده می شوند، پیدا کردن غذاهایی که برای مصرف مبتلایان به زخم روده خطری نداشته باشد دشوار است. همچون غذاهای محرک، خوراکی هایی که علائم بیماری را بدتر نمی کنند نیز نسبت به هر شخص متفاوت است.
برخی از خوراکی هایی که برای مبتلایان به زخم روده مناسب تر است عبارتند از:
پوره سیب: این خوراکی منبع خوبی برای مواد مغذی است. ولی همچون سایر غذاهای موجود در این لیست، حاوی فیبر بالا و فروکتوز است که در زمان عود کردن علائم بیماری فایده چندانی ندارد.
ماهی سالمون: این نوع ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا -3 است که مزایای آن برای سلامتی فراتر از مجرای گوارشی است.
کدو مسما: بسیاری از انواع کدو سرشار از فیبر هستند و به همین علت برای برخی افراد گزینه مناسبی به نظر نمی رسند. ولی بسیاری از بیماران کدو مسما را براحتی مصرف می کنند.
برخی مواد غذایی تخمیر شده: این غذاها عبارتند از ماست، که حاوی پروبیوتیک های فعال است. باکتری های مفید در ماست به هضم غذا کمک می کنند. برخی تحقیقات نشان داده اند که مصرف روزمره پروبیوتیک ها می تواند به کاهش عود کردن بیماری و علائم آن را کمک نماید.
آش فوری جو دو سر: اگر آش فوری بدون طعم اضافی مصرف شود، بدن راحت تر از سایر انواع غلات و جو دو سر می تواند آن را هضم کند.
تخم مرغ: این ماده خوراکی حاوی تعدادی مواد مغذی از جمله مکمل امگا - 3 است. معمولاً بدن براحتی تخم مرغ را هضم می کند و به همین خاطر گنجاندن آنها در یک رژیم غذایی بسیار مناسب است.
مایعات فراوان: افرادی که به عارضه هایی همچون کولیت اولسراتیو مبتلا هستند باید بیشتر از سایرین آب بنوشند زیرا اسهال منجر به کم آبی بدن خواهد شد.
در رژیم غذایی کولیت روده از غذاهای با میزان بالای فیبرهای غیرمحلول پرهیز شود
غذاهایی که حاوی فیبر غیرمحلول می باشند، در اغلب موارد باعث تحریک روده می شوند. فیبرهای غیرمحلول، به ویژه در سبوس، حبوبات، دانه ها، میوه ها و سبزیجات تازه یافت می شود که در رژیم غذایی برای کولیت اولسراتیو باید با احتیاط مصرف شوند و در صورت تشدید علایم از رژیم غذایی بیمار حذف شوند و یا با توجه به شدت علائم بصورت محدود مصرف شوند.
مصرف چربی و روغن ها به حداقل میزان کاهش یابد
هضم غذاهای چرب دشوار است. بنابراین مصرف آنها باید در رژیم غذایی مناسب برای کولیت روده کاهش یابد. از مصرف غذاهای سرخ شده با روغن در رژیم غذایی کولیت پرهیز شود. استفاده از چیپس سیب زمینی و اکثر پنیرها هم در این بیماران مجاز نمی باشد.
در رژیم غذایی کولیت روده باید از مصرف کافئین پرهیز شود
بسته به میزان واکنش روده، باید در رژیم غذایی کولیت اولسراتیو از مصرف نوشیدنی های کافئین دار، قهوه حاوی کافئین، کولا، الکل، غذاهای تند و ادویه دار و نیز لوبیا، کلم و سبزی های دیگر که باعث ایجاد گاز در روده می شوند پرهیز شود.
در صورت تشدید علائم از محصولات لبنی اجتناب شود
برخی از بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو در هنگام شعله ور شدن علائم، نسبت به محصولات لبنی در رژیم غذایی بدون تحمل می باشند، در این صورت لبنیات باید از رژیم غذایی کولیت روده حذف شود و برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن از مکمل های کلسیمی استفاده شود. البته در بعضی از بیماران محصولات فاقد لاکتوز قابل استفاده هستند و میتوان از محصولات لبنی بدون لاکتوز استفاده کنند.