ناخن ها نقش مهمی در زیبایی دست ها دارند و داشتن ناخن هایی سالم و زیبا باعث افزایش اعتماد به نفس افراد می شود.ناخن ها نقش مهمی در زیبایی و آراستگی دارند به همین دلیل امروزه توجه ویژه ای به سلامت ناخن ها می شود تا بتوان زیبایی آن ها را تضمین کرد. برخلاف تصور عمومی کلسیم تنها ۱ درصد از مواد تشکیل دهنده ی ناخن ها را شامل می شود بنابراین کمبود آن تاثیر چندانی بر شکننده شدن ناخن ها ندارد.ناخن ها از لایه های کراتین و هم چنین پروتئینی ساخته شده اند که مو از آن ساخته شده است.ناخن از تخت ناخن محافظت می کند. رشد ناخن از پایین ناحیه پوست انجام می شود.ناخن های سالم ظاهری روشن و نرم دارند.اگر درباره هر گونه تغییر در ناخن هایتان نگران هستید، با پزشک مشورت کنید.
چه مشکلات باعث شکنندگی ناخن ها می شود؟
- کمبود رطوبت یا آبرسانی ضعیف به ناخن: یکی از مهم ترین دلایلی که باعث می شود ناخن فرد شکننده شود و به آسانی ترک بردارد این است که به ناخن به اندازه کافی آب نرسیده است تا آن را سالم نگه دارد. این مسئله چیزی نیست که همیشه بتوان در منزل با نوشیدن آب را جبران کرد. فردی که ناخن شکننده ای دارد باید در روز مقادیر زیادی آب بنوشد، از مصرف کافئین اجتناب کند و باید توجه داشته باشد که محیط کار یا منزل او خیلی گرم و خشک نباشد. همه این موارد می تواند در آبرسانی کافی به ناخن مؤثر باشد.
- رژیم غذایی نامناسب: بحث های زیادی در مورد ارتباط میزان پروتئین موجود در رژیم غذایی و ظاهر شکننده ناخن ها وجود دارد. بسیاری از افراد پروتئین کافی در رژیم غذایی روزانه خود دریافت نمی کنند و بسیاری از آن ها هم ناخن های ضعیف و شکننده ای دارند. برخی معتقدند که کمبود ویتامین باعث این عارضه شده است و برخی دیگر هم معتقدند که باید کل رژیم غذایی مورد بررسی قرار گیرد. برای حفظ سلامت مو، پوست و ناخن ها باید ویتامین ها و مواد مغذی به مقدار فراوان مصرف شوند.
- افراط: بسیاری از افرادی که ناخن های خشک و شکننده دارند در معرض گرما و آب زیادی قرار دارند. برای مثال سلول های ناخن انگشتان دست با رطوبت و خشکی منبسط و منقبض می شوند. زمانی که دست از یک محیط مرطوب به یک محیط خشک وارد می شود سلول های ناخن با این همه انبساط و انقباض از بین می روند.
- کمبود گلوتن: کمبود گلوتن زمانی اتفاق می افتد که سیستم خود ایمنی بدن واکنش منفی به پروتئین های موجود در جو و گندم و برخی دیگر از غلات نشان می دهد. پروتئین هضم نشده و یکی از عوارض این موضوع شکننده شدن ناخن ها است. اگر شما به مدت یک یا دو ماه گلوتن دریافت نکنید، ناخن های شما دچار مشکل می شوند.
- تولید کم هورمون تیروئید: این امر می تواند باعث شکنندگی ناخن ها شود. بدن مقادیر کافی هورمون تیروئید تولید نکرده و این می تواند باعث شکننده شدن ناخن ها و بروز مشکلات دیگر شود. اگر تیروئید شما به اندازه ای که باید فعال باشد فعال نیست، ناخن های شما شیاردار می شوند. نرم شدن ناخن با ناپدید شدن یا بی رنگ شدن پایه ناخن که معمولاً سفید و هلالی شکل است شروع می شود.
- کمبود ویتامین و آهن: کمبود ویتامین و آهن می تواند باعث شکننده شدن ناخن های شما شود. همچنین در صورت کمبود ویتامین های C, B, E و D ممکن است ناخن های شما خشک شوند.
- کم آبی بدن می تواند مشکلات جدی برای سلامت عمومی شما ایجاد کند و همچنین تأثیر منفی در ظاهر ناخن های شما دارد. زمانی که شما سعی می کنید کم آبی بدن خود را جبران کنید، آب میوه و لیموناد بهترین نوشیدنی ها نیستند. بهترین نوشیدنی آب است. آب مفاصل شما را روان کرده و ناخن های شما را تقویت می کند.
- ممکن است PH بدن شما بیشتر اسیدی باشد تا قلیایی که این به دلیل پیروی از رژیم غذایی نامناسب است. اگر شما مقادیر زیادی غلات، شکر و کربوهیدرات های فراوری شده بخورید PH بدن شما اسیدی می شود که این موضوع می تواند باعث شکنندگی ناخن های شما بشود.
- استفاده مکرر از لاک ناخن برای ناخن مضر است. این لاک ها حاوی مواد شیمیایی خورنده بوده که به مرور زمان و به صورت تدریجی باعث ضعیف شدن ناخن می شوند. شما نباید ناخن های خود را بیش از یک مرتبه در هفته لاک بزنید. سعی کنید که ناخن های شما دو روز در هفته یا بیشتر بدون لاک باشد تا بتواند به صورت طبیعی رشد کند.
چگونه می توان از شکستن ناخن ها جلوگیری کرد؟
در حالی که کارهای زیادی وجود ندارد، اما راه هایی وجود دارد که می توانید از شکنندگی ناخن های خود در وهله اول جلوگیری کنید. در ادامه این بخش از سلامت در پاسخ به درخواست شما چند نکته برای جلوگیری از این اتفاق وجود دارد:
_ناخن های خود را تمیز و سالم نگه دارید.
_از نگه داشتن دست یا پاهای خود زیر آب برای مدت های طولانی خودداری کنید.
_از مرطوب کننده بر روی ناخن های خود و تمیز کردن آن ها استفاده بکنید.
_در صورت نیاز از محصولات سفت کننده ناخن استفاده کنید.
_ناخن های خود را نجوید.
_از پاک کننده لاک ناخن تا حد ممکن اجتناب کنید.
_ناخن ها را از ته نگیرید.
_مکمل های مختلفی مانند بیوتین با مجوز پزشک مصرف کنید.