ارتودنسی درمان رایجی است برای نوجوانانی که دچار ناهنجاری های دندانی ناشی از دندان های نامرتب، کج یا دندان های فاصله دار هستند. ارتودنسی برای همه افرادی طراحی شده است که مشکل دندانی داشته و با این روش قابل درمان باشند. واضح است که از ارتودنسی برای مرتب کردن دندان ها، درمان و بهبود مشکلات بایت، و ایجاد لبخندی زیباتر استفاده می شود. ارتودنسی ها همچنین دستگاه های مناسبی هستند برای بیمارانی که انحراف فک دارند. همچون بیشتر افراد، احتمالا شما هم سوالات زیادی در ذهن داشته باشید که نیاز به پاسخ دارند. یکی از این سوالات این است: چه مدت لازم است که ارتودنسی روی دندان ها بماند؟ این پرسشی است که متخصص ارتودنسی در اینجا به آن پاسخ می دهد.مدت زمانی که لازم است تا براکت ارتودنسی بر روی دندان های شما باقی بماند، توسط متخصص ارتودنسی برای هر فرد تعیین نشده و به نوع و شکل براکت نیز بستگی ندارد. مدت زمانی که شما باید از سیم کشی دندان استفاده کنید، به مشکل موجود در ابتدای درمان و اهداف شما از انجام درمان بستگی خواهد داشت.
اورژانس ارتودنسی شامل چه مواردی می شود؟
با شناختن اورژانس های ارتودنسی، امکان درمان بعضی از آن ها در منزل وجود دارد. اما موارد ضروری را به هیچ وجه نمی توان دست کم گرفت.اورژانس های ارتودنسی زیر را جدی بگیرید. در صورت رخ دادن هر یک از آن ها، بلافاصله با دنداپزشک یا ارتودنتیست خود تماس بگیرید.
- آسیب دیدن دهان، دندان ها یا صورت
- عفونت کردن لثه
- تورم دهان و صورت
- درد شدید و غیر قابل تحمل دهان یا صورت
در ادامه، سایر مشکلاتی که احتمال بروز آن ها در طول دوره ارتودنسی وجود دارد را بررسی می کنیم.
گیر کردن غذا بین دندان ها
اضافه شدن قطعات ارتودنسی در دهان به اندازه کافی سخت هست. گیر گردن غذا بین دندان ها این سختی را دوچندان می کند.اگرچه گیر کردن غذا بین دندان ها مشکل حادی به وجود نمی آورد اما ناراحتی بیمار را به دنبال دارد. برای رفع این مشکل، می توان از نخ دندان مخصوص ارتودنسی یا مسواک کمک گرفت.استفاده از خلال دندان نیز در رفع این مشکل موثر است. با این ابزار می توان خرده های غذا را جا به جا کرده و از لای دندان ها خارج کرد.
گم شدن اورینگ یا لیگاچور فلزی
اورینگ ها، کش هایی هستند که برای حفظ کردن سیم ارتودنسی داخل براکت استفاده می شوند. لیگاچور فلزی، نام سیم های نازکی است که بعضی مواقع به جای اورلینگ ها به کار می روند.گم شدن این قطعات گاهی جزء اورژانس های ارتودنسی محسوب می شوند. اما اگر فقط یکی از آن ها آسیب ببیند، مشکل حادی بروز نمی کند.برای بررسی شدت این مسئله، باید با دندانپزشک خود مشورت کنید. بنابراین در صورت بروز این مشکل، با دندانپزشک یا ارتودنتیست خود تماس بگیرید.
جا به جا شدن سیم ارتودنسی یا لیگاچور فلزی
یکی از مشکلاتی که پس از ارتودنسی بروز می کند، جا به جایی سیم ارتودنسی و خارج شدن آن براکت ها است. سیم خارج شده را به راحتی می توان بر سر جای خود قرار داد.همینطور امکان خم کردن سیم نیز وجود دارد تا فاصله آن از لثه و گونه افزایش یابد. در صورتی که بخواهید بدون مراجعه به پزشک این مشکل دردنام را رفع کید، چند راه حل دارید.راحت ترین روش، قرار دادن موم ارتودنسی یا پنبه مرطوب روی انتهای سیم ارتودنسی است. این کار، میزان تحریک شدن دهان را به طور چشم گیری کاهش می دهد.
شکستن براکت
در زمان ارتودنسی، میل کردن بعضی غذا ها از سوی دکتر منع می شود. اگر به این توصیه عمل نکنید، احتمال شکستن براکت وجود دارد. بروز این اتفاق، به طولانی تر شدن دوره درمان می انجامد.پس از شکستن براکت، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر زمان ویزیت شما نزدیک است، می توانید چند روزی تحمل نمایید. در غیر این صورت، یک وقت اورژانسی از پزشک خود بگیرید.تا زمان ویزیت اگر براکت به وایر ارتودنسی متصل هست، آن را به همان شکل حفظ کنید. اگر براکت شکسته شده باعث آزار دهان شما می شود، یکی از موارد اورژانس های ارتودنسی به شمار می رود.برای کنترل کردن این آزار، می توانید از مقداری موم ارتودنسی استفاده کنید. اگر براکت کاملا شکسته شده، آن را حفظ کرده و در زمان ویزیت، نزد دندانپزشک خود ببرید.
خارج شدن سپریتور
سپریتور، جداکننده یا فضا دهنده ای هست که در ارتودنسی به کار می رود. این ابزار، شبیه کش کوچکی بوده و در دومین جلسه ارتودنسی بین دندان های آسیا جایگذاری می شوند.مشکل شایعی که در میان بیماران وجود دارد، گم کردن سپریتور است. این مسئله، چندان حاد نبوده و جای نگرانی نیست.در خصوص جایگذاری مجدد سپریتور ها باید با دندانپزشک خود مشورت کنید. در هر صورت، این مورد جزء اورژانس های ارتودنسی به شمار نمی رود.
شکستن یا از دست دادن پلاک متحرک
عوامل مختلفی در اورژانسی بودن یا نبودن این مسئله نقش دارند. با از دست دادن پلاک متحرک احتمال برگشت دندان ها به حالت قبل از ارتودنسی وجود دارد.فاصله اصلاح شده بین دندان ها یا تغییر حالت دندان های پیش فک بالا، مهم ترین عوارض شکستن پلاک متحرک هستند.این موارد جزء اورژانس های ارتودنسی هستند. با این حال اگر دندان ها مدتی بدون پلاک باشند و تغییر ظاهر ندهند، احتمالا به حالت اولیه خود بر نمی گردند.در صورتی که پلاک شما شکست، قطعات آن را داخل نایلون قرار داده و نزد دندانپزشک خود ببرید. زیرا در بعضی موارد، امکان ترمیم قطعه وجود دارد.
بلعیدن قطعات ارتودنسی
احتمال بلعیدن قطعات ارتودنسی ضعیف است. زیرا حتی اگر آن ها دچار شکستگی بشوند، باز هم به سیم ها متصل هستند.با این حال، قطعاتی مثل بریس یا سایر اجزای ارتودنسی آنقدر کوچک هستند که با بلعیدن آن ها، هیچ مشکلی رخ نمی دهد.اگرچه بلعیدن قطعات داخل دهان جزء اورژانس های اورتودنسی نیست. با این حال باید بلافاصله با دندانپزشک تماس گرفته برای بررسی و ترمیم ارتودنسی، مراجعه شود.
وقت اورژانس ارتودنسی چقدر طول می کشد ؟
بعد از این که متخصص ارتودنسی وضعیت را بررسی و معاینه کرد 20 الی 30 دقیقه زمان می برد تا براکت های جدید آماده شوند. زمانی که با مطب یا کلینیک ارتودنسی تماس می گیرید و درخواست وقت اورژانسی برای بررسی وضعیت براکت ها می کنید به شما وقت همان روز یا یک الی دو روز آینده اعلام خواهد شد تا هرچه سریعتر براکت های ارتودنسی ثابت شما جایگزین و یا ترمیم شوند.
توجه کنید همیشه از دست دادن یک براکت اورژانس دندانپزشکی و ارتودنسی محسوب نمی شود و در برخی موارد می توانید صبر کنید تا زمان نوبت بعدی فرابرسد. در اکثر مواقع اگر دردی احساس نمی کنید و یا از دست رفتن یک سیم ارتودنسی مشکلی برای شما ایجاد نکرده دیگر نیازی به وقت اورژانس ارتودنسی ندارید.
اگر قسمتی از براکت از دست برود نیاز به وقت اورژانسی ارتودنسی دارید
توجه کنید اگر قسمتی از براکت شما خراب شد و جدا شد حتما با کلینیک ارتودنسی تماس بگیرید و وضعیت را شرح دهید تا در صورت لزوم برای شما وقت اورژانسی ارتودنسی در نظر گرفته شود. درمواقعی که قسمتی از براکت جدا می شود آن را نزد خود نگه دارید تا در زمان مراجعه به پزشک متخصص ارتودنسی خود آن را ارائه کنید. در برخی موارد بیمار تکه جدا شده را قورت می دهد. در این وضعیت بیمار باید غذای پر فیبر میوه و سالاد میل کند تا هرچه سریعتر تکه ای که قورت داده است را دفع کند تا از بروز مشکلات گوارشی جلوگیری کند.
در مواقعی نیز بیمار رابربند را قورت می دهد که اگر به جنس پلاستیک رابربند آلرژی و حساسیتی نداشته باشد مشکل خاصی برای او ایجاد نمی کند و حداقل طی 2 تا 3 روز آن را دفع خواهد کرد.
حرکات غیر طبیعی دندان
براکت ها و سیم های ارتودنسی شما از طراحی بسیار دقیقی برخوردار می باشاند اما در عین حال این لوازم نسبتا شکننده هستند. بعضی مواقع یک یا تعداد زیادی از دندان ها ممکن است مقداری حساس شوند، در اینگونه موارد شما باید حتما صبور باشید .لوازم ارتودنسی که در دهان شما هستند، طوری طراحی شده اند تا