بسیاری از نوجوانان برای کمک به رشد صحیح دندان های خود در طول سال های بلوغ از ارتودنسی استفاده می کنند، اما در واقعیت بیماران زیادی در گروه های سنی مختلف هستند که می توانند از راه حل های ارتودنسی برای تغییر موقعیت دندان های خود و زیبایی بیشتر استفاده کنند. متخصصان دندانپزشکی به دلایل مختلف استفاده از ارتودنسی را به بیماران توصیه می کنند. برخی از اصلی ترین دلایل نیاز به ارتودنسی عبارتند از:
یکی از رایج ترین دلایل نیاز به ارتودنسی در بیمارانی دیده می شود که تنها برای صاف کردن دندان های خود از بریس استفاده می کنند. در اوایل رشد دندان ها، ارتودنتیست ها اغلب می توانند متوجه شوند که برخی دندان ها در حال رشد در زاویه ای هستند که در نهایت ردیف مناسبی را ایجاد نمی کنند. در این موارد، بریس می تواند یک راه حل موثر برای اطمینان از رشد صحیح دندان ها باشد. این روش معمولا بین ۸ تا ۱۴ سالگی انجام می شود.
بریس های دندان می توانند به عنوانی بخشی از راه حل برای دهان های کوچکی به کار روند که دندان ها در آن جای کافی برای رشد ندارند. برخی از بیماران دارای دندان هایی هستند که تا حدی از بغل رشد کرده اند. از بریس می توان برای هدایت دندان ها پس از کشیدن چند دندان و ایجاد فضای کافی در دهان استفاده کرد.
چرا نیاز به ارتودنسی دارید؟
افراد متعددی که از ارتودنسی استفاده می کنند، می خواهند لبخندشان را بهبود بخشند. اگرچه داشتن لبخندی زیباتر مهم است، کاهش و پیشگیری از مشکلات سلامتی بلند مدت هم به همین اندازه ضروری است. به علاوه، تمیز کردن و مراقبت از دندان های کج و نامنظم مشکل است و عوارض جانبی همچون از دست رفتن دندان، پوسیدگی دندان، یا بیماری های لثه را به دنبال خواهد داشت. لازم است به این مساله اشاره کنیم که دندان ناسالم و ناهنجاری های فک می تواند باعث ایجاد زوال در دندان ها شود و روی جویدن غذا تاثیر بگذارد. بر اثر فشاری که جویدن نامناسب ایجاد می کند، ممکن است فشار شدیدی به بافت لثه و استخوان زیر دندان اعمال شود. بنابراین ارتودنسی راه مناسبی برای درمان ناهنجاری های دندانی (مشکل بایت) و عوارض جانبی ناشی از آن است. وقتی که تصمیم به درمان ارتودنسی گرفتید، این نتایج را در ذهن داشته باشید:
- دندان هایی مرتب تر و لبخندی زیباتر
- دندان و لثه هایی سالم تر
- فک و دندان های منظم
- امکان تمیز نگه داشتن دندان در روز
- افزایش اعتماد به نفس
در یک دوره زمانی، ارتودنسی از طریق سیم ها و براکت ها فشاری ثابت و کافی را روی دندان ها ایجاد می کند. به مرور دندان ها در جهت مشخصی شروع به حرکت می کنند و با حرکت دندان ها، استخوان نیز شکلش را تغییر می دهد. پس از برداشتن بریس ها، معمولا پس از 12 تا 24 ماه دندان هایتان مرتب تر می شوند، فک ها هم تراز شده و لبخندی زیبا خواهید داشت.
بررسی بایت و شیوه روی هم قرار گرفتن دندان ها
زمانی که دهان را می بندید، دندان ها باید روی هم قرار بگیرد. اگر بین دندان های بالا و پایین فاصله وجود داشته باشد، یا دندان های بالا یا پایین بسیار جلوتر از دندان های فک مقابل قرار بگیرد، اختلال بایت دارید و برای اصلاح آن باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.
- اگر زمانی که دهان را می بندید، دندان های بالا جلوتر از دندان های پایین باشد و بیش از نیمی از سطح دندان های پایین را بپوشاند، اختلال اوربایت وجود دارد.
- اگر هنگامی که دهان را می بندید، دندان های پایین جلوتر از دندان های بالا باشد، اختلال آندربایت وجود دارد.
نوع دیگری از اختلال بایت نیز وجود دارد که در آن دندان های پیشین پایین با دندان های پیشین بالا تماس ندارد و فاصله ساجیتالی بین آنها دیده می شود، این اختلال اورجت نامیده می شود. اگر دندان های بالا به نحو نامناسبی داخل دندان های پایین قرار بگیرد، با اختلال کراس بایت مواجهیم که اگر درمان نشود، باعث عدم تقارن صورت خواهد شد.