استفاده از صابون تنها برای معالجه جوش ها کافی نیست و حتما لازم است از آنتی بیوتیک های موضعی یا خوراکی و کرم های حاوی ترتینویین وحتی از ترکیبات هورمونی استفاده شودهر سال وقتی به ابتدای سال جدید نزدیک می شویم، معمولا با خودمان قرار می گذاریم بعضی عادت ها و رفتارهای اشتباهمان را کنار بگذاریم و تا آنجا که می توانیم فرد بهتری باشیم. بد نیست امسال هم سعی کنیم رفتارهای نادرست مربوط به سلامت را کنار بگذاریم و عادت های درست را جایگزین آنها کنیم. یکی از بخش های مهم و حساس بدن، موها و پوستمان است که نیاز به توجه و مراقبت مداوم دارد. سلامتی این دو بخش به زیبایی ظاهری ما نیز کمک می کند.
الف) عوامل خارجی و محیطی
1.روغن های صنعتی و شیمیایی: این مواد با دو مکانیزم، باعث ریزش مو می شوند: اولا با چرب کردن بیش از اندازه موی سر، ثانیا مواد شیمیایی موجود در روغن های صنعتی خواص توکسیک بر روی فولیکوهای مو داشته، باعث آسیب آنها می شود، در نتیجه ریزش موها را به دنبال خواهد داشت. روغن های صنعتی و شیمیایی شامل مواد آرایشی مثل ژل ها، واکس ها و روغن های جلادهنده مو می باشند که از یک طرف به علت چرب کردن بیش از اندازه کف سر و از طرفی به علت خواص شیمیایی مضر، باعث ریزش موها می شوند
۲. آلودگی هوا: گرد و غبار موجود در هوا، همچنین وجود سرب، دی اکسید کربن و سایر مواد، باعث رسوب در کف سر و ریشه موها شده، با ترکیب چربی و تعریق کف سر ایجاد اسیدهای ضعیف می نماید که این اسیدهای ضعیف باعث آسیب به فولیکوهای مو و ریزش آنها می شود.
٣. مواد و وسایل آرایشی مضر: استفاده زیاد از سشوار با حرارت بالا و شانه زدن موها در حمام و موادی مانند ژلها، واکس ها و تافت های مو، به شدت برای موها مضر است و موجب ریزش موها می شود.
4. استفاده از شامپوها و مواد پاک کننده نامناسب: امروزه مواد پاک کننده و شامپوهای مختلفی با نام های تجاری وارد بازار می شود و افراد سودجو بدون رعایت مواد ترکیبی باعث مشکلات ریزش مو برای مصرف کنندگان این گونه شامپوها می شوند.
ب) عوامل داخلی
عوامل داخلی ای که باعث ریزش موها می شوند، عبارت اند از:
1.اختلالات هورمونی: از اختلالات هورمونی شایع که باعث ریزش موها می شود، هیپوتیروئیدی یا کم کاری غده تیروئید، همچنین کاهش یا افزایش هورمون های آدرنال (غده فوق کلیوی) و کاهش ترشحات هیپوفیز را می توان نام برد.
۲. اختلالات خونی: شایع ترین اختلال خونی که باعث ریزش مو می شود، کم خونی است و شایع ترین نوع کم خونی، کم خونی فقر آهن است.
٣. بیماری های پوستی: شمار زیادی از بیماریهای پوستی که کف سر را درگیر می کنند، باعث ریزش موها می شوند؛ مثل کچلی ناشی از قارچ.
4. اختلالات غدد جنسی: استروژن و پروژسترون، دو نوع هورمون اصلی زنانه میباشند که معمولا از تخمدان ترشح می شوند و تحت کنترل در هورمون به نام های LH و FSH می باشند که از هیپوفیز جنسی زنان که در قسمت جلویی هیپوفیز قرار دارد، ترشح می شوند. از اختلالات غدد جنسی در زنان که باعث ریزش موها می شود، می توان اختلال در هیپوفیز جنسی زنانه را نام برد که باعث کاهش ترشحات استروژن و پروژسترون می شود.
به هنگام مشاهده ریزش غیرعادی مو، باید به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کرد.
بیماری های مو و راهکار مقابله با آن
موخوره: از شایع ترین بیماری های مو است و علت آن خشکی بیش از حد مو می باشد. در این بیماری سر تارهای مو به چند قسمت تقسیم می شوند. برای درمان آن یا باید موهای خود را به حد کافی و مناسب کوتاه نمایید و یا چربی مناسب را به آن بدهید.
مروارید: در این بیماری هر تار مو مانند یک ریسمان مرواریدی می شود. مو در نقاط متورم دچار ضعف می شود. علت این بیماری استفاده مداوم از سشوار، بابلیس و اتو مو می باشد. این بیماری با رعایت بهداشت و استفاده نکردن از وسایل فوق به طور خودکار حل می شود.یماری سر تارهای مو به چند قسمت تقسیم می شوند. برای درمان آن یا باید موهای خود را به حد کافی و مناسب کوتاه نمایید و یا چربی مناسب را به آن بدهید.
شپش: شوره: شوره اصطلاحی است که به پست خشک شده سر اطلاق می شود. علت اصلی این بمیاری عدم رعایت بهداشت است. در این بیماری، پوست کف سر خشک شده و جدا می شود و در موها به صورت برف می نشیند. با رعایت بهداشت و شست وشو مناسب و به موقع این بیماری به طور خودکار حذف می شود.
ریزش: این بیماری به دو دسته کلی تقسیم می شود. اول وراثتی و دوم عوامل بیماری زا مانند استرس. در گونه اول بسته به نوع وراثت و در صورت مقطعی بودن ریزش مو می توانید پس از توقف ریزش اقدام به کاشت مو کنید. برای گونه دوم باید در پی حذف عامل بیماری زا برایید. بعد از حذف عامل بسته به شرایط و ژنتیک تان امکان رویش مجدد مو و یا فقط قطع شدن ریزش مو خواهد بود.
آلوپسی: این بیماری از عجیب ترین بیماری های ممکن است و به عبارتی حاصل خود درگیری اعضای بدن می باشد. در این بیماری قسمت ایمنی بدن مو را به عنوان مهاجم و عاملی بیماری زا شناسایی می کند و به آن حمله می کند تا آن را حذف کند. متاسفانه این بیماری هنوز درمان قطعی ندارد.