کاشت ایمپلنت دندان نوعی جراحی است و نیاز به توجه و مراقبت بعد از ایمپلنت دارد. دقیقاً بعد از کاشت ایمپلنت، رعایت چند مورد ضروری است؛ مثلاً باید فقط نوشیدنی های سرد بنوشید و اصلاً تمرین و فعالیت شدید نداشته باشید.در ادامه در مورد مراقبت های دقیق بعد از ایمپلنت صحبت می کنیم.
طول عمر ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان ده ها سال است که مورد استفاده افراد قرار گرفته و معمولا موفقیت آمیز بوده است. اکنون می دانیم که با مراقبت از ایمپلنت، می توانیم سال ها آن ها را سالم نگه داریم. مطالعات نشان داده اند که ۹۵ درصد از ایمپلنت ها حداکثر تا ۵ سال ماندگاری دارند ولی اکثر آن ها بیشتر از این عمر می کنند. برای اینکه بتوانید عمر ایمپلنت را به حداکثر برسانید، باید از سیگار کشیدن دوری کنید. همچنین باید در خانه به بهداشت دهانتان رسیدگی کنید و مرتب برای چکاپ ایمپلنت، دندان ها و لثه به دندانپزشکی بروید. این کار باعث می شود در صورت وقوع مشکل، قبل از اینکه به استحکام ایمپلنت آسیبی برسد متوجه آن بشوید و برای رفع آن اقدام کنید. اگر خوب دندان هایتان را مسواک بزنید، برای معاینه هرازگاهی به پزشک مراجعه کنید و سیگار نکشید، به احتمال زیاد ایمپلنتتان سال ها دوام می آورد.
ماندگاری ایمپلنت دندان
دوتا از بیشترین سوالاتی که افراد از ما می پرسند این است که «آیا ایمپلنت دندان دائمی است؟» و اینکه «ایمپلنت دندان چقدر ماندگاری دارد؟»
شرکت Hiossen Implants ایمپلنت هایی می فروشد که تا آخر عمر ماندگاری دارند. اگر هر روز به شستشوی دندان هایتان رسیدگی کرده و خوب از آن ها مراقبت کنید، دندان هایی سفید و درخشان خواهید داشت. مطالعات زیادی نشان داده اند که بعضی ایمپلنت ها تا مدت زیادی (تا سقف بیست سال) هم دوام می آورند. چه در آزمایش های کوتاه مدت و چه در آزمایش های بلندمدت، ایمپلنت های دندان قادر بودند تا یک دهه یا بیشتر مقاومت کنند. تاج دندان هم اغلب بین ۱۰ تا ۱۵ سال دوام می آورد و تا آن زمان به تعویض احتیاجی ندارد.
مراقبت بعد از ایمپلنت دندان در هفته ی اول
در روزها و هفته های اول بعد ازکاشت دندان، باید با استفاده از وسایلی بهداشتی به نظافت دندان ها ادامه دهید و به طور منظم با پزشک ملاقات کنید. استفاده از مسواک، نخ دندان و شوینده ها همراه با محلول آب و نمک باید جزئی از عادات شما باشد تا ناحیه ی جراحی ایمپلنت ها بهبود یابد.
نکته ی دیگری که باید به آن توجه کنید این است که باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید؛ یعنی رژیم شما باید شامل نوشیدنی هایی با اسید کم، غذاهای نرم و نوشیدنی ها و غذاهای غنی از مواد لازم باشد.
باید بعد از ایمپلنت برنامه ی زمانی ملاقات با دندانپزشک داشته باشید. این موضوع واقعاً برای سلامت ایمپلنت های شما حیاتی است و به دندانپزشک هم کمک می کند تا دندان های شما را معاینه و تمیز کند. بعد از این که ایمپلنت گذاشتید، باید حداقل هر شش ماه یک مرتبه برای چکاپ نزد دندانپزشک خود بروید، حتی شاید نیاز باشد بیش از این هم دندانپزشک خود را ببینید.
