ناخن های شما نشان دهنده سلامت شماست. در حالت طبیعی فرم، حالت، رنگ و استقامت ناخن ها بستگی به عوامل سلامتی مختلف دارد. از همه مهم تر، ناخن ها نمایانگر وضعیت تغذیه شما هستند؛ مثلا ناخن های شکننده و مشکل دار این هشدار را می دهند که بدن شما مواد غذایی لازم را دریافت نمی کند.
ناخن ایده آل، ناخنی است که در برابر ضربه تا حدودی مقاوم باشد، خاصیت ارتجاعی داشته باشد و راحت خم بشود، نه اینکه بشکند. داشتن چنین ناخنی بستگی به نوع تغذیه شما دارد.
ناخن باعث محافظت نوک انگشتان می شود. ناخن های دست روزانه 1 تا 5 میلی متر و هر ماه 3 میلی متر رشد می کنند. عوامل محیطی، فیزیولوژیکی و پاتولوژیکی (بیماری زایی) در سرعت رشد ناخن ها موثر هستند.در هنگام بارداری، آب و هوای گرم، مصرف کلسیم و بیوتین، مصرف قرص های جلوگیری از بارداری، پرکاری تیروئید و پسوریازیس، رشد ناخن ها بیشتر می شود. در بیمارانی که مبتلا به تب هستند، عفونت های حاد، بیماری های مزمن، کم کاری تیروئید، پیری، کاهش گردش خون، مصرف سیگار، سوء تغذیه، مبتلایان به بیماری های قارچی ناخن و مصرف داروهای ضدسرطان رشد ناخن کم می شود.در ناخن های شکننده، سطح ناخن نازک می شود. در واقع مشکل شکنندگی ناخن ها در اثر تماس زیاد با آب، پاک کننده ها، حلال ها، نمک ها و ضربه ها، مواد اسیدی و قلیایی ایجاد می شود.
راهکار مقابله با مشکل شکنندگی ناخن، استفاده از دستکش موقع کار کردن است. این بیماران باید ناخن ها را کوتاه کرده و از مصرف پاک کننده های ناخن اجتناب کنند. مصرف بیوتین (از ویتامین های گروه ب) نیز در جلوگیری از شکنندگی ناخن ها موثر است.
دلایل و راه های جلوگیری از شکستن ناخن
مهمترین علت شکستن ناخن ها : گاهی به سبب خیس و خشک شدن دست ها با مواد قلیایی مثل شوینده هاست و یا ضربه های کوچک به ناخن ها در اثر برخورد با وسایل آشپزخانه ، که بسیار رخ می دهد .
همچنین زمینه های ارثی ، بیماری خشکی پوست ، کم خونی ، فقر آهن و کاهش روی در بدن ، که میتواند از علل شکستن ناخن ها باشد .این روزها ، انجام دادن کارهای زیبایی روی ناخن مانند مانیکور کردن یا استفاده از ناخن های مصنوعی یا کاشت ناخن ، سبب شکنندگی ناخن ها می شود . همچنین استفاده زیاد از لاک ها و یا استون هم ، در کنار کاهش گردش خون در ناخن ها ، موجب شکستن آنها میشود .بسیاری از بانوان ، حسرت داشتن ناخن هایی محکم را دارند و از انواع محصولات تجاری گرفته تا تقویت کننده هایی مثل روغن زیتون و آبلیمو را به ناخنهایشان می مالند تا ماده معدنی کلسیم را در ناخن ها حفظ کنند و از شکستن ناخن جلوگیری کنند !
نکته : باید دانست که تنها حدود یک درصد از حجم ناخن را کلسیم تشکیل می دهد که آن هم در سفتی و سختی ناخن ، هیچ گونه دخالتی ندارد بنابراین هیچ وقت کمبود کلسیم باعث شکستن ناخن نمیشود.
برای جلوگیری از شکنندگی ناخن ها روش های متعددی وجود دارد که یکی از آن ها تهیه مخلوطی از پوست تخم مرغ و آبلیمو است. برای تهیه این ترکیب کافی است پوست چند تخم مرغ را آسیاب کنید و هر بار، یکی دو قاشق از آن را با یک استکان آبلیموی تازه مخلوط کنید به حدی که بتوانید ناخن های تان را در این مخلوط قرار دهید. بهترین و مفید ترین مدت زمان برای جلوگیری از شکنندگی ناخن ها و سرانگشتان دست در این مخلوط 15 تا 20 دقیقه است. پس از آن دست ها را بشویید و این کار را هر شب پیش از خواب تکرار کنید. علاوه براین، استفاده از ترکیب دانه های بلال و شیر نیز برای درمان شکنندگی ناخن ها و پیشگیری از ابتلا به آن بسیار موثر است. برای این منظور دانه های بلال را در دستگاه مخلوط کن ریخته و آن ها را له کنید. سپس یک استکان شیر اضافه کرده و پس از خمیر کردن آن ها این خمیر را روی ناخن های خود به مدت 15 دقیقه قرار دهید.
