همه ی ما در هر شبانه روز به طور متوسط ۵۰ تا ۱۰۰ تار از موهای سرمان را از دست می دهیم. موهای ریخته شده در حالت عادی با تارهای موی جدید جایگزین شده و تراکم مو ثابت می ماند. در صورتی که تعادل بین رشد و ریزش مو به هم بخورد، یعنی ریزش موها بیشتر شود یا رشد موها توقف یابد، به طور کلی گفته می شود که فرد دچار ریزش مو شده است. پس موی همه ما می ریزد ولی ریزش مو به شرایطی اطلاق می شود که تراکم موها کاهش یابد.
بیشتر اوقات ریزش مو به صورت تدریجی اتفاق می افتد و تا زمانی که تراکم موهای سر تا حد قابل توجهی کم نشود، متوجه آن نمی شویم. در جلوگیری از ریزش مو (و تقریباً تمام مشکلات سلامتی) زمان شروع درمان اهمیت زیادی دارد. یعنی هرچه زودتر برای درمان ریزش موی خود اقدام کنید، احتمال موثر بودن درمان بیشتر می شود.
شایعترین نشانه ها و علائمی ریزش مو عبارتند از:
- کنده شدن راحت موها به هنگام کشیدنشان
- تجمع مقدار زیادی مو در موگیر چاه بعد از استحمام
- جدا شدن مقدار زیادی مو هنگام بستن یا شانه کردن موها
- ریختن تعداد زیادی مو بر روی بالشت بعد از خواب شبانه
در این شرایط مراجعه به پزشک جهت بررسی های بیشتر لازم است. چون گاهی ریزش مو نشانه ای از یک بیماری زمینه ای است
اول از همه باید بدانید که ریزش مو پدیده ی شایعی است و در هر سنی، از نوزادی تا سالمندی ممکن است اتفاق بیفتد. بر خلاف تصور بسیاری از افراد، ریزش مو فقط در آقایان اتفاق نمی افتد و خانم ها نیز از این مشکل در امان نیستند.
عقب رفتن خط رویش مو یا طاسی کامل جلوی سر بیماری است کهریزش موی ناحیه ی شقیقه را کنترل کنید هم در مردان و هم در زنان شایع است. خالی شدن موی جلوی سر می تواند علل مختلفی مانند ژنتیک، عدم مراقبت صحیح از مو یا بیماری آلوپسی داشته باشد. ریزش مو جلوی سر به هیچ وجه ناگهانی اتفاق نمی افتد و معمولاً مدتی طول می کشد تا کاملاً طاس شوید.
همین که متوجه علائم عقب رفتن خط رویش مو و ریزش مو جلوی سر شدید، اولین کاری که باید انجام دهید، این است که غذاهای حاوی پروتئین و آهن را در برنامه غذایی خود بگنجانید. از موهای تان مواظبت کنید و از کشیدن و کندن آن ها اجتناب کنید. اجازه دهید فولیکول های مو نفس بکشند و برای همین باید از محصولات شیمیایی مو کمتر استفاده کنید، مدل موهای تان را لخت بزنید و با احتیاط آن ها را آراسته کنید. استفاده از ماسک های رشد مو برای پیشانی های پهن یا طاس نیز می تواند در رفع این مشکل به شما کمک کند.
درمان کم پشتی موی جلوی سر با پیاز:
پیاز به واسطه داشتن سولفور در بازسازی فولیکول های جدید مو مؤثر می باشد. برای استفاده از پیاز جهت درمان کم پشتی موی جلوی سر کافیست ابتدا پیاز را خرد کرده و آب آن را بگیرید و روی قسمت عقب رفته خط رویش مو ماساژ دهید. بعد از یک ساعت سرتان را با یک شامپوی ملایم شستشو دهید.
رویش مجدد موی جلوی سر با روغن زیتون:
روغن زیتون به علت داشتن خاصیت آنتی اکسیدان و ویتامین E به عنوان داروی ریزش موی ناحیه ی شقیقه را کنترل کنید تقویت رشد مو شناخته می شود. برای استفاده از روغن زیتون جهت رویش مجدد موی جلوی سر ، ابتدا یک قاشق غذاخوری روغن زیتون را با یک قاشق چای خوری دارچین و یک قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید و روی شعله کم گرم کنید. وقتی نیم گرم شد، آن را روی قسمت ریزش موی ناحیه ی شقیقه را کنترل کنید طاسی سر ماساژ دهید و بگذارید بین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بماند. سپس سرتان را با یک شامپوی ملایم آبکشی کنید.
