بیماری آمفیزم چیست؟

  پنجشنبه، 24 تیر 1400   زمان مطالعه 8 دقیقه
بیماری آمفیزم چیست؟
آمفیزم یک بیماری طولانی مدت و پیشرونده در ریه ها است که در درجه اول به دلیل التهاب بیش از حد آلوئول ها (کیسه های هوا در ریه) باعث تنگی نفس می شود. در مبتلایان به آمفیزم، بافت ریه مختل یا از بین می رود. آمفیزم به عنوان یک بیماری انسدادی ریه و یا COPD نامیده می شود. آمفیزم با تخریب بافت ریه، ساختار آن را از چند طریق تغییر می دهد.

آمفیزم یک بیماری پیش رونده و بلند مدت است که ریه ها را درگیر می کند و در ابتدای بیماری باعث تنگی نفس می شود. تنگی نفس در این بیماری به دلیل تورم بیش از حد آلوئولی ( کیسه های هوا در ریه ها ) می باشد. در افرادی که به آمفیزم ریوی مبتلا هستند، بافت ریه ها که وظیفه انتقال هوا ( اکسیژن و دی اکسید کربن ) را دارد از کار می افتد و یا تخریب می شود.
آمفیزم ریوی شامل گروهی از بیماری هاست که با نام بیماری های انسداد مزمن ریوی شناخته می شوند. به این دلیل این اسم انتخاب شده است که هوا در مجراهای هوایی حرکت کندی دارد و یا از حرکت باز ایستاده است و هنگام تنفس هوایی جابه جا نمی شود.

آمفیزم چگونه به وجود می آید؟

آسیب دیدن دیواره و پوشش کیسه های هوای ریه ها و درمان نشدن آن در طولانی مدت منجر به بروز آمفیزم می شود. این آسیب به مرور زمان بدتر شده و باعث از بین رفتن بافت های شکننده کیسه های هوا و شکل گیری حباب های هوایی در ریه ها می شود؛ در این صورت هوا درون کیسه های بافت های آسیب دیده به دام افتاده، ریه ها به آرامی بزرگ تر شده و تنفس فرد را دچار سختی می کند. ناتوانی در خارج کردن سریع هوای دم از ریه ها که پزشکان به آن "محدودیت جریان هوا" می گویند، از بارزترین علائم آمفیزم است که در صورت بروز لازم است فرد با مراجعه به پزشک از عملکرد صحیح ریه های خود مطمئن شود. بروز آمفیزم در حالت کلی دو دلیل عمده دارد که شامل استعمال دخانیات و کمبود آلفا -۱ آنتی تریپسین (AAT) است.

دلایل بروز آمفیزم چیست؟

علت اصلی بروز آمفیزم در اکثر مواقع استفاده از محصولات توتون و تنباکو است؛ البته پزشکان اطلاعات دقیقی از چگونگی اثرگذاری سیگار در نابودی دیواره کیسه های هوا ندارند، اما با توجه به بررسی های انجام شده افراد سیگاری تا ۶ برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری به آمفیزم مبتلا می شوند. پرسش های بی شماری پیرامون این حقیقت وجود دارد که چرا تنها عده ای از مصرف کنندگان دخانیات دچار این بیماری می شوند. در مورد علت دوم نیز باید گفت که آلفا -۱ آنتی تریپسین یا AAT یک پروتئین طبیعی است که در خون انسان گردش می کند. وظیفه اصلی این پروتئین جلوگیری از آسیب رساندن گلبول های سفید خون به بافت های طبیعی است و کمبود آن در بدن باعث می شود که این گلبول ها به بافت ریه حمله کرده و به آن آسیب بزنند. در افراد سیگاری مبتلا به این کمبود، میزان آسیب تا چندین برابر بیشتر است. علاوه بر این موارد پزشکان معتقد هستند که قرار گرفتن افراد غیر سیگاری در معرض دود افراد سیگاری و نیز آلودگی هوا می توانند در طولانی مدت منجر به بروز آمفیزم شود.

علائم آمفیزم چیست؟

تنگی نفس از ابتدایی ترین علائم آمفیزم به شمار می رود. با توجه به کم کاری عضلات تنفسی در مبتلایان به این بیماری، انجام کوچک ترین فعالیت های فیزیکی منجر به احساس کمبود نفس در این افراد می شود. در موارد وخیم تر مبتلایان حتی در حالت نشسته نیز با مشکل تنفسی مواجه می شوند. بروز علائمی هم چون خس خس سینه، سرفه مزمن و احساس سنگینی و درد در قفسه سینه نیز می تواند از علائم آمفیزم باشد و در شرایط حادتر فرد مبتلا ممکن است با از دست دادن اشتها، افسردگی، مشکلات خواب، خستگی، عفونت های مکرر ریه، سردردهای صبحگاهی و کاهش وزن بیش از حد مواجه شود. با افزایش سن تمامی این مشکلات توسعه یافته و در سنین بین ۴۵ تا ۶۰ سالگی عملکرد ریه فرد به تدریج از دست می رود.