برای درمان تغییر رنگ ناخن ها که عمدتا به دلیل نرسیدن میزان کافی مواد مغذی، اکسیژن و هوای تازه به سطح ناخن است، راه حلی ساده وجود دارد و آن استفاده از جوشانده گل سرخ برای درمان این مسئله است. برای تهیه این ماسک ناخن کافی است مقداری گل سرخ خشک شده را به مدت 20 دقیقه بجوشانید و آن را با نصف استکان آبلیموی تازه ترکیب کنید. سپس ناخن ها را با کمک این ترکیب ماساژ داده و اجازه دهید که این مخلوط به مدت 20 تا 30 دقیقه روی ناخن شما باقی بماند. استفاده مکرر از این ماسک گیاهی به روی ناخن ها چند بار در طول هفته به درمان تغییر رنگ ناخن در کمتر از یک ماه کمک می کند.
لاک زدن باعث شکنندگی ناخن شما نمی شود ولی خانم هایی که مدام رنگ لاک خود را عوض کرده و بی رویه از این محصول استفاده می کنند اغلب محصولات غیراستاندارد را به کار می برند، درنتیجه سلامت ناخن های خود را به خطر می اندازند. استفاده از استون و لاک پاک کن ها باعث شکنندگی ناخن ها می شود. با پاک کردن لاک شما چربی مورد نیاز ناخن های خود را نیز از بین می برید. بهتر است این نکته را هم بدانید که سن و سال هم در میزان شکنندگی ناخن های شما تاثیر دارد و با بالا رفتن سن، شکنندگی ناخن های شما هم بیشتر می شود. اگر دوست ندارید ناخن های تان بشکند، بهتر است آنها را کوتاه نگه دارید، ناخن های بلند، بیشتر در خطر شکنندگی قرار دارند. استقامت ناخن ها تاثیر زیادی در جلوه و زیبایی دست دارد. به این دلیل تقویت ناخن ها و افزایش استحکام آن ها یکی از مهم ترین نکاتی است که هر خانم جوان باید به آن توجه کند. برای افزایش استقامت ناخن ها به ویژه ناخن هایی که زیاد در معرض شست و شو و آب قرار می گیرند بهترین چاره استفاده از مخلوطی از روغن زیتون، روغن بادام، روغن کنجد و روغن کرچک است. برای تهیه این مخلوط کافی است به میزان مساوی 4 روغن را با هم ترکیب کرده و آن را به روی ناخن های خود ماساژ دهید.
سعی کنید برای جلوگیری از خشک و شکننده شدن ناخن های خود از راه های زیر استفاده کنید. هر کدام از موارد اشاره شده در زیر به تنهایی نمی تواند متضمن رفع مشکل شما باشد، بنابراین باید آنها را با هم امتحان کنید تا به نتیجه مطلوب خود برسید. اساسا رفع چنین مشکلاتی نیازمند زمان و ممارست در انجام راه های درمان است.
استفاده از کرم های مرطوب کننده
کِرِم های مرطوب و نرم کننده برای جلوگیری از شکنندگی ناخن ها موثر است. برای اینکه ناخن هایی سالم داشته باشید، نیاز به این است که ناخن و پوسته اطراف آن را به صورت مرتب چرب کنید. به طور کلی بهتر است با استفاده از کرم های مرطوب کننده هر روز به ویژه در هوای سرد و خشک، ناخن ها را مرطوب کرده تا از شکنندگی آنها پیشگیری کنید.
مصرف آهن
اگر آهن کافی دریافت نکنید، ناخن هایتان آن را نشان می دهد. کمبود آهن که در خانم ها رایج است سبب شکنندگی ناخن ها می شود؛ بنابراین کسانی که این مشکل را دارند باید غذاهای پرآهن مصرف کنند. همچنین منابع حیوانی آهن عبارت است از گوشت گاو، بوقلمون، اردک، مرغ، میگو و تخم مرغ. منابع گیاهی آهن سویا، عدس، لوبیا و سبوس است. با مصرف ویتامین C می توانید به جذب آهن حیوانی در بدن کمک کنید؛ البته سعی کنید مواد غذایی غنی از آهن، روی، ویتامین B و گوگرد مصرف کنید، چون مواد غذایی پروتئینی که غنی از اسیدهای آمینه، ویتامین B و گوگرد هستند، سبب سخت و زیبا شدن ناخن هایتان می شوند.