دندان به عنوان یکی از مهم ترین اعضای صورت، در زیبایی ظاهر و لبخند افراد بسیار مهم و تاثیرگذار است. زردی دندان ها و جرم گرفتگی آنها علاوه بر اینکه نمایی بد و نامناسب برای لبخند زیبای انسان ایجاد می کند، در برخی مواقع نیز، باعث ایجاد ناراحتی و از بین رفتن اعتماد به نفس افراد می شود. بسیاری از افراد، به دلیل داشتن دندان هایی زرد، سیاه و جرم گرفته، تمایلی به خندیدن و یا لبخند زدن، از خود نشان نمی دهند. افرادی که با داشتن دندان هایی سفید و زیبا همواره لبخند به لب داشته، در نظر اشخاص دیگرانسان هایی خوشرو و خوش برخورد شناخته شده و این موضوع روی وجه اجتماعی آنها تاثیر بسیار مثبتی می گذارد.
دلایل زیادی وجود دارد که می تواند رنگ دندان های شیری کودکان را تغییر دهد. در ادامه این مقاله، برخی از دلایل اصلی تغییر رنگ دندان های شیری کودکان بیان شده است. مهم ترین این موارد عبارتند از:
مبتلا شدن نوزادان به برخی بیماری ها:
مبتلا شدن کودکان به برخی از بیماری ها و بروز شرایطی مانند داشتن تب بالا در زمان دندان درآوردن، داشتن تغذیه نادرست و یا وجود هر نوع عفونت در زمان دندان درآوردن کودکان، سندرم داون و یا مبتلا شدن کودک به بیماری سیفلیس مادرزادی می تواند سبب ایجاد تغییر در رنگ دندان های شیری او شود.
وجود عدم تعادل در مینای دندان های شیری کودکان:
گاهی اوقات، مادری در دوران بارداری و یا دوران شیردهی خود به دلایل خاص پزشکی داروی تتراسایکلین مصرف می کند و یا در برخی از موارد، این دارو به خود نوزاد تجویز می شود، كه مصرف داروی تتراسایکلین می تواند منجر به بروز هیپوپلازی در بدن نوزادان شود. هیپوپلازی یک نوع بیماری مینای دندان کودکان است، که مینای دندان های آن ها را از حالت تعادل خارج نموده و سبب تغییر رنگ دندان ها می شود.
پایین بودن کیفیت مینای دندان های برخی از کودکان:
مینای دندان برخی از کودکان ممکن است کیفیت خوبی نداشته باشد، که در علم پزشکی این وضعیت با عنوان "hypocalcification" شناخته شده است. این حالت می تواند بر اثر مکیدن بیش از حد آب مرکبات و یا به علت بروز عوامل مختلف مانند دلایل ژنتیکی بروز کرده و به ذخیره شدن بسیار زیاد پلاک ها بر روی دندان های شیری نوزادان منجر شود.
چگونه می توان از ایجاد تغییر رنگ در دندن های کودکان جلوگیری نمود؟
تغییر رنگ ناشی از عوامل درونی را نمی توان کنترل نمود، ولی می توان آن را بهبود بخشید و باری دیگر به رنگ طبیعی دندان پیش از تغییر رنگ دست یافت. بنابراین می توان چنین گفت که با در دستور کار قرار دادن گامهای زیر می توان از تغییر رنگ دندان در نتیجه عوامل خارجی جلوگیری نمود:
- نظافت دندانهای کودک : درست به محض در آمدن اولین دندان کودک، می توانید روند تمیزی دندان را آغاز نمایید. با تکه ای پارچه تمیز و نرم دندان کودک را تمیز نمایید. حداقل هر روز یک بار و ترجیحا پیش از خواب شبانگاهی این کار را انجام دهید.
- اجازه ندهید که کودکتان، شیشه شیر را همراه با خود به تخت ببرد : قرار دادن کودک به همراه بطری شیر در تخت به هیچ وجه مطلوب نیست (حال در خواب روزانه یا شبانگاهی). تجمع شیر شیرین در اطراف دندانهای کودک در حین خواب، مبدل به محلی برای رشد باکتریها، تولید اسید و فساد و تغییر رنگ دندان خواهد شد.
- غذاهای سالم به او بدهید : تغذیه سالم کودک که شامل غذاهای کم شکر است، منجر به پیشگیری از فساد و تغییر رنگ دندان خواهد شد. از رسیدن مقادیر کافی کلسیم و ویتامین D به کودک به صورت روزانه اطمینان حاصل نمایید.
- خمیردندان های کم فلوراید : خمیردندانهای حاوی درصد اندکی از فلوراید را برای نظافت دندان کودکتان انتخاب نمایید. خمیردندان های حاوی ۱۰۰۰ ppm ( قسمت در میلیون ) فلوراید به عنوان خمیردندان های کم فلوراید در نظر گرفته می شوند.
- تف کردن را به کودک بیاموزید : به کودکتان تف کردن را آموزش دهید تا بتواند خمیردندان و همچنین آب دهان شسته شده اش را تف کند، تا خمیر دندان برای مدتی طولانی در تماس با دندانش قرار نگیرد، چرا که همین عمل خود می تواند منجر به تغییر رنگ دندان شود و همچنین به یاد داشته باشید که خمیردندان را دور از دسترس اطفال قرار دهید، چرا که آنها تمایل زیادی به خوردن آن دارند.