عوامل خطر آمفیزم

علاوه بر سیگار، برخی عوامل خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند که عبارتند از:

آلفا-1-آنتی تریپسین

آلفا-1-آنتی تریپسین (ضد پروتئین آلفا-1) ماده ای است که با آنزیم مخرب در ریه ها به نام تریپسین مبارزه می کند. بدن مبتلایان به کمبود آلفا-1-آنتی تریپسین نمی تواند به اثرات مخرب تریپسین پاسخ دهد. در این صورت ممکن است بافت ریه توسط تریپسین به آرامی از بین برود و عملکرد ریه ها را کاهش دهد و تعادل بین تریپسین و آنتی تریپسین مختل می شود که منجر به اثر “تحمل معصوم- innocent bystander” می شود.

آلودگی هوا

  • آلودگی هوا به همان روش دود سیگار عمل می کند.
  • آلاینده ها باعث ایجاد التهاب در مجاری هوایی شده و منجر به از بین رفتن بافت ریه و تخریب آن می شوند.

واکنش غیرطبیعی راه هوایی

واکنش غیرطبیعی راه هوایی مانند آسم برونشیال، یک عامل خطر برای ایجاد آمفیزم است.

جنسیت

مردان نسبت به زنان بیشتر به آمفیزم مبتلا می شوند. دلیل دقیق این امر ناشناخته است، اما اختلافات بین هورمون های زن و مرد می تواند یک عامل تاثیر گذار باشد.

سن

افزایش سن یک عامل خطر برای آمفیزم است. عملکرد ریه با افزایش سن کاهش می یابد. بنابراین، به نظر می رسد که هرچه فرد مسن تر باشد، با افزایش احتمال تخریب بافت ریه احتمال ابتلا فرد هم بیشتر می شود. تأکید بر این نکته مهم است که COPD صرفاً آمفیزم یا برونشیت نیست بلکه ترکیب های متفاوتی از هر دو می باشد.

عوارض جانبی آمفیزم ریوی

افراد مبتلا به آمفیزم نیز احتمال بیشتری به پیشرفت در این موارد دارند:

مردن ریه (پنوموتوراکس)

مرگ ریه می تواند در افرادی که دارای آمفیزم شدید هستند، تهدید کننده حیات باشد، زیرا عملکرد ریه ها در حال حاضر به خطر افتاده است ، این اتفاقی غیرعادی است اما زمانی که اتفاق بیفتد، بسیار جدی می باشد.

سوراخ های بزرگ در ریه ها (بولاعه)

برخی از افراد مبتلا به آمفیزم فضاهای خالی را در ریه ها به نام بولاعه ایجاد می کنند و آنها می توانند به اندازه نیمی از ریه بزرگ باشند.علاوه بر کاهش حجم فضای موجود ریه، بولاعه غول پیکر می تواند خطر ابتلا به پنوموتوراکس را افزایش دهد.

مشکلات قلبی

آمفیزم می تواند فشار داخل رگ هایی را افزایش دهد که قلب و ریه را متصل می کنند و این می تواند یک بیماری به نام کور پومونئال ایجاد کند که در آن بخشی از قلب، بزرگ و ضعیف می شود.

جلوگیری از بروز آمفیزم ریوی

برای جلوگیری از آمفیزم، سیگار نکشید و دود تنفس نکنید ، اگر شما با بخارات شیمیایی یا گرد و غبار کار می کنید، یک ماسک برای محافظت از ریه های خود بزنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر دچار تنش ناگهانی تنفس در چند ماه گذشته شدید، به پزشک خود مراجعه کنید، به خصوص اگر در حال بدتر شدن است یا فعالیت های روزمره شما را مختل کرده.با گفتن اینکه پیر شدید و از قیافه افتادید، نادیده اش نگیرید در صورت نیاز فوری به پزشک مراجعه کنید، اگر:

  • با تنگی نفستان نمی توانید از پله ها بالا بروید.
  • لبها یا ناخن هایتان به شدت به رنگ آبی یا خاکستری تبدیل شده اند.

تشخیص آمفیزم ریوی

برای تعیین اینکه آیا شما دارای آمفیزم هستید یا خیر، پزشک درباره سابقه پزشکیتان سوال هایی می کند و معاینه فیزیکی انجام خواهد داد ، پزشکتان ممکن است انواع آزمایشاتی را تجویز کند.

