امروزه یکی از شایعترین اقداماتی که در جهت افزایش زیبایی انجام می گیرد برداشتن خال صورت و بدن است اما نکته ای که باید به آن توجه شود این است که برداشتن خال باید بر اساس دستور پزشک و در صورت ضرورت پزشکی انجام گیرد. در برخی از موارد با توجه به ضرورت برداشتن خال از قسمتی از آن نمونه برداری می شود و زیر نظر پزشک متخصص بررسی های پاتولوژیک انجام میشود و در نتیجه بدخیم یا خوش خیم بودن خال نشان داده می شود .در برخی از مواقع خال ها نشانه های خطرناکی را با خود به دنبال دارند که در ادامه تا حدودی به آنها اشاره می کنیم:
به وجود آمدن تغییرات ناگهانی در ضایعاتی که بر روی پوست وجود دارد مانند نامنظم شدن ،تغییر رنگ ،پیدا کردن حاشیه یا غیرقرینگی، التهاب یا خونریزی و … میتواند از نشانه های خطر ناک باشد که شما با مشاهده ی آنها باید هر چه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کنید و با انجام آزمایش های لازم برای برداشتن خال اقدام کنید اما اگر در حالت عادی دچار هیچ گونه از این تغییرات نشده اید برداشتن خال در صورت یا بدن از نظر پزشکی و علمی ضرورت ندارد و بیشتر برداشتن خال جنبه زیبایی پیدا خواهد کرد.
یکی دیگر از علائم خطرناک خال ها خال هایی هستند که حاشیه یا اندازه آنها غیر قرینه می شوند و یا به خارش می افتند، تغییر رنگ می دهند یا دچار سوزش می شوند. این گونه خال ها خال های معمولی و عادی نیستند و احتیاج به بررسی های دقیق تر و نمونه برداری و آزمایشهای پاتولوژیک دارند.
در اکثر مواقع پزشکان متخصص قبل از برداشتن خال با معاینه کردن و نمونه برداری از آن ها تشخیص می دهند که خال یا ضایعه مذکور خوش خیم یا بدخیم است و پس از مشخص کردن نوع خال با روش های مختلف درمانی شروع به درمان آنها می کنند. روش هایی که برای بیماران مختلف انتخاب می شود با یکدیگر متفاوت است زیرا روش های درمانی با توجه به سن بیمار، بزرگ یا کوچک بودن خال، مکان خال و حتی عمق خال انتخاب می شود.
چگونه ضایعات پوستی برداشته می شوند؟
روش های مختلفی برای برداشت ضایعات پوستی وجود دارد. می توان آن ها را با روش های مختلف برداشت یا اینکه به کمک روش های دیگر به صورت کامل نابود کرد. بر اساس اینکه فرد دارای چه نوع ضایعه ی پوستی باشد و این ضایعه در کدام نقطه از بدن فرد قرار داشته باشد، پزشک روش درمانی مخصوصی را اعمال خواهد کرد.
روش های مختلف برای برداشتن ضایعات پوستی عبارتند از:
↑بیوپسی کلی( excisional biopsy)
این روش یکی از معمول ترین روش ها برای برداشت ضایعات پوستی به خصوص انواعی از ضایعات که بیم سرطانی بودن آن ها وجود دارد است.
قبل از انجام این روش پزشک بی حسی موضعی را اعمال می کند و بعد از آن از تیغ جراحی برای برداشت کل ضایعه استفاده می کند. در این روش مقداری از پوست طبیعی و نرمال هم به همراه ضایعه برداشته می شود. در این روش پزشک گاهی از بخیه برای پوشاندن زخم استفاده می کند.
↑بیوپسی جزئی (shave biopsy یا Partial removal)
در این روش قسمتی از ضایعه برداشته شده و جهت تشخیص بدخیم بودن یا نبودن به پاتولوژی فرستاده می شود.در این روش معمولاً از روش حرارت با دستگاه کوتر هم برای جلوگیری از خونریزی استفاده می شود.