رویش مجدد موهای ریخته شده با برگ چغندر:
برگ چغندر به واسطه داشتن پتاسیم، ریزش موی ناحیه ی شقیقه را کنترل کنید منیزیم و ویتامین B 6 باعث محکم شدن ریشه مو و افزایش رشد آن می شود. ریزش موی ناحیه ی شقیقه را کنترل کنید برای استفاده از برگ چغندر جهت رویش مجدد موهای ریخته شده ، ابتدا یک مشت برگ چغندر را در آب بجوشانید. وقتی برگ ها نرم شد، آن ها را آسیاب کنید تا حالت خمیری به خود بگیرد. سپس حنا به مقدار لازم با آن مخلوط کنید ریزش موی ناحیه ی شقیقه را کنترل کنید و بهم بزنید تا به صورت یک خمیر نرم درآید. ریزش موی ناحیه ی شقیقه را کنترل کنید این ماسک رشد مو را روی قسمت طاسی جلوی سر بمالید و بعد از ۲۰ دقیقه با شامپو شستشو دهید.
تقویت موهای جلوی سر با گشنیز:
گشنیز یکی از منابع غنی ویتامین C، آهن و پروتئین است که ضمن مقابله با ریزش مو به تقویت رشد موهای جدید نیز کمک می کند. برای استفاده از گشنیز جهت تقویت موهای جلوی سر ، ریزش موی ناحیه ی شقیقه را کنترل کنید ابتدا یک مشت گشنیز را خوب خرد کنید تا به صورت یک خمیر نرم درآید.ریزش موی ناحیه ی شقیقه را کنترل کنید سپس موهایتان را خیس کنید، خمیر را روی آن ها بمالید و ۵ دقیقه به صورت دایره ای ماساژ دهید. ریزش موی ناحیه ی شقیقه را کنترل کنید بعد از گذشت ۳۰ دقیقه آن را را یک شامپوی ملایم آبکشی کنید.
درمان ریزش موی جلوی سر مردان و زنان با کافور:
کافور از طریق تحریک گردش خون به پوست سر و بازگردانی تعادل PH خون باعث رشد سریع تر موها می شود. برای استفاده از کافور جهت درمان ریزش موی جلوی سر مردان و زنان کافیست یک قاشق چای خوری کافور را با ۲ قاشق غذاخوری ماست مخلوط کنید و چند قطره از روغن های اسانس دار مانند روغن زیتون و بادام نیز به آن ها اضافه کنید. سپس این ماسک را روی پوست و موی سرتان بمالید و بعد از یک ساعت با آب شستشو دهید.
ریزش منطقه ای مو (آلوپسی آره آتا)
علت ریزش منطقه ای مو-علت دقیق این بیماری مشخص نمی باشد و فقط می دانیم كه یك بیماری خودایمنی است (یعنی سیستم ایمنی بدن برعلیه پیاز مو وارد عمل شده وآن را ازبین می برد). تنها عامل شناخته شده در بروز این عارضه، استرس های عصبی بوده و معمولاً هم ریزش موها بدنبال یك استرس شدید عصبی (مثلاً فوت نزدیكان، طلاق، تصادف رانندگی و غیره) روی می دهد. بیماری دركودكان و جوانان شایعتربوده و مردان و زنان را به یك نسبت مبتلا می كند
معمولاً در عرض مدت كوتاهی (گاهی چندساعت) به یكباره موها دچار ریزش می شوند. این بیماری شدت های گوناگون دارد بطوریكه از لكه های كوچك و مدور كاملاً بدون مو در ریش، سر یا بدن تا از دست رفتن كامل موهای سر و یا همه موهای بدن متغیرمی باشد ولی چیزشایع حالت اول است. ریزش ناگهانی مو موجب اضطراب شدید بیمارشده و این اضطراب خودش بیماری را بدتر و بدترمی کند و لذا بهتراست كه هرچه سریعتر فرد تحت درمان قرارگیرد. بهتر است كه درمبتلایان به این بیماری آزمایش های غده تیروئید انجام شود.