آزمایشات آزمایشگاهی

خون گرفته شده از یک شریان در مچ دست را می توان آزمایش کرد تا تعیین کرد که ریه های شما چگونه اکسیژن را انتقال می دهند و دی اکسید کربن را از جریان خون خود حذف می کنند.

آزمایشات تصویربرداری

اشعه ایکس قفسه سینه می تواند به تشخیص پیشرفته آمفیزم کمک کند و دیگر علل ضعف تنفس را رد کند.اشعه ایکس-ری قفسه سینه نیز می تواند نتایج نرمالی را در صورت وجود آمفیزم نشان دهد.

آزمایشات ریوی

این آزمایشهای غیر تهاجمی، اندازه گیری میزان هوایی که ریه ها می توانند نگه دارند را نشان می دهند و همچنین هوایی که به رگهای شما داده می شود.

چگونه می توان بیماری آمفیزم را درمان کرد؟

به طور کلی بیماری آمفیزم قابل درمان نیست، اما روش هایی وجود دارد که علائم را از بین می برد و باعث می شود فرد بیمار راحت تر نفس بکشد. این درمان ها همچنین از بروز مشکلات بیشتر و وخیم شدن بیماری پیشگیری می کند. برای مثال پزشک می تواند برای بیمار داروهایی نظیر برونکودیلاتورها (گشادکننده های ریه) را تجویز کند که با شل کردن عضلات ریه و گستردن معابر عبور هوا، علائم بیماری را کاهش می دهند. این داروها می توانند به صورت اسپری های استنشاقی، قرص و یا شربت تجویز شود. در صورت خفیف بودن بیماری پزشک از بیمار می خواهد که تنها در صورت شدت گرفتن علائم از این موارد استفاده کند و در صورت وخیم بودن بیماری مصرف آن ها به صورت دوزهای روزانه و در طولانی مدت تجویز می شود.

