در ابتدا، به یاد داشته باشید که تیره شدن پوست بدن زنان در 9 ماه بارداری ناشی از بروز تغییرات اساس در هورمون های این افراد است. اگرچه برخی از این تغییرات فردی است، اما زنان زیادی با تغییر چهره، تیره شدن رنگ پوست و افزایش رشد موهای زائد بدن خود در این دوران مواجه می شوند؛ میزان این تغییراتی در پوست بدن برخی از زنان نسبت به بقیه بسیار برجسته تر است. طبق نظر برخی از پزشکان متخصص زنان و زایمان، رژیم غذایی مادر در دوران حاملگی یکی دیگر از دلایل بروز مشکل pigmentation یا تیره شدن رنگ پوست این افراد است. در دوران حاملگی، اکثر مادران با تیرگی قابل توجهی در قسمت های مختلف پوست بدن خود روبرو می-شوند.
آيا تيره شدن قسمت هاي از پوست صورت يا بدن در زمان حاملگي طبيعي است؟قطعاً. تيرگي پوست بصورت لكه هاي نامنظم در حدود 70% از زنان حامله ديده مي شود. زناني كه پوست تيره دارند بيشتر در معرض اين لكه ها قرار دارند. اين لكه ها بيشتر در نواحي دور لب بالا، بيني، بالاي گونه ها، و پيشاني ديده مي شوند و گاهي به صورت يك ماسك صورت را مي پوشانند. اين لكه ها كه عموماً "ماسك حاملگي" خوانده مي شوند (ولي نام علمي آنها كلوآسما يا ملاسما [chloasma or melasma] است ممكن است در نواحي ساعت و ديگر قسمت هاي بدن كه در معرض نور آفتاب قرار ديده شوند و با هر حاملگي واضح تر مي شوند.علاوه بر اين، نوك پستان، كك مك يا خال، محل زخم ها، پوست دور ناحيه تناسلي، و نواحي از پوست كه در معرض اصطكاك قرار دارند (نظير زير بغل و كشاله ران) در زمان حاملگي تيره تر يا اصطلاحاً هيپرپيگمانته (Hypertigmanted) مي شوند.تمام اين تغييرات ناشي از افزايش موقتي (و بي ضرر) توليد ملانين در بدن است. ملانين ماده اي است كه رنگ مو، پوست و چشم از آن ناشي مي شود. تيرگي پوست ظرف چند ماه پس از حاملگي از بين مي رود، هر چند در بعضي از زنان اين تغييرات رنگدانه هيچگاه كاملاً برطرف نمي شوند.
چگونه می توان رنگدانه های تیره پوست را در بارداری کاهش داد؟
این نکته حائز اهمیت است که هیچ کس این قسمت های تیره در پوست را نمیپسندد اما با این وجود چند راه برای جلوگیری وجود دارد ؛مانند:
- پوست خود را بپوشانید و مطمئن شوید که درمعرض اشعه مضر خورشید قرار ندارید ، قرار گرفتن در معرض آفتاب باعث تیرگی پوست می شود.
- از کلاه استفاده کنید.
- لباس های آستین بلند بپوشید.
- اگر در دوران بارداری مبتلا به کلواسما هستید روزانه از ضد آفتاب استفاده کنید حتی وقتی که در خانه هستید زیرا پوست شما با اشعه پشت پنجره خورشید نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
- همچنین می توانید از راه حل های گیاهی که مورد تایید متخصصان طب سنتی است استفاده کنید. با این حال تا 12 هفته بارداری استفاده از آن را متوقف کنید و درصورت اضطرار با پزشک مشورت کنید.
- به گفته برخی از متخصصان یکی از علل این تغییر رنگ کمبود اسید فولیک است. برای جلوگیری از ایجاد این رنگدانه ها و عوارض آن، فولات را به طور قاطع در رژیم خود بگنجانید.
- براساس توصیه پزشکان بهترین روش برای جلوگیری از تیرگی پوست دورماندن از اشعه خورشید است . آکادمی پوست و مو اظهار می دارد که بیش از 70٪ زنان باردار با رعایت این موارد به لکه های پوستی و نقاط تیره نامنظم پایان داده اند.
منوال مراقبتی از پوست حتی بعد از تولد نوزاد نیز باید ادامه داشته باشد. به یاد داشته باشید که در کنارمراقبت از نوزاد به خود نیز رسیدگی کنید. در مورد اینکه چگونه بعد از بارداری این رنگدانه ها از بین ببرید به نکات ذیل دقت کنید :
- پوست خود را بپوشانید و از ضد آفتاب استفاده کنید.
- این تغییرات پوستی بعد از مدتی شروع به کمرنگ شدن می کنند و نیازی به درمان آن ها نخواهید داشت.
- درصورتی که بعد از بارداری پوست شما هنوز لکه دار بنظر می رسد از کرم های ارایشی سفید کننده استفاده کنید. ترجیحا بعد از قطع شیردهی ازاین مواد استفاده کنید.
- با مشورت پزشک می توانید از داروهای موضعی برای رهایی از این لکه های پوستی استفاده کنید.
- همچنین ممکن است برای ازبین بردن این لکه های تیره درمان لیزر نیز به شما پیشنهاد شود.
- درصورت شیردهی قبل از مصرف هرگونه دارو با پزشک خود مشورت کنید.