فصل زمستان پر از آلودگی هوا است. همین آلودگی هوا نیز تاثیر مخربی روی بدن ما دارد ، مخصوصا اینکه به پوست آسیب زیادی وارد می کند. در طول این زمان بسیار مهم است که پوست خود را از اثرات مضر آلودگی دور و سالم نگه داریم . آلودگی های سمی موجود در هوا می توانند عاملی برای حساسیت پوست باشند که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آن ها خطر ابتلا به سرطان پوست را به شدت بالا می برد. به همین دلیل باید به دنبال راهکارهایی باشیم تا از شر این مواد سمی و آلرژی ها و حساسیت ها خلاص شویم. اگر پوستمان را در برابر آلودگی محافظت کنیم ، قطعاً روند پیری پوست نیز کند خواهد شد . دراین بخش از بهداشت و سلامت در این باره بیشتر توضیح خواهیم داد.
پوست مانند لایه محافظتی عمل می کند و سعی دارد که ما را در برابر اثرات مخرب محیطی محافظت کند اما سطوحی از آلودگی همیشه روی پوست وجود دارد و مشکلاتی را مثل موارد زیر ایجاد می کند:
اگزما یک مشکل پوستی است و یک وضعیت مزمن محسوب می شود که عاملی برای قرمزی، خارش و پوسته پوسته شدن پوست است و زمانی که آلودگی هوا بیشتر باشد ، بیشتر اتفاق می افتد.کهیر هنگام قرار گرفتن پوست در معرض آلرژی ها و مواد خاص به وجود می آید که همه اینها در هوا هستند . اکثر مواد آلوده کننده مانند اوزون و نیتروژن دی اکسید می توانند به عنوان یک آلرژن عاملی برای ایجاد کهیر ها در بعضی از افراد باشند. محرک های دیگر نیز مثل موی بدن حیوانات ، نور خورشید ، بعضی از غذاهای خاص ، نیش حشرات، بعضی از دارو ها و غیره هم عاملی برای ایجاد کهیر هستند.
چشم ها: تیرگی های دایره ای شکل در اطراف چشم، ایجاد خطوط بیشتر، افتادگی بیشتر ابروها و دور چشم
پیشانی: ایجاد خطوط بیشتر، افزایش خطوط اخم، جوش هایی در منافذ پوست بر اثر جذب سموم هوا
لب ها: ایجاد خطوط خنده در اطراف لب ها، به دلیل کاهش خاصیت ارتجاعی پوست و تورم گونه ها
چانه/گونه: افتادگی چانه، ایجاد جوش در نواحی اطراف چانه به دلیل تماس دست های آلوده با آن
خشکی پوست در کل می تواند سبب خارش و سخت و ناهموار شدن پوست شود که اندک اندک پوست را به سمت تیرگی می برد.چه از دیدگاه سلامت پوست و چه از نقطه نظر زیبایی، آلودگی هوا می تواند باعث پیری زودرس شود. که مسلما یکی بر روی دیگری تاثیر خواهد گذاشت.از دیدگاه یک متخصص پوست کاهش چشمگیر ساخت کلاژن می تواند تاثیراتی را در ایجاد خطوطی روی صورت، ایجاد جوش و تیرگی های دور چشم داشته باشد.
توصیات مفید در شرایط افزایش آلودگی هوا به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- استحمام روزانه و منظم ، این امر باعث پاک شدن آلاینده ها و سموم رسوب کرده روی پوست می شود. البته در کسانی که طبع پوستی خشک یا اکزمایی دارند باید تعداد افعات حکاک کردن محدود باشد.
- عدم خروج از منزل و محیط کار بجز در در شرایط ضروری
- استفاده مکرر و منظم از ضدآفتاب ها و تمدید مالیدن آنها به فواصل هر سه ساعت یک بار
- پوشیدن لباس های با آستین بلند و یقه ی بسته و شلوارهای بلند به همراه پوشاندن سر با کلاه یا شال در مورد آقایان یا روسری و مقنعه در مورد خانم ها به همراه استفاده از عینک های آفتابی بزرگ که دور چشم ها را بخوبی بپوشانند. استفاده از دستکش های نخی در این شرایط نیز جزو عوامل کاهش دهنده ی خطرات است.
- عدم استفاده از محصولات آرایشی از قبیل رژ گونه و سایه چشم و کرم پودرهای سنگین و چسبنده
- کم کردن یا متوقف کردن تماس های فردی از قبیل دست دادن و روبوسی یا در آغوش گرفتن کودکان یا بوسیدن آنها
- شستشوی مرتب سر و صورت با فرآورده های صابونی یا شامپوهای غیرمعطر
- عدم استفاده از عطر و ادوکلن بخصوص در کسانی که زمینه ی اکزمای سرشتی یا “آتوپی” را دارند.
- عدم رنگ کردن، سشوار کشیدن یا برس کشیدن مکرر موها در این شرایط.
- خوردن مایعات فراوان و لبنیات تازه. این خوراکی ها می توانند اثرات مضر آلودگی هوا-بخصوص سرب معلق در هوا- را تقلیل دهند. شیر و ماست و خشکبار و میوه های حاوی ویتامین C و A از قبیل مرکباتی همچون پرتقال و لیموی ترش و شیرین و کیوی و سبزیجات تازه از مواد مؤثر در کاهش خطر آلودگی هوا هستند.