بورس ها کیسه های کوچک ژله مانندی هستند که در اطراف مفاصلی مانند زانو، شانه، آرنج و ران وجود دارند. بورس ها در بین استخوان و پوست قرار می گیرند و وظیفه این کیسه ها تسهیل حرکت و لغزیدن این بافت ها در کنار یکدیگر است. در حالت عادی داخل این کیسه ها مایع لغزنده ای وجود دارد که موجب می شود دو سطح روبروی بورس روی یکدیگر بلغزند.
بورسیت پس آنسرین (Pes Anserine Bursitis)، التهاب بورسی است که بین قسمت بالایی و داخلی استخوان تیبیا و ۳ تاندون عضلات همسترینگ (Hamstring) قرار دارد. عضلات همسترینگ در سمت پشت و داخل ران قرار دارد و مسئول خم کردن زانو می باشد. بورسیت پس آنسرین زمانی رخ می دهد که بورس ملتهب شود و مایع بیش از حدی تولید کند. که منجر به تورم و ایجاد فشار بر قسمت های اطراف می شود.
علائم بورسیت زانو
- زانودرد که با حرکات زانو تشدید می شود.
- تورم و التهاب زانو
- تشدید علائم با گذشت زمان
- خشکی و سفتی مفصل زانو
- کاهش دامنه حرکتی زانو
دلایل و عوامل خطر بورسیت زانو
- وارد شدن ضربه مستقیم به زانو در طی ورزش یا حوادث ناگهانی
- حرکات تکراری زانو که با فشارهای تکراری به مفصل زانو همراه است مانند خم و راست کردن زیاد زانو
- بیماری هایی مانند آرتروز زانو، روماتیسم مفصلی یا نقرس احتمال بروز این آسیب را افزایش می دهند.
- ورزش هایی که در آن ها ضربه مستقیم و زمین خوردن های مکرر رخ می دهد مانند فوتبال ، والیبال و کشتی ریسک ابتلا به بورسیت زانو را افزایش می دهند.
- چاقی و اضافه وزن
- ابتلا بورس ها به عفونت باکتریایی
- فعالیت شدید و بیش از حد زانو
انواع بورسیت زانو
بورسیت سمی ممبرانوس که در پشت زانو ایجاد شده و اغلب در بیماران مبتلا به آرتروز زانو رخ می دهد.
- بورسیت پری پاتلار که در جلوی زانو و در زیر کشکک زانو رخ داده و اغلب در افرادی که مدت زمان زیادی را روی زانوی خود کار می کنند رخ می دهد.
- بورسیت پس آنسرین که در قسمت داخلی زانو ایجاد شده و اغلب در نتیجه استفاده بیش از حد از زانو ها رخ می دهد.
پیشگیری از بورسیت زانو
برای پیشگیری از ابتلا شدن به بورسیت زانو اولین کاری که باید انجام دهید این است که از مفاصل خود به خوبی محافظت کنید. اگر شما مدام در حال راه رفتن هستید و نیاز به راه رفتن های منظم دارید بهتر است از مناسب بودن کفش هایی که می پوشد مطمئن شوید.یکی دیگر از راه هایی که می توانید برای پیشگیری از بورسیت زانو انجام دهید استفاده از زانو بند می باشد که در زمان راه رفتن می تواند بسیار مفید واقع شود و از ابتلا به التهاب کیسه زلالی پیشگیری کند.
هنگام ورزش کردن و قبل از انجام دادن حرکت های ورزشی حتما بدن خود را گرم کنید و سپس به فعالیت های ورزشی بپردازید و این موضوع را نیز به خاطر داشته باشید که قبل از شروع هر نوع حرکت ورزشی حرکات هوازی مانند پیاده روی یا دویدن ملایم را انتخاب کنید تا به التهاب کیسه ی زلالی مبتلا نشوید.
علت های آسیب بورس مفصلی
قبل تر به این موضوع اشاره کردیم که بوریست زانو چیست؟ و ممکن است چه عوارضی برای مفصل زانو به وجود آورد و اگر بخوبی و به درستی مورد مداوا و درمان قرار نگیرید امکان تعویض مفصل زانو نیز وجود دارد.
اما علاوه بر علائم و نشانه هایی که مشخص کننده التهاب بورسیت زانو می باشند علائمی نیز وجود دارند که نشان دهنده آسیب هایی است که به بورس مفصلی وارد می شود.
درمان بورسیست زانو
برای اینکه بتوان بورسیت زانو را درمان کرد راه های متفاوتی از جمله درمان های پزشکی و درمان های خانگی وجود دارد که در ادامه به چند نمونه کوچک از این درمان ها اشاره کرده ایم.
درمان پزشکی بورسیت
- استفاده از مسکن های ضد التهاب (نظیر آسپرین)
- مراقبت و معاینات مداوم و مستمر پزشکی
- انجام عمل جراحی کوچک
- استفاده از روش پرتودرمانی برای تسریع روند درمان
- فیزیوتراپی
- تزریق کورتیکو استرویید
- تخلیه مایع جمع شده در ناحیه
- جراحی جهت بیرون آوردن بورس
درمان خانگی بورسیت
- استراحت دادن به مفصل مبتلا و بی حرکت نگه داشتن آن برای مدت مشخص
- گرم نگه داشتن مفصل دردناک به منظور تسکین یا کاهش
- استفاده از یخ
- کنترل فعالیت هایی که باعث تشدید درد می گردند
اولتراسوند تراپی
یکی از روش های درمانی برای بورسیت زانو اولتراسوند تراپی می باشد که در این روش از درمان با استفاده از امواج پالسی روی ناحیه آسیب دیده استفاده می شود تا به کمک آن روند بهبود سریع تر انجام شده و درد ناشی از بورسیت کاهش پیدا کنداین روش درمانی برخلاف بسیاری از روشهای درمانی قدیمی که سیستم عصبی بدن را از کار می انداختند روند بهبود را سریع تر می کند.