همه ی ما خواهان پوستی صاف، تمیز و بی عیب و نقص هستیم و برای رسیدن به این هدف روش های متعددی را امتحان می کنیم. اکثر افراد هزینه های زیادی را صرف خرید لوازم آرایش و انواع کرم ها و لوسیون ها می کنند. قبل از هر چیز باید بدانید که اشعه های ماورای بنفش، تغییرات هورمونی، استفاده ی بیش از حد از ترکیبات شیمیایی و غیره باعث خطر انداختن سلامتی پوست و ایجاد لکه های قهوه ای روی آن می شوند. خوشبختانه روش های طبیعی و موثری وجود دارد که پوست را از شر این لکه های مزاحم و نازبیا خلاص می کند
از دوران باستان، گیاه آلوئه ورا برای زیبایی پوست استفاده می شده است.به خاطر اینکه این گیاه به ظاهر خشن، حاوی ترکیبات و خواص فوق العاده ای است که پوست را به طور عمقی آبرسانی می کند و به بهبود زخم ها، احیای سلول های پوستی، مقابله با زخم معده، التیام سوختگی پوست و همچنین رفع لکه های قهوه ای پوست کمک زیادی می کند.کافیست برگ اینگیاه را از وسط دو تکه کنید و ژل (شیرابه) آن را به پوستتان بزنید.بهتر است برای مقابله و کمرنگ کردن لکه های تیره پوستی، روزی دو بار این ژل را به آرامی به پوستتان مالیده و ماساژ دهید.
دارو و درمان
اگر از وجود لکه های قهوه ای روی پوستتان ناراحتید، روش هایی برای روشن تر کردن یا برداشتن آن ها وجود دارد. از آنجا که رنگدانه ها در پایین ترین سطح ایپدرم (بالاترین لایه پوست) قرار دارند هر گونه درمان ماه گرفتگی پوست و درمان مورد استفاده برای روشن کردن لکه های قهوه ای می بایست بر روی این لایه از پوست تأثیر بگذارد.
روش های رفع لکه های قهوه ای روی پوست عبارتند از:
- داروها. استفاده از کرم های روشن کننده تجویزی (هیدروکینون) به تنهایی یا با رتینویدها (ترتینوین) و یک استروئید ملایم می تواند در طول چند ماه لکه ها را به تدریج محو کند. اگر از دارو برای درمان استفاده می کنید، شدیداً توصیه می شود از یک کرم ضدآفتاب طیف گسترده با فاکتور محافظت در برابر آفتابِ (SPF) دست کم ۳۰ استفاده کنید. داروها ممکن است باعث خارش، قرمزی، سوزش یا خشکی موقتی شوند.
- درمان با لیزر و نور پالسی شدید. در درمان با لیزر و نور پالسی شدید سلول های تولید کننده ملانین (ملانوسیت ها) بدون آسیب زدن به سطح پوست، تخریب می شوند. برای درمان لکه های قهوه ای پوست با لیزر یا نور پالسی شدید عموماً به چند جلسه درمان نیاز است. بعد از درمان، لکه های قهوه ای به تدریج در طول چند هفته یا چند ماه محو می شوند. بعد از درمان با لیزر یا نور پالسی شدید، محافظت از پوست در برابر آفتاب ضروری است.
- منجمدسازی (کرایوتراپی). در این روش با اعمال نیتروژن مایع یا یک عامل منجمد کننده دیگر بر روی لکه های قهوه ای، رنگدانه های اضافی نابود می شوند. با التیام یافتن ناحیه درمان شده، پوست این ناحیه روشن تر می شود. عموماً از منجمدسازی برای یک لکه قهوه ای یا گروه کوچکی از لکه های قهوه ای پوست استفاده می شود. گاهی اوقات منجمدسازی باعث تحریک و حساسیت موقت پوست شده و احتمال تغییر رنگ پوست یا ایجاد اسکارهای دائمی را به همراه دارد.
- درم ابریژن. در این روش لایه سطحی پوست به وسیله یک برس با سرعت چرخش بالا ساییده می شود. با این روش سطح پوست برداشته شده و بعداً یک لایه پوست جدید به جای آن رشد می کند. بعد از انجام درم ابریژن موقتاً پوست ناحیه درمان شده قرمز شده و روی آن دلمه زخم تشکیل می شود.
لایه برداری شیمیایی
در لایه برداری شیمیایی، از اسید با غلظت بالا برای درمان ناحیه مورد نظر استفاده می شود. در این روش با برداشتن لایه سطحی پوست (اپیدرم)، لکه های پوستی از بین می روند. لایه بردارهای شیمیایی قوی تری نیز وجود دارند که به لایه میانی پوست (درم) نفوذ می کنند تا نتایج بهتری حاصل شود. بسیاری از لایه بردارهای شیمیایی، بدون نسخه قابل تهیه هستند اما برای انجام لایه برداری های تخصصی بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید. لایه برداری شیمیایی چه در خانه و چه در مطب پزشک ممکن است عوارضی مانند قرمزی، تحریک و تاول زدن پوست را به دنبال داشته باشد. همچنین در صورت استفاده نادرست از این روش ممکن است زخم ایجاد شود. این روش برای افرادی که دچار لکه های پیری، لکه های ناشی از تابش نور خورشید و ملاسما هستند می تواند مفید باشد.
اگر دائماً در معرض نور آفتاب هستید، این روش گزینه مناسبی برای درمانتان نیست. چرا که لایه برداری شیمیایی باعث حساسیت پوست شما نسبت به اشعه خورشید می شود. همچنین اگر بعد از لایه برداری شیمیایی، به میزان کافی از کرم ضد آفتاب استفاده نکنید ممکن است لکه های پوست بدتر شود. پس حداقل تا یک هفته بعد از انجام آن، نکات گفته شده را رعایت کنید.
از آنجا درمان لکه های قهوه ای جزء درمان های زیبایی محسوب می شود، بیمه ها آن ها را پوشش نمی دهند. همچنین، از آنجا که این درمان ها عوارض جانبی دارند، بهتر است در مورد آن ها با متخصص پوست، مو و زیبایی تان مشورت کنید. به علاوه، مطمئن شوید که متخصص پوست، مو و زیبایی تان در زمینه تکنیک درمانی مورد نظرتان آموزش دیده و باتجربه است.