دیپ بایت (DEEP BITE) یا اوربایت عمیق، نوعی مال اکلوژن است که در نتیجه ناهمراستایی دندان ها و فکها اتفاق می افتد و در بسیاری از موارد عامل ژنتیکی پشت آن قرار دارد اما عوامل دیگر مانند پوسیدگی دندان، عادات دهانی نامناسب مانند مکیدن انگشت، جویدن ناخن یا دندان قروچه ، درمان های دندانپزشکی نامناسب یا ناموفق و دست دادن دندان ها به ویژه دندانهای عقبی نیز در ایجاد مال اکلوژن نقش دارند.از دست دادن دندانهای عقبی در افراد بزرگسال می تواند باعث ایجاد یا تشدید دیپ بایت شود که منجر به فروریختگی بایت و نیمه پایینی صورت و پیری چهره می شود.ممکن است در وهله اول به نظر برسد مشکل مال اکلوژن و ناهمراستایی دندان ها تنها جنبه زیبایی دارد اما در حقیقت مشکل جدی تر است.مال اکلوژن ممکن است آسیب جدی به دندان ها و لثه و استخوان پیرامون آنها زده و منجر به سردرد، اختلال مفصل گیجگاهی فکی، مشکلات شنوایی و مشکلات گوارشی شود که همه اینها عوارض فیزیکی و اجتماعی نیز دارند.متداولترین انواع اختلالات بایت عبارتند از با اوربایت ( دیپ بایت) ، کراس بایت، اوپن بایت، کمبود فضا و به هم ریختگی و شلوغی دندانها و جلو زدگی دندان ها.
موقعیت طبیعی دندان ها به این شکل است که دندان های قدامی فک بالا باید 2 تا 3 میلیمتر دندان های قدامی فک پایین را بپوشانند. اگر این حالت برقرار نباشد به گونه ای که دندان های قدامی فک بالا بیش تر از اندازه معمول روی دندان های قدامی فک پایین قرار بگیرند، دندان های پایین کمتر دیده می شوند و شخص با ناهنجاری دندانی دیپ بایت روبرو می شود. یکی از مشکلاتی که برای افراد مبتلا به دیپ بایت پیش می آید این است که بعضا دندان های جلویی فک پایین به بافت نرم کام می خورند و باعث آسیب به بافت نرم مخاط کام بالا می شوند.
عوارض دیپ بایت چیست؟
لثه های پایینی دهان به دلیل تماس لبه های جونده دندان های جلویی بالا دچار آسیب و در نهایت منجر به عفونت می شود. سطح لبی دندان های قدامی به دلیل تماس با دندان های پایینی دچار سایش و فرسودگی می شود و همینطور موجب به وجود آمدن ناهنجاری مفصل گیجگاهی فکی نیز می شود. که در صورت عدم توجه به درمان فرد دچار سایش مینای دندان شده و دچار تحلیل لثه می شود.
چرا دیپ بایت برای دندان ها بد است؟
این عارضه می تواند به راحتی با ارتودنسی و در صورت نیاز با جراحی فک، درمان شود. این عارضه نتیجه ناهماهنگی دندان ها و فک است که اغلب به واسطه ژنتیک ایجاد می شود. این عارضه باید هر چه سریع تر درمان شود چرا که با آسیب جدی به لثه و ایجاد زخم، باعث تحلیل لثه می شود. تحلیل لثه منجر به لق شدن دندان های سالم و از دست رفتن آن ها می شود. دلیل دیگری که درمان این مشکل را الزامی می کند، مشکلاتی است که در جویدن و گوارش فرد به وجود می آید. افرادی که به این عارضه دچار هستند، معمولا نمی توانند به خوبی غذای خود را بجوند و مشکلات معده و روده در این افراد، قابل مشاهده است.
کاهش اعتماد به نفس در بیماران
مهمترین آسیبی که این اختلال به فرد وارد می کند، آسیب روحی است. افرادی که از این عارضه رنج می برند، معمولا در چهره شان، این عارضه به طور کامل مشخص است. درواقع اعتماد به نفس این افراد به واسطه نازیبایی ایجاد شده، کاهش می یابد.
دلایل ایجاد این مشکل متنوع است و همان طور که گفته شد، بخش اصلی علل ایجاد آن، عوامل ارثی است. اگر رشد تاج دندان در فک بالا بیش از حد باشد، این عارضه ایجاد می شود. گاهی این مشکل به دلیل رشد نامتقارن فک ایجاد می شود. اگر دندان های آسیاب به خوبی رشد نکنند، ممکن است این مشکل پدید آید.