مراقبت از ایمپلنت ۴۸ ساعت بعد از کاشت ایمپلنت
۴۸ ساعت اول بعد از کاشت ایمپلنت بسیار حیاتی است. در اولین ساعت بعد از کاشت ایمپلنت ، سعی کنید روی پانسمان گازی دندان ها فشار دهید ، و اصلاً آن ها را تعویض نکنید. دقت کنید در اولین ساعت بعد از کاشت ایمپلنت نباید پانسمان را از جای خود خارج کنید، مگر این که دچار خونریزی شدید و مداوم شده باشید. اگر خونریزی متوقف نمی شود گاز استریل جدیدی را به مدت سی دقیقه در محل بگذارید و بعد آن را عوض کنید. هر سی تا چهل و پنج دقیقه گاز استریل را تعویض کنید.
مراقبت پس از ایمپلنت در روز دوم و سوم
در روز دوم و سوم بعد از جراحی، به بهداشت کل دهان مانند قبل ادامه دهید. ممکن است متوجه خون مردگی یا کبودی اطراف محل جراحی شوید، اما این موضوع طبیعی است و ۲ تا ۳ روز طول می کشد. بعد از چند روز می توانید با استفاده از گرمای ملایم، خون مردگی یا کبودی را کاهش دهید.
بعضی از بیماران متوجه یک برآمدگی تیز در دهان خود می شوند. اگر این موضوع نگرانتان می کند، به راحتی با پزشک خود تماس بگیرید. چیزهای دیگری هم ممکن است شما را ناراحت کند که عبارتند از خشکی لب ها، خشکی گلو، و سفتی ماهیچه های فک. اما همه ی این ها عوارض مورد انتظار استفاده از پانسمان گازی استریل است.
عفونت ایمپلنت
یکی از مشکلاتی که پس از ایمپلنت دندانی ممکن است رخ دهد، ایجاد عفونت است. شایع ترین حالت عفونت دندانی از نوع peri-implantitis است که در اطراف لثه و دندان ها ایجاد می شود و در صورت عدم درمان منجر به التهاب، تحلیل استخوان و پس زدن ایمپلنت می شود. این عفونت ها بوسیله باکتری ایجاد شده و می تواند بلافاصله پس از کاشت ایمپلنت یا ماه ها و حتی سال ها پس از کاشت ایمپلنت بوجود آید. در صورتی که ایمپلنت کاشته شده از جنس مرغوب نباشد، به علت کیفیت پایین متریال، ریسک ایجاد عفونت افزایش می یابد. از جمله علائم عفونت دندان ایمپلنت شده عبارتند از:
بوی بد دهان: عفونت دندان ایمپلنت شده باعث ایجاد بوی بد و حتی مزه بد دهان می شود. چنانچه احساس کردید شرایط غیر طبیعی است یا پس از استفاده از مسواک و نخ دندان همچنان بوی بد باقی بماند، احتمالا عفونت دندان ایمپلنت شده وجود دارد.
مشاهده چرک یا خونریزی: مشاهده خونریزی یا چرک در لثه یا اطراف ایمپلنت نشانه عفونت ایمپلنت است. اگر این خونریزی در اثر مسواک زدن ایجاد شود، همچنان باید مورد توجه قرار گیرد.
درد یا تب: اکثر عفونت های باکتریایی دهان باعث درد در ناحیه ایمپلنت می شوند. در صورت مبارزه بدن با عامل عفونت می توان نشانه های تب را نیز مشاهده کرد.
مشکل حین جویدن: در صورتی که جنس ایمپلنت غیر از تیتانیوم و سرامیک های تایید شده باشد ممکن است مشکلاتی حین جویدن ایجاد کند حتی اگر عفونتی وجود نداشته باشد. ایمپلنت های تیتانیومی به علت محکم بودن و جوش خوردن با استخوان فک، امکان جویدن طبیعی را فراهم می کنند.
قرمزی یا تورم لثه: قرمزی و تورم لثه نشانه اصلی وجود عفونت است. ممکن است این تورم با چشم قابل تشخیص نباشد اما بوسیله تماس حس خواهد شد.
کیفیت پایین ایمپلنت، ریسک ایجاد عفونت را افزایش می دهد. ایمپلنتی که در محل خود محکم نباشد، می تواند نشانه ایجاد عفونت باشد و باید با ایمپلنت با کیفیت بهتر جایگزین شود. در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکر شده، لازم است به دندان پزشک مراجعه شود تا بررسی تکمیلی صورت گیرد.