مهارکننده فسفودی استراز -۴ یا PDE-4، استروئیدها و داروهای ترکیبی و موکولیتیک نیز از جمله داروهای مؤثر برای درمان بیماری های انسداد مزمن ریوی مزمن (COPD) محسوب می شود که با بهبود عملکرد ریه ها، کاهش مخاط و تورم مجاری تنفسی و نیز تسهیل سرفه کردن، علائم این بیماری ها را مهار می کنند؛ البته پزشک ممکن است بسته به شرایط تنفسی بیمار از اکسیژن تراپی و در بیماران دارای زمینه های وراثتی هم چون نبود پروتئین آلفا ۱ آنتی تریپسین از پروئتین تراپی نیز استفاده کند. در بعضی مواقع برای کاهش حجم ریه ها، ازبین بردن کیسه های هوای حجیم شده به عمل های جراحی و در موارد بسیار نادر پیوند ریه نیاز است.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
خلاقیت بی نظیر راننده شمالی برای همسر باردارش حماسه آفرید+فیلم/ هنر نزد ایرانیان است و بس... (56 نظر) نگاهی به تاج‌ گل‌های اعیانی و گرانقیمت افتتاحیه رستوران محمدرضا گلزار در تهران؛ تبریک و شادباش دوستان و هنرمندان به سوپراستار سینما و برادرش+عکس (46 نظر) خلاقیت خنده دار قصاب شیرازی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید!/ هنر نزد ایرانیان است و بس +عکس😆 (41 نظر) رونمایی از همزاد و بدل ترکیه‌ای ساره بیات+عکس/ یکی از یکی معروف تر و هنرمند تر (41 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم+عکس/ همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم و یک وجب از خاک وطنم را با هیچ چیز عوض نمی کنم (38 نظر) چیدمان دکور عزای قاجاری ستاره اسکندری برای پدرش در منزل شخصیشان+عکس/تزئینی زیبا با شمعدونی های شاه عباسی و رومیزی ترمه و قاب عکس (35 نظر) نگاهی به امضای زیبا و هنرمندانه ی آیتک سلامت ستاره چشم رنگی تیم ملی + عکس / شیک بودن در آیتک خلاصه می شود (35 نظر) روزی که آیت الله خامنه ای پای حرف های شهربانو منصوریان نشست +عکس/ خواهران منصوریان مهمان ویژه بیت رهبری (32 نظر) عاشقانه های زیبا و دلنشین الهام چرخنده و همسر روحانی‌اش در شهر و حرم امام رضا(ع)/ ایشالا خوشبخت باشین+عکس (32 نظر) چهره غمزده و کمر خمیده آریا عظیمی نژاد، داور پرانرژی برنامه عصرجدید در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (28 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز برق کار آبادانی، برای نجات مردم از گرما حماسه آفرید/ لقب فرشته زمینی برازنده شماست! (28 نظر) نگاهی به خونه زندگی اعیانی متین ستوده خانم بازیگر خرم آبادی برنامه جوکر/ ماشالا سلیقش حرف نداره+عکس (28 نظر) موتور سواری حسن یزدانی در سطح شهر / وسیله نقلیه باور نکردنی پر افتخار ترین کشتی گیر تاریخ ایران + عکس (26 نظر) اولین غذای "جان" پسر بهرام رادان که مامان مینا براش درست کرده+عکس/ نوش جونش (25 نظر) نگاهی به پذیرایی دلباز و شاهانه عمارت لاکچری علی دایی +عکس/ از فرش های ابریشمی تبریزبافت تا پیانوی کنسرتو مارک پتروف (24 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
روستای تاریخی حیرت انگیز در یزد ؛ مقصدی زیبا برای رقم زدن روزی خاطره انگیز در کنار عزیزانتان
فال روزانه امروز دوشنبه 29 مرداد 1403
فال شمع روزانه امروز دوشنبه 29 مرداد 1403
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 29 مرداد ماه 1403
فال ابجد روزانه دوشنبه 29 مرداد 1403
فال حافظ با تفسیر امروز دوشنبه 29 مرداد 1403+فیلم
فال انبیاء روزانه دوشنبه 29 مرداد 1403
هدیه خاص رهبر معظم انقلاب به الهام چرخنده/ رهبری فرموردند این خانم کیست؟ گفتم من سرباز شما هستم
برگزاری جلسه رفع موانع تولید باحضور رییس مرکز حل اختلاف کشور در گلوگاه مازندران
برگزاری آئین تکریم آزادگان رسانه ملی
گله و انتقاد یاسین سبزی پور سلامات، ریاست کمیته قهرمانان تمامی ورزش‌ها در اتحادیه و انجمن صنفی باشگاه‌داران خوزستان
تصادف زنجیره ای اتوبوس با بیش از ده خودرو در آزادراه کرج _ تهران 10 مصدوم برجای گذاشت+ویدئو
رونمایی از تندیس بی‌نظیر و متفاوت بیتا فرهی/چگونه قد، وزن و جزئیات ویژگی‌های در این مجسمه محاسبه شد؟+عکس
شرایط مربوط به طرح جذب و کسر خدمت سربازی فارغ التحصیلان دانشگاهی ‌
محمدمنان رئیسی: مدافعان وزیر راه سال دیگر او را استیضاح می‌کنند
منتخب روز   
شعر خوانی شاعر یزدی در محضر آیت الله خامنه ای و خنده های از ته دل رهبر انقلاب / شاعر : همه را شکل یار می بینم ، پیرزن را نگار می بینم همسر شهید مجبور به فروش روکش دندان شد+ عکس در 27 مرداد سالروز تولد آیت الله آل هاشم؛ یادی کنیم از بوسه پدر امام جمعه شهید بر مزار پسرش+ عکس/ روحش شاد و یادش تا ابد گرامی خاطره خنده دار شهاب حسینی : میگه وقتی رِنوی طوسی اردکان 11 رو کنار ماشین لاکچری رضا گلزار پارک کردم برای خودش کُمدی کلاسیکی بود +ویدئو تئاتر دیدن آقای روحانی با تی شرت آبی و بدون عبا و عمامه به همراه دختر و نوه‌اش+عکس واکنش معنادار و عجیب پسر مسعود پزشکیان به استعفای ظریف + عکس یکی از غمگین ترین سکانس های شهرزاد/ مرگ جمشید خان پلاکاردی از محمدرضا شاه در دستان مردم به شکل دراکولا با شاخ های شیطانی+عکس/ نوشتن لقب هایی در شان چهره منفور پهلوی نگاهی به قاب دو نفره چهره‌های سیاسی با مادرشان؛ از حسن روحانی و خاتمی تا هاشمی رفسنجانی و جهانگیری+عکس/ جای خالی تصویر رئیس جمهور شهید با مادرشان با این قاب پر شد! شباهت معنادار و پُرمفهوم درب ورودی خانه رهبر معظم انقلاب و امام خمینی(ره)+عکس/ دری آهنی و کوچک با ساده ترین و بدون تجملات ترین حالت ممکن چهره غمزده و عرض تسلیت صمیمی جمشید هاشم پور به شهاب حسینی در مراسم تشییع پدر جوانش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (فیلم) فیلمبرداری بی‌شرمانه رضا پهلوی از معاشقه دخترش لب دریا! 😳😳😳 / حاشا به غیرتت!