ملانوما که جدی ترین نوع سرطان پوست است، در سلول ها ( ملانوسیت ها ) که ملانین تولید می کنند و رنگدانه ای که به پوست شما رنگ می دهد، رشد می کند. ملانوما همچنین می تواند در چشم و به ندرت در اندام های داخلی مانند روده شکل بگیرد.علت دقیق همه ملانوما ها مشخص نیست اما قرار گرفتن در معرض اشعه ماورائ بنفش در اثر نور خورشید یا لامپ ها و تخت های برنزه، خطر ابتلا به ملانوما را افزایش می دهد. محدود کردن قرار گرفتن در معرض اشعه ماورائ بنفش می تواند به کاهش خطر ملانوما کمک کند.به نظر می رسد خطر ابتلا به ملانوما در افراد زیر 40 سال، به ویژه زنان در حال افزایش است. دانستن علائم هشدار دهنده سرطان پوست می تواند به شناسایی علائم این بیماری و درمان آن پیش از گسترده شدنش کمک کند. اگر ملانوما زود شناسایی شود، با موفقیت قابل درمان است.ملانوما می تواند در هر قسمتی از بدن شما رشد کند و آن ها اغلب در قسمت هایی رشد می کنند که در معرض آفتاب قرار گرفته اند، مانند:پشت، پا ها، بازو ها و صورت.ملانوما همچنین ممکن است در قسمت هایی که در معرض آفتاب قرار نمی گیرند هم رشد کند، مانند:کف پا، کف دست ها و زیر ناخن انگشتان دستتان.این ملانومای پنهان بیشتر در افرادی که پوست تیره دارند رایج است.
چگونه خال سرطانی را تشخیص دهیم؟
تفاوت خال های سرطانی و معمولی که شامل رنگ و اندازه و نکات دیگر می شود، در ادامه آورده شده است. هرگاه به یکی از خال های خود شک کردید، حتما هر چه سریع تر با پزشک خود مشورت کنید.
ویژگی های خال معمولی
تصویر پایین یک نمونه از یک خال طبیعی است. توجه داشته باشید که تقریباً به طور کامل، گرد است. در صورتی که تومورهای ملانوما معمولاً نامتقارن هستند.همچنین، خال های معمولی اندازه ها و رنگ های مختلفی دارند:
- یک نقطه رنگی کوچک پوست شبیه کک و مک،
- یک نقطه رنگی بزرگ تر،
- یک خال برآمده از سطح پوست
- خالی که رنگ تیره خود را از دست داده و روشن شده است.
فراموش نکنید که هیچ یک از این نمونه ها خطرناک نیستند.
توجه داشته باشید که رنگ، در نقاط مختلف خال معمولی، کاملاً یکسان است و هیچ گونه سایه ای ندارد؛ برخلاف آنچه که معمولاً در خال های ملانوما دیده می شود.
ویژگی های خال سرطانی
تصویر زیر، از یک تومور سرطانی پوست ملانوما (melanoma) است. همانطور که مشاهده می کنید، این نوع خال ها اغلب شکلی نامنظم و غیر عادی دارند و چند رنگ هستند.تفاوت دیگری که خال های سرطانی با معمولی دارند، حدود و مرز آنهاست. تومور ملانوما دارای حدود و مرز نامنظم، لبه دار یا زاویه دار است، درحالی که خال های معمولی دارای مرزهایی صاف هستند.هنگامی که ملانوما در یک خال موجود ایجاد می شود، قوامِ خال ممکن است تغییر کند و سفت یا ناهموار یا پوسته پوسته شود. اگرچه پوست ممکن است تغییر کند و دچار خارش، سوزش یا خونریزی شود، اما ملانوما معمولاً درد ایجاد نمی کند.اگر ابعاد، شکل، رنگ و ظاهر یک خال قدیمی تغییر کرده یا در ناحیه ای از پوست رشد کرده که قبلا وجود نداشته است، نشانه خوبی نیست و باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.ملانوما هرچه زودتر تشخیص داده شود، درمان موفق تر خواهد بود. پس براساس سایت “وری ول هلث” حداقل سالی یک بار پوست خود را به طور کامل معاینه کنید. اگر ۵۰ یا بیشتر خال معمولی (یا ۵ یا بیشتر خال غیرمعمول) داشته باشید، باید پوست خود را چندین بار در طول سال بررسی کنید.
در این معاینه ها اگر چیز غیرطبیعی دیدید، سریعا به پزشک مراجعه کنید. اغلب اولین شاخصه ملانوما، تغییر اندازه، شکل یا رنگ یک خال موجود روی پوست است. به طور کلی تغییرات نگران کننده شامل موارد زیر است:
- یک لکه جدید، احتمالاً بزرگ، با شکل غیرعادی، قهوه ای تیره یا سیاه که رنگ آن یکدست نیست.
- یک خال ساده که تغییر رنگ، اندازه، یا قوام دارد و یا پوسته پوسته شده یا خونریزی می کند.
- لکه ای با حدود محو، نامنظم و نواحی یا نقاط قرمز، سفید، آبی، خاکستری یا سیاه
- ضایعات تیره زیر ناخن دست یا پا، روی کف دست ها و پاها، انگشتان، یا غشاهای مخاطی که دهان، بینی، واژن و مقعد را می پوشاند.
به یاد داشته باشید که ملانوما در صورت تشخیص زودهنگام، برخلاف بسیاری از سرطان ها، درمان می شود. بنابراین دانستن عوامل خطر و مشورت با پزشک می تواند به شما کمک کند که سبک زندگی خود و مراقبت های بهداشتی را آگاهانه انتخاب کنید.اگر خال های متعدد یا سایر عوامل خطر را دارید، مهم است که به طور منظم پوست خود را برای شناسایی خال سرطانی معاینه کنید. همچنین می توانید به یک متخصص پوست برای انجام معاینات منظم مراجعه کنید.
هر تغییررنگ قهوه ای یا سیاهی خال است؟
اگر به صورت یا پوست بدن خود نگاهی بیندازید متوجه خال یا خال های متعددی خواهید شد. باید توجه کنید که هر تغییر رنگی که قهوه ای یا سیاه باشد لزوما خال نیست. به عنوان مثال کک و مک، لنتیگوها و سبورئیک کراتوز از جمله ضایعاتی هستند که توسط افراد غیر متخصص ممکن است خال تشخیص داده شوند. اکثر خال ها در طی ۲۰ سال اول زندگی ظاهر می شوند، گرچه بعضی خال ها ممکن است تا سنین بالاتر نیز ظاهر نگردند. بعد از سن ۳۵ سالگی پیدایش خال جدید نادر است. به هر حال الگوی رشد خاص خود را دارد. خال ها معمولا ابتدا سطح صاف و به رنگ قهوه ای یا سیاه دارند و با گذشت زمان معمولا به کندی بزرگ و برجسته شده و رنگشان کمی ملایم تر می شود. در سنین بالاتر خال ها به رنگ پوست در می آیند. دوره متوسط این تغییرات حدود ۵۰ سال است. بعد از تماس با نور خورشید، در سنین نوجوانی و جوانی، هنگام بارداری و یا به دنبال مصرف برخی داروها یا هورمون ها، خال ها می توانند بزرگ تر و تیره تر شوند و یا خال های جدیدی ظاهر شوند.