بوی بد دهان در ایام روزه داری افراد بخاطر رعایت نکردن مسائل بهداشت دهان و دندان و مسواک نزدن افراد در زمان سحر و حتی افطار است. وقتی که افراد بعد از صرف سحری و یا افطار دندان های خود را مسواک نمی زنند و یا باقی مانده غذای خود را به وسیله نخ دندان پاک نمی کنند در طول روز و پس از طی مدت زمان طولانی که گرسنه و یا تشنه می مانند دهانشان دچار یک بوی بد و نامطبوعی می شود. زمانی که چربی های موجود در بدن افراد روزه دار در طول روز به صورت ناقص می سوزند اجسام ستانی تولید می شود که همین عامل باعث ایجاد بوی نامطبوع دهان افراد می شود. سوختن ناقص چربی افراد در طول ایام روزه داری به وسیله تنفس به بیرون از بدن افراد منتقل می شود و همین مسئله باعث بروز بوی بد دهان در آنها می شود.هنگامی که فعالیت افراد در طول زمان روزه داری کمتر می شود و یا آنها مدت زمان کمتری صحبت می کنند بوی بدن دهان شان به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا می کند.در روزهای اول ماه مبارک رمضان، به دلیل این که کبد آمادگی کافی را برای سوزاندن مقدار زیادی چربی ندارد، این بو بیشتر است، اما به تدریج که توانایی کبد برای این کار بیشتر می شود، مقدار کتون تولید شده کم می شود.از مصرف غذاهای خیلی داغ، تند، ترش و اسیدی خودداری کرده و یا حتی المقدور کمتر مصرف کنید، زیرا با مصرف این نوع غذاها پُرزهای چشایی دهان دچار ساییدگی می شوند و این کار به خشک شدن آب دهان کمک می کند و سبب بوی بیشتر دهان می گردد. پس خوردن چای داغ یا آب لیمو باید کم و یا به طور کلی حذف شود.بیماری های گوارشی نظیر زخم های معده که علت عمده ی آن هلیکوباکترپیلوری است می تواند سبب خروج بوی نامطبوع از دهان شود. در این حالت، این بو با تجویز داروهای خاصی از سوی پزشک کنترل می شود. روزه داران برای جلوگیری از بوی بد دهانشان بهتر است پس از صرف افطا ری و سحری دندان های خود را به طور مرتب مسواک بزنند.
متخصصان تأکید می کنند که نوشیدن آب و سایر مایعات در ماه رمضان، فرمول خاصی دارد که در صورت رعایت آن، روزه دار دچار مشکل گوارشی یا بی اشتهایی نمی شود. با این همه توصیه بیشتر کارشناسان تغذیه بر مصرف ٨ تا ١٢ لیوان آب در فاصله افطار تا سحر است.
یک جراح کلیه و مجاری ادراری با تأکید بر اهمیت مصرف مایعات به میزان مورد نیاز بدن می گوید: «روزه داران باید آب کافی در فاصله افطار تا سحر بنوشند تا از بروز عوارض احتمالی بر کلیه ها پیشگیری شود.»و، هم مقدار کم و هم مقدار زیاد آب به سلامت کلیه ها خدشه وارد می کند.
او همچنین به روزه داران توصیه می کند به رنگ ادرارشان توجه کنند: «تغییرات فرم ادراری باید جدی گرفته شود و هر گونه علامتی مانند تکرر، سوزش، بی اختیاری و انسداد ادراری و تغییر رنگ آن به ویژه رنگ خونی باید جدی گرفته شود و مراجعه به پزشک متخصص با بروز این علایم ضروری است.
انفيه
پودر كندش يك گرم، پودر گل بنفشه 2 گرم، پودر تخم گشنيز 2 گرم همه را با هم مخلوط كنيد و در يك شيشه پني سيليني جاي دهيد. هر شب يك استكان داروي بخور را در يك كاسه آب بجوشانيد و مدت 10 دقيقه بخور دهيد در بيني بكشيد و صبر كنيد تا عطسه شروع شود، حداقل بايد 15 تا 20 بار عطسه صورت گيرد. آنگاه بيني را تميز كنيد در هر سوراخ آن يك قطره روغن بنفشه بادام و اگر نبود روغن بنفشه و اگر نبود روغن كنجد بچكانيد. براي رفع بدبويي ناشي از عفونت لثه و دندان پودر دهان را هر شب روي لثه ها با انگشت بماليد.
طرز تهيه پودر دهان
سماق نكوبيده 100 گرم، گلنار فارسي، مازو، پوست انار از هر كدام 25 گرم.ميخك 10 گرم و نمك 75 گرم همه را با هم مخلوط و پودر كنيد و هنگام مصرف با انگشت روي لثه ها و دندان ها بماليد، سپس با مسواك روي دندان ها بكشيد و بعد بشوييد.
توجه
اگر مي خواهيد دندان ها سفيد هم بشوند، به جاي گلنار فارسي از زاج سفيد استفاده كنيد. اگر بيشتر مي خواهيد سفيد شود، به مجموع داروها 15 گرم جوش شيرين بيفزاييد.
اگر هر شب مقداري رب انار را روي لثه ها مالش دهيد مفيد خواهد بود.همراه با خوردن افطار و سحري، خوردن سبزيجات همراه با پياز در رفع بدبويي دهان هنگام روزه داري مفيد است.
براي جلوگيري از تشنگي در طول روزه داري چه كارهايي نبايد انجام دهيم؟
1- در وعده سحري از مصرف غذاهاي خشك و پرادويه و تند، غذاهاي سرخ شده و پرچرب و شيرين و همچنين از مصرف زياد از حد گوشت بايد پرهيز كرد.
2- مصرف آب در بين وعده هاي غذايي براي پيشگيري از تشنگي كار صحيحي نيست، زيرا باعث بروز نفخ و اختلال در هضم غذا مي شود.
3- در اين ماه مصرف قهوه، كاكائو و چاي پررنگ تشنگي را تشديد مي كند.
4- در وعده افطار و سحر در صورت امكان از غذاهاي نشاسته اي استفاده نشود، زيرا اين غذاها براي هضم شدن احتياج به آب بيشتري دارند.
5- از غذاهايي مانند حليم، كله پاچه و ماهي به خصوص در وعده سحر بايد پرهيز كرد. اينگونه غذاهاي غليظ براي هضم حرارت بيشتري را به سمت معده جلب مي كنند و بديهي است كه با افزايش حرارت معده نياز به آب نيز افزايش مي يابد. به علاوه خلط غليظ توليد شده توسط اين غذاها در عروق به راحتي حركت نمي كند و براي حركت نياز به ترقيق توسط آب دارد و تشنگي را تشديد مي كند.