هر کفش از قسمت های اصلی رویه، لایه میانی، کفی، پاشنه و زیره ساخته شده است. ویژگی های کفش مناسب محافظت از پا در برابر ضربه و اجسام خارجی، کاهش خستگی در اثر راه رفتن طولانی مدت، تحمل وزن بدن و بسیاری مزیت های دیگر است. اما بسیاری از مردم به جای توجه به این ویژگی ها تنها به ظاهر و زیبایی کفش دقت می کنند. استفاده از کفش های غیراستاندارد در طولانی مدت باعث مشکلات زیادی نظیر تغییر شکل پاها، کمردرد و غیره خواهد شد.
اندازه كفش
از مهم ترین ویژگی های کفش مناسب داشتن اندازه متناسب با پا است. اگر اندازه کفش درست نباشد و در بعضی نواحی مانند روی پا، پاشنه یا قوزک پا کوچک باشد، باعث بیماری هایی نظیر میخچه، اختلالات مفصلی می شود.
رویه کفش
کفش مناسب باید رویه ای دارای انعطاف داشته باشد و حتی الامکان از جنس چرم طبیعی باشد. چرم طبیعی به دلیل دارا بودن منافذ طبیعی در زمستان پا را گرم و در تابستان خنک نگه می دارد. رویه از جنس چرم مصنوعی یا دیگر مواد شیمیایی به دلیل نداشتن منافذ تنفسی کافی باعث تعریق و درنتیجه ایجاد قارچ و بوی بد خواهد شد.
پنجه کفش
یکی دیگر از مهم ترین ویژگی های کفش مناسب داشتن پنجه ای متناسب با انگشتان پای شما است. پنجه کفش باید به گونه ای باشد که انگشتان پا به راحتی بتوانند در آن حرکت کنند. در کفش هایی با پنجه های تیز که استفاده آن ها توسط خانم ها بسیار متداول است، انگشتان پا روی هم افتاده و باعث تغییر شکل انگشتان می شود. به همین دلیل میزان انحراف شست پا در خانم ها 9 برابر آقایان است.
پاشنه کفش
پاشنه کفش از دیگر ویژگی های کفش مناسب است که باید پهنا و ارتفاع متناسبی داشته باشد. پاشنه پهن و با ارتفاع مناسب، فشار وارد بر پاها را کم کرده و باعث راحت راه رفتن می شود.
ارتفاع مناسب برای پاشنه کفش حدود 3 سانتی متر برای خانم ها و حدود 2 سانتی متر برای آقایان است. اگر ارتفاع پاشنه از این مقدار بیشتر باشد، باعث حرکت بیش ازحد عضلات و افزایش سوخت وساز و صرف انرژی بیش ازحد خواهد شد.
چگونه یک کفش خوب انتخاب کنیم؟
ما می خواهیم تا زمانی که ممکن است احساس راحتی کنیم، از کفش های خود نهایت استفاده را ببریم. برای اینکه همیشه چنین احساسی داشته باشیم، ضروری است در زمان خرید هوشمندانه عمل کنیم:
۱- با مهمترین توصیه شروع کنید
کفش باید با شکل پاهای شما مطابقت داشته باشد و نه برعکس! در نتیجه، یک کفش خوب باید از نظر طولی و عرضی با پای شما را کاملاً متناسب باشد. مهمتر از همه، انگشتان پا شما به فضای کافی احتیاج دارند – به دلیل خم شدن در هنگام پیاده روی، انگشتان تا ۰.۵ سانتی متر حرکت می کنند – این مورد برای کفش پاشنه بلند صادق نیست. داشتن اندازه مناسب پاشنه چه برای مردان و چه زنان، یکی از مهمترین عوامل برای اطمینان از انتخاب یک کفش خوب است.
۲- برخی افراد کفش هایی می پوشند که سایز نیستند!
طبق مطالعات انجام شده توسط مؤسسه کفش آلمانی، تقریباً ۸۰ درصد از جمعیت کشور آلمان، کفش هایی می خرند که سایز پای شان نیست. این رقم به طور باورنکردنی بالا است، در حالی که زنان تمایل به خرید کفش های خیلی کوچک دارند، مردان احتمالاً کفش هایی را انتخاب می کنند سایز بزرگ داشته باشند. اینکه چرا افراد به چنین الگوهای فکری بسنده می کنند، هنوز جای تحقیق دارد، ولی سایز استاندارد به این صورت که کفش باید به اندازه یک انگشت فضا اضافه داشته باشد.
