لایه برداری پوست صورت درمانی است که در طی آن یک محلول برای از بین بردن لایه های آسیب دیده خارجی پوست استفاده می شود. امروزه، لایه برداری پوست صورت به این علت محبوب است که نتایج تقریبا سریع داشته و می تواند به صورت سرپایی و بدون بستری شدن به انجام برسد.در لایه برداری شیمیایی پوست، پزشکان از اسیدهای آلفا هیدروکسی (AHA)، تریکلورواستیک اسید (TCA) یا فنول بر روی پوست استفاده می کنند.لایه برداری شیمیایی که به طور معمول بر روی پوست صورت انجام می شود، بافت پوست را نرم می کند. این فرآیند یک درمان موثر برای لکه ها و چروک های صورت و یا حتی رنگدانه هایی که به طور ناگهانی بر روی پوست ایجاد شده اند می باشد. این روش لایه های خارجی مرده پوست را کم کرده، لایه جدیدی که رنگ، بافت و کیفیت آن بهبود یافته است را ایجاد می کند. علاوه بر جوان سازی کامل صورت، انواع خاصی از لایه برداری پوست صورت نیز می تواند برای درمان لکه ها استفاده شده و بعنوان راهی برای از بین بردن اثر زخم و یا جوان سازی پوست در سایر نواحی بدن نیز به کار رود.
لایه برداری پوست یکی از قدیمی ترین روش های آرایشی بوده و در مصر باستان، یونان و رم برای به دست آوردن پوست لطیف تر و زیباتر استفاده می شده است. امروزه، لایه برداری شیمیایی پوست به این علت محبوب است که نتایج تقریبا سریع داشته و می تواند به صورت سرپایی و بدون بستری شدن به انجام برسد.
چگونگی انجام لایه برداری شیمیایی
پیلینگ و لایه برداری شیمیایی در مطب پزشک، کلینیک جراحی یا بیمارستان توسط یک متخصص پوست انجام می گیرد. اگر از نوع پیلینگ عمیق پوست استفاده می شود، برای آرامش بخشی بیمار از روش سدیشن یا آرام بخشی در خواب استفاده می کنند. پزشک پوست بیمار را تمیز می کند و در صورت نیاز از یک ماده ی بی حسی موضعی روی ناحیه ای که قرار است درمان انجام گیرد، استفاده می شود .پزشک سپس محلول پیلینگ یا لایه برداری را روی پوست بکار می برد. این محلول طبق شرایط و اهداف موردنظر هر بیمار ساخته می شود. در اغلب موارد، در هنگام استفاده از مواد پیلینگ روی پوست، بیمار سوزش یا سوزن سوزن شدن بر روی پوست خود احساس می کند. بعدازآنکه محلول لایه برداری برای مدت زمانی تعیین شده روی پوست قرارگرفته شود، آن را با آب پاک می کنند. سپس یک روغن تسکین دهنده روی پوست می زنند، معمولاً بعد از پیلینگ عمیق پوست از یک لایه ی ضخیمی از وازلین استفاده می شود. پزشک سپس دستورالعمل هایی را جهت مراقبت های بعد از لایه برداری به بیمار می دهد و ممکن است داروهای مسکنی را برای تسکین درد بعد از درمان تجویز کند، خصوصاً اگر از لایه برداری عمیق پوست استفاده شده است. بسته به وضعیت پوست بیمار و عمق پیلینگ پوست، ممکن است برای رسیدن به نتایج موردنظر، به چند جلسه ی لایه برداری نیاز باشد. پوستی که بعد از لایه برداری شیمیایی رشد می کند نرم تر و جوان تر خواهد بود. لایه برداری شیمیایی پوست با عمق کم، بافت پوست را تقویت می کند و چروک های صورت را کاهش می دهد. نتایج لایه برداری پوست ابتدا خیلی واضح نیست اما با تکرار درمان مشخص تر خواهد شد. در لایه برداری شیمیایی، یک محلول شیمیایی روی پوست مالیده می شود و به آن اجازه داده می شود که خوب در آن نفوذ کند. پس از گذشت یک تا ۱۴ روز، برحسب اینکه محلول تا چه عمقی در پوست نفوذ کرده باشد، لایه های پوست برداشته می شود. این پروسه بخشی از پوست را به روشی کاملاً کنترل شده تخریب می کند تا پوست جدید بتواند به جای آن رشد کند. مواد شیمیایی که برای این منظور استفاده می شود، مواد لایه برداری شیمیایی نامیده می شوند. لایه برداری شیمیایی پوست به منظور رفع چین و چروک های صورت، تغییر رنگ پوست و روشن شدن پوست و رفع اسکار انجام می شود و عموما لایه برداری بر روی پوست صورت انجام می شود. لایه برداری شیمیایی پوست می تواند به تنهایی یا همراه با سایر روش های جوان سازی پوست انجام شود.
میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن یک ماده غیر شیمیایی و روش درمانی غیر تهاجمی است. در روش جوانسازی پوست با میکرودرم از یک اسپری میکرو کریستال برای برداشتن لایه های خارجی پوست و ظاهر شدن لایه های جوان استفاده می شود. به این ترتیب می توان به سفید کردن پوست پرداخت و یک ظاهر سالم تر برای پوست ایجاد کرد. روش میکرودرم ابریژن همچنین باعث ایجاد لایه های جدید پوست با سطوح بالاتر کلاژن و الاستین می شود که می تواند ظاهر پوست شما را بهبود بخشد. میکرودرم یک روش درمانی بسیار ایمن تر در مقایسه با روش قدیمی درم ابریژن است. برای اطلاعات کامل تر در این زمینه می توانید به مقاله میکرودرم در همین سایت مراجعه کنید.
پیلینگ با مواد شیمیایی
لایه بردار پوست شیمیایی، یک محلول شیمیایی است که برای برداشتن لایه های خارجی پوست به منظور رشد سلول های پوستی جدید و رفع تیرگی پوست مورد استفاده قرار می گیرد. در این حالت پوست جدید، ظاهر جوان و شادابی پیدا خواهد کرد. این روش برای از بین بردن کک و مک صورت مناسب بوده ، در این روش پوست بیمار صاف تر شده، ظاهر پوست متوازن تر و یکنواخت تر می شود، و چروک های پوست کاهش پیدا می کند. به این ترتیب پوست بیمار روشن تر به نظر رسیده و محصولات مراقبت از پوست نیز پس از درمان بهتر جذب می شوند. هر چه محلول استفاده شده برای این کار قوی تر باشد، لایه های عمیق تری از پوست تحت تاثیر محلول قرار می گیرد و نتایج حاصل از درمان بهتر خواهد بود. اسیدهای استفاده شده در این حالت معمولاً اسید گلیکولیک، تری کلرواستیک اسید (TCA)، محلول جسنر، اسید لاکتیک، و اسید سالیسیلیک است.