روکش دندان چیست؟
روکش دندان یک راه بسیار مناسب برای جایگزین کردن دندان از دست رفته است. روکش دندان عصب کشی شده نیز یکی از راه های محافظت از دندانی است که دیگر عصب و عروق خود را از دست داده و شکننده است. با روکش کردن دندان ها می توان از خردشدگی و یا پوسیدگی مجدد آن ها جلوگیری کرد.
به طور میانگین، حدود 15 میلیون نفر در آمریکا حداقل یک روکش دندان دارند. اما بوی بد روکش دندان یک علامت خطر است و نشان می دهد که چیزی مشکل دارد. درد دندان روکش شده می تواند همراه با این بوی نامطبوع باشد که همه این ها از علائم عفونت روکش دندان است.
علت بوی بد دندان روکش شده چیست ؟
بوی بد روکش دندان معمولاً نشانه این است که باکتری ها در نواحی اطراف روکش رشد کرده و باعث عفونت روکش دندان شده اند. باکتری ها می توانند به دلیل به وجود آمدن مشکلات ریشه تشکیل شده باشند یا اینکه درمان ریشه قبلی به خوبی انجام نشده بوده و باعث بروز پوسیدگی مجدد شده است.
همچنین اگر اندازه روکش دندان درست نباشد و به درستی روی دندان فیکس نشود، ترک بردارد یا باعث ایجاد فاصله بین دندان های مجاور شود باعث بوی بد دندان روکش شده می شود. دندانپزشک در هنگام آماده سازی روکش دندان تمام سعی خود را می کند که روکش اندازه درستی برای دندان ها داشته باشد و این کار را ا تراشیدن دندان شروع می کند. سپس اندازه های دقیقی از تاج دندان ها را به سازنده دندان می دهد تا روکش دندان مناسب با دهان شما ساخته شود.
یک علت دیگر بوی بد روکش دندان این است که ممکن است روکش دندان شما در ابتدا درست سر جای خود قرار گرفته باشد اما به مرور زمان و با استفاده مداوم و وارد شدن فشار بر روی دندان، روکش دندان شل یا جابجا شده باشد. همچنین به مرور زمان چسب روکش دندان ممکن است از بین برود و باکتری ها به زیر روکش وارد شده و باعث ایجاد عفونت و بوی بد روکش دندان شوند. دلیل دیگر برای بوی بد روکش دندان ،وجود حفره دندانی در دندان زیرین است. همه دندان های طبیعی ممکن است به حفره دندانی دچار شوند. شما می توانید با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مداوم از این مشکل پیشگیری کنید.
برای رفع بوی بد دندان روکش شده چه کنیم
اگر شما بوی بدی از ناحیه روکش دندان حس می کنید یا اینکه روکش دندان درد دارد ،حتماً به پزشک مراجعه کنید. پزشک به شما کمک می کند که علت عفونت روکش دندان را شناسایی کرده و آن را درمان کنید. در بیشتر موارد درمان این است که روکش دندان با روکش جدیدی جایگزین شود. انجام این کار می تواند باعث حفظ سلامت دندان روکش شده و همچنین دیگر دندان های شما شود. اگر عفونت دندان روکش شده نادیده گرفته شود، عفونت می تواند به ریشه دندان نفوذ کرده و شرایطی را ایجاد کند که پزشک مجبور شود که دندان را بکشد.
8 توصیه مهم بعد از ساخت روکش دندان
پس ازساخت روکش دندان لازم است هر 6 ماه یکبار (یا حداکثر هر سال یکبار) جهت معاینه و بررسی روکش های ساخته شده مراجعه نمائید. پس از نصب روکش دندان در داخل دهان رعایت بهداشت آن ناحیه،دیگر به سادگی قبل نبوده و لازم است ازیکسری لوازم مخصوص(مسواک ونخهای خاص)استفاده کنید.کوتاهی دراین امر سبب پوسیدگی دندانهای پایه وبیمار شدن لثه ها میشود. اگر احساس میکنید که روکش دندان شما بلند است و نقطه ای از آن با دندانهای مقابلش درگیری دارد سعی نکنید با فشارآوردن به این بلندی آنرا برطرف کنید،زیرا سبب شکستن چینی روکش میشود.مراجعه به دندانپزشک ومطرح کردن مشکل چاره کار است.به محض لق شدن روکش دندان به دندانپزشک خود مراجعه کنید.کوتاهی دراین امر(یعنی نگهداشتن یک روکش لق دردهان وعدم مراجعه فوری برای چسباندن سریع آن)منجربه پوسیده وفاسد شدن کامل دندان زیرروکش می گردد(دندان نرم وپنیری شکل می گردد. دراین زمینه مشکل اصلی نداشتن معاینات شش ماهه است.درمعاینات شش ماهه دندانپزشک با بررسی و معاینه ازلق نبودن روکش شما مطمئن می شود.
به هرحال خوب است بدانید که بروزچنین مشکلاتی خارج از تصوردندانپزشک شماست و تا حدود زیادی این حادثه مربوط به مراحل لابراتواری کاراست.البته گاه متعادل نبودن فشار دندان های مقابل بر روی روکش ویا جذب بودن کامل روکش با دندان نیزسبب بروز لب پریدگی چینی می گردد.بطورخلاصه چاره کاردرمواردی خارج کردن روکش وارسال مجدد آن به لابراتوارسازنده و در بعضی موارد ترمیم آن با مواد همرنگ در داخل دهان ودر کلینیک است. روکش دندان نیزمانند هروسیله یا سرویس دیگرطول عمرمعینی دارد،برطبق آخرین مطالعات،دربهترین شرایط عمرمفید یک روکش حدود8تا 10سال است.پس ازاین مدت لازم است روکش ازجهات مختلف تحت بررسی قرارگرفته ودرصورت لزوم تعویض شود.