۳- به پاهای خود احترام بگذارید
کفش را از هر کجا که خریداری می کنید باید از چرم نرم تهیه شده و در هر سه ابعاد قدی، عرضی و طولی، راحت باشد. به محض اینکه احساس کردید کفش پای شما را در نقطه ای خاص می زند، باید بدانید که مناسب شما نیست. همچنین خود را با جملاتی مانند: «کفش به مرور جا باز می کند یا کفش نرم می شود» قانع نکنید. این دست جملات را به دور بریزید، شما باید به پاهای خود احترام بگذارید و کفشی مناسب را انتخاب کنید.
۴- زمانی را در انتخاب کفش خوب تعیین کنید
همچنین باید داخل کفش را برای هر نوع عامل نارحت کننده یا هرگونه برآمدگی یا سفتی مورد بررسی قررا دهید. بسیاری از تولید کنندگان کفش به منظور کاهش هزینه ها، کفش های خود را به طور کامل حمایتی نمی سازند (پشتیبانی از قسمت هایی از پا که امکان ایجاد ناراحتی دارند مانند کناره های پا).
در نتیجه درزها، برآمدگی ها و لبه ها در معرض دید قرار می گیرند. قسمت های مختلف کفش باید با هم همپوشانی داشته باشند و با استفاده دوخت قوی به یکدیگر متصل شوند. این گونه می توان از درزها و لبه های غیرضروری جلوگری کرد که می توانند سطح راحتی فرد را پایین بیاورند. پیدا کردن کفش های باکیفیت، ارزش خرید را بالا می برند، بنابراین برای خرید کفش زمان صرف کنید.
۵- کفش خوب باید انعطاف پذیر باشد
وقتی ابعاد کفش را به درستی انتخاب کردید، باید توجه خود را به نرمی و میزان انعطاف پذیر کفش معطوف کنید. انعطاف پذیری به معنای توانایی خم شدن است. بنابراین، باید آزمایش «خمش» را انجام دهید.
اگر کفش را خم کنید (یعنی پاشنه پا و ناحیه پنجه را به سمت یکدیگر خم کنید) کفش باید به راحتی شکل V به خود بگیرد، پس می توان گفت این کفش، محصولی انعطاف پذیر است. در این حالت، هم رویه و زیره کفش مورد آزمایش قرار می گیرد، و می تواند فهمید که کفش در چه قسمت هایی منعطف و در چه نواحی سفت است.
نکاتی مهم که باید در خرید و انتخاب کفش مناسب به آن دقت کنید:
- یک کفش مناسب در درجه اول باید کف، رویه و پاشنه مناسب داشته باشد .
- کفش مناسب باید از لحظه ای که پوشیده می شود در پا احساس راحتی ایجاد کند.
- افراد ممکن است پهنا و فرم پای متفاوتی داشته باشند، بنابراین ممکن است کفشی برای یک شخص مناسب بوده و برای فرد دیگر نا مناسب باشد.
- یک کفش خوب باید تهویه مناسبی داشته باشد زیرا در صورتی که دارای تهویه نا مناسب باشد سبب رشد میکروب ها و میکروارگانیسم های مختلف در پا و ایجاد بوی بد و زخم در پا می شود.
- بهترین اندازه ی پاشنه برای کفش های معمولی حدود 2.5 تا 4 سانتی متر است اما در صورتی که کف پا صاف باشد باید تغییراتی در کفش فرد ایجاد گردد.
- اگر علت کمردرد شما مربوط به مشکلات پا است نزد ارتوپد روید تا او برای شما کفش مناسبی در نظر گیرد و اگر این کفش در بازار وجود نداشت کفش مخصوصی برای شما درست شود.اما اگر علت کمردرد فرد مربوط به سرخوردگی مهره ها و بیرون زدگی دیسک باشد با تغییر کفش، درد او بهبود نمی یابد.