اصولا مادران نوزاد از در آمدن زود هنگام دندان فرزند رضایت چندانی ندارند چون احتمال خراب شدن سریع دندان وجود دارد. در مطلب میگوییم که چرا بعضی از نوزادان زود دندان در می اورند و بعضی ها دیرتر. گرچه گاهی روند دندان درآوردن را به عنوان “پاره شدن لثه از طریق دندان” تلقی می کنند، اما وقتی دندان از میان لثه جوانه میزند، گوشت را نمیبُرد. رها شدن مواد شیمیایی مخصوصی در بدن باعث میشود برخی از سلولها در لثه ها بمیرند و جدا شوند و به دندان اجازه ی عبور از میان خود را بدهند. دندان درآوردن کودکان فرایندی فیزیولوژیکی است که موجب تغییراتی در دهان کودک می شود. بعضی از کودکان این فرایند را به آسانی پشت سر می گذارند و گاهی مشکلات گوارشی همراه خواهد بود.
علائم دندان در آوردن نوزاد
در این زمان نوزادان تحریک پذیر می شوند و داد و بی داد می کنند، هیچ نگران نباشید و با دقت لثه های او را بررسی کنید در این لحظه است که متوجه می شوید کودک تان درحال دندان درآوردن است.هنگامی که کودک برای خوردن و آشامیدن مقاومت می کند با زور به او غذا ندهید زیرا ممکن است دردی که برای دندان درآوردن دارد او را از غذا خوردن انداخته است و اشتهای او را کور کرده است که این امر طبیعی است و جای نگرانی نیست. می توانید در این دوران غذا هایی مانند سوپ و … که آبکی هستند تهیه کنید و به او بدهید. امکان دارد در این زمان انگشتان شما یا هر چیزی که دم دست او باشد را گاز بزند، زیرا این کار موجب می شود تا لثه هایش برای مدتی تسکین یابند. میتوانید در این مدت با استفاده از وسایلی را که با نام دندان گیر شناخته می شوند، در فریزر قرار داده و پس از سرد شدن لثه های کودک خود را با آن ماساژ دهید که این کار سبب کاهش درد و ناراحتی او می شود.
علت زود دندان در آوردن نوزاد
رشد دندان ها در هر کودکی متفاوت است و فاکتور های ژنتیکی در این موضوع دخالت دارند.لثه ها در نوزادان از زمان ۳ ماهگی شروع به خاریدن می کنند در این زمان کودکان دچار آب ریزش از دهان می شوند که این موضوع به دلیل ریفلاکس بیولوژیک است. تعدادی از والدین تصور می کنند اگر دندان های فرزند شان دیر تر رشد کنند بهتر است زیرا دیگر سیاه نمی شوند، پزشکان می گویند شاید دلیل این تصور والدین این است که قطره ی آهن دیر تر با دندان ها تماس پیدا می کند. روییدن دندان در کودکان به طور کامل متفاوت است. بعضی از کودکان زود و بعضی دیگر دیر دندان در می آورند. اگر فرزند تان سالم است سنی که دندان در می آورد موروثی است و بستگی به طرز و نوع رشد و نمویی که به ارث برده است، دارد پس زمان دقیق و مشخصی برای بیرون زدن اولین دندان کودک تعیین نشده است.
4 راه کاهش درد دندان درآوردن
لثه های کوچک و نرم کودک تحمل درد زیاد دندان درآوردن را ندارد و به همین دلیل، این فرشته های کوچک همیشه با بی قراری و گریه و مریض شدن این دوران را سپری می کنند.
برای اینکه بتوانید تا حدی این دردها را از وجود فرزند دلبند خود دور کنید، بد نیست راهکارهای زیر را نیز امتحان کنید.
پارچه حوله ای نم دار
پارچه حوله ای خیس و سرد یکی ار روش های مفید برای تسکین درد درآوردن دندان هست. این پارچه را روی لثه های کودک قرار دهید تا بجود. حتی می توانید یک تکه یخ هم میان پارچه بگذارید و محکم ببندید تا خدای نکرده در گلوی کودک نپرد و سپس پارچه را در دهان کودک بگذارید تا بجود. برای این منظور می توانید پارچه را در چای بابونه خیس کنید و در یخچال قرار دهید تا سرد و خنک بماند یا حلقه های پلاستیکی که برای دندان درآوردن کودکان هست را نیز در یخچال قرار دهید تا سرد شود. سپس به کودک بدهید تا بجود.
دندونی
برای کودکانی که از درد لثه رنج می برند، می توانید دندونی های لرزان خریداری کنید. انواعی از دندونی وجود دارند که با گاز گرفتن کودک، شروع به لرزش می کنند و این مساله بسیار برای کودک خوشایند و دوست داشتنی هست. برای اینکه باعث تسکین دردش هم بشود، آن را در یخچال قرار دهید تا سرد شود.
غذاهای منجمد
سرما و یخ به کاهش درد لثه کودکانی که در حال دندان درآوردن میباشند بسیار کمک می کند. می توانید غذاهایی که کودک در آن سن مجاز به خوردن آنهاست را در فریزر منجمد کنید تا کودک آن ها را بجود و سرمای آن درد دندانش را کاهش دهد. موز یخ زده یا شیر منجمد نیز روش های خوبی برای کم کردن درد میباشند.
پستانک در یخ
برای کودکانی که پستانک می خورند می توانید پستانک آن ها را در فریزر منجمد کنید تا هنگام مک زدن آن، سرمای موجود باعث بی حس شدن لثه ها و کم شدن درد آن ها شود.