کولیت زخمی یا کولیت اولسروز یا پس روده آماسزخمی (به انگلیسی: Ulcerative colitis) فرمی از بیماری التهابی روده است که روده ها به خصوص روده بزرگ شامل پس روده (کولون) و راست روده (رکتوم) را درگیر می کند و نوعی پس روده آماس (کولیت) است. علت اصلی و دقیق این بیماری مشخص نمی باشد اما به نظر می رسد باکتری و ویروس های ناشناخته ای باعث بروز آن می شود. همچنین استرس و زندگی در محیط شهری باعث تشدید این بیماری می گردد.
این بیماری با نام های رکتوکولیت هموراژیک یا التهاب زخمی شونده روده بزرگ و به اختصار UC نیز شناخته می شود. علامت ویژه بیماری اسهال خونی است که به طور تدریجی بیشتر می شود. گاه نام بیماری به خاطر نماد (IBD)، اغلب با نام (IBS) یا سندرم روده تحریک پذیر اشتباه می شود، که یک بیماری مشکل ساز ولی خفیف است. التهاب زخمی پس روده شباهت به بیماری کرون دارد که شکل دیگری از بیماری التهابی روده است. کولیت زخمی یک بیماری متناوب است، با دوره های تشدید علائم و دوره های بهبودی که در آن ها تقریباً هیچ گونه علامتی دیده نمی شود. با وجودی که علائم التهاب زخمی پس روده گاهی می تواند خودبه خود بهبود یابد، ولی این بیماری معمولاً نیازمند درمان است.
بیماری کولیت روده چگونه درمان می شود؟
کولیت اولسراتیو روی هرکس به طور متفاوتی اثر می گذارد. پزشک تان به شما کمک خواهد کرد، درمان هایی پیدا کنید که علائم تان را کاهش می دهد و از وخیم ترشدن آنها جلوگیری می کند.اگر علائم شما خفیف هستند، ممکن است لازم باشد فقط از داروهای بدون نسخه ی اسهال (مانند ایمیدیوم) استفاده کنید. قبل از مصرف این داروها حتما با پزشک تان مشورت کنید.
اما بسیاری از مردم به داروهای نسخه ای مانند آمینوسالیسیلات ها، داروهای استروئیدی یا سایر داروهایی نیاز دارند که پاسخ ایمنی بدن را کاهش می دهند. این داروها می توانند باعث قطع یا کاهش علائم شوند و از وخامت بیماری جلوگیری کنند.
بعضی از افراد پس از مدتی متوجه می شوند که مواد غذایی خاصی، علائم شان را بدتر می کند. اگر شما هم متوجه ی چنین مسئله ای شدید، بهتر است از مصرف آن مواد غذایی اجتناب کنید، اما برای داشتن وزنی مناسب و حفظ قوای بدنی تان حتما یک رژیم غذایی سالم و متنوع داشته باشید.
اگر علائم شدیدی دارید و داروها کمکی به شما نمی کنند، شاید لازم باشد برای برداشتن روده ی بزرگ تان، عمل جراحی انجام دهید. برداشتن روده ی بزرگ می تواند کولیت اولسراتیو را درمان و از سرطان روده بزرگ نیز جلوگیری کند.
زردچوبه برای رفع علائم کولیت روده
کولیت روده ایجاد التهاب می کند و علائم این بیماری مانند زخم مخاطی5 و ضخیم شدن دیواره روده است. زردچوبه دارای خاصیت ضدعفونی کننده و اقدام ایمن سازی است، اثرات آنتی اکسیدانی را بهبود می بخشد و از عفونت های معده محافظت می کند ولی این تنها درمان گیاهی کولیت روده نیست و طبق آنچه در ادامه این بخش گفته شده است که ابتدا به چند روش برای استفاده از زردچوبه به عنوان یکی از داروهای خانگی برای کولیت روده می پردازیم .
روش 1:ریشه های زردچوبه تازه
1-3 گرم یا ½ اینچ قطعه طولانی از ریشه زردچوبه را برش دهید ،شما می توانید آب زردچوبه را بگیرید و با ابمیوه دیگر ترکیب کنید. آن را روزانه برای بهبود هضم مصرف کنید.
روش 2:پودر زردچوبه
پودر زردچوبه خوب را انتخاب کنید تا از مزایای این ادویه استفاده کنید. هر روز 1 قاشق چای خوری پودر زردچوبه مصرف کنید. یا می توانید 1-2 گرم پودر زردچوبه را با یک نخود سیاه فلفل مخلوط کنید و آن را دو بار در روز مصرف کنید. با دوزهای کوچک شروع کنید و به طور پیوسته افزایش دهید .
توجه: آن را با معده خالی نخورید.
روش 3:تنتور زردچوبه
این فرم زردچوبه برای التهاب و تسکین درد بسیار مفید است و شما فقط باید 10 تا 30 قطره شربت زردچوبه را 2-3 بار در روز بر اساس شدت بیماری خود مصرف کنید. یا، آن را با آب، چای یا کوکی ها ترکیب کنید.
نکته: حداکثر دوز مصرفی شما باید از 20 تا 30 قطره 3 بار در روز باشد.
روش 4:چای زردچوبه برای رفع کولیت روده:
گزینه مناسب برای تسکین کولیت روده است. مخصوصا برای افرادی که مایل نیستند تنتور زردچوبه را مصرف کنند.
- 4 فنجان آب را به جوش آورید.
- 1 قاشق چای خوری زردچوبه را اضافه کنید.
- حرارت را کاهش دهید و آن را 10 دقیقه یا بیشتر بجوشانید.
- بعد از جوش، آب لیمو یا زنجبیل را برای طعم (اختیاری)اضافه کنید.
- در هر روز با یک وعده غذا بخورید.
توجه: آن را با معده خالی نخورید.