↑کرم ها و ژل ها برای برداشتن ضایعات پوستی
ژل هایی حاوی ایمی کیمود (imiquimod)، سالیسیلیک اسید (salicylic acid) و فلورواوراسیل 5 (5-fluorouracil) یا دیکلوفناک (diclofenac) برای رهایی از زگیل ها یا اکتینیک کراتوزیس استفاده می شوند. فرد مجبور است تا چندین روز از این ژل ها استفاده کند.
↑درمان به کمک حرارت یا سوزاندن خال (electrocautery)
در این روش از الکترود داغ برای سوزاندن پایه ی ضایعه ی پوستی و برداشتن آن استفاده می شود. از الکتروکوتری معمولاً برای برداشت منگوله های پوستی به همراه سایر روش ها برای جلوگیری از خونریزی استفاده می شود.
↑کرایوتراپی یا فریز کردن (cryotherapy) برای برداشتن ضایعات پوستی
در این روش از نیتروژن مایع استفاده می شود و برای برداشتن ضایعات پوستی هم چون زگیل پیری و اکتینیک کراتوزیس می توان از آن استفاده کرد. بعد از انجام این تاول هایی بر سطح پوست ظاهر خواهند شد که یک یا دو هفته بعد از بین می روند.
↑کورتاژ (curettage)
پزشک از این روش برای برداشتن زگیل ها، گرانولوم های چرکی، اکتینیک کراتوزیس و زگیل های پیری استفاده می کند. روش کورتاژ معمولاً به همراه روش الکترو کوتری (سوزاندن خال) و کرایوتراپی مورد استفاده قرار می گیرد.
برای برداشتن زگیل ها، درماتوفیبروما و و اکتینیک کراتوزیس متصل به لب ها از لیزر تراپی استفاده می شود.
↑درمان با لیزر ( Laser therapy )
در این روش از نوری مخصوص برای فعال کردن یک ماده ی شیمیایی و در نهایت تخریب ضایعه ی پوستی استفاده می شود. این روش برای برداشتن اکتینیک کراتوزیس مورد استفاده قرار می گیرد.
چگونگی از بین بردن جای جوش با لیزر
در این روش با اشعۀ لیزر سطح پوست و عارضه مورد نظر را بر طرف می کنند به این شکل که با تابش لیزر تا عمق مشخصی از پوست، سبب تحریک کلاژن سازی و تحریک چندین برابری ساخت آن می شوند تا عارضه به سرعت ترمیم شود. در این شیوه از چندین راه استفاده می کنند:
لیزر CO2 فراکشنال: این روش یک راهکار ایده آل برای جای زخمی است که باعث جمع شدن پوست شده باشد و عمق درمان آن تا 1.5 میلی متر می باشد. این روش می تواند پوست شما را صاف تر و روشن تر کند. علاوه بر این هزینه استفاده از این روش تا حدود زیادی در مقایسه با سایر روش ها مقرون به صرفه است.
رادیو فرکوئنسی فراکشنال: این روش درمانی یکی از بهترین روش ها برای جای زخم های عمیق باقیمانده بر روی پوست است. عمق درمان در این حالت می تواند تا 3.5 میلی متر باشد. این روش همچنین می تواند مزیت لیفت پوست صورت و جوان سازی آن را نیز برای بیمار به همراه داشته باشد. به این ترتیب این روش درمانی می تواند بهبودهای چشمگیر برای پوست بیمار ایجاد کند
.لیزر QS کیوسویچ : روش درمانی است که در درمان لکه های رنگی پوست و زخم های بافتی، نسبت به سایر روش ها برتری دارد. در این حالت معمولاً جای جوش ها بنفش یا قهوه ای به نظر می رسند، اما زمانی که این زخم ها بطور مؤثر با استفاده از لیزر درمان شوند، پوست بیمار بطور قابل توجه روشن تر به نظر می رسد و درخشش و صاف بودن آن افزایش پیدا می کند. این روش همچنین دارای این مزیت اضافی است که حداقل درد را برای بیمار دارد.
از بین بردن جای جوش با لیزر می تواند توسط تمامی این سه روش موثر به خوبی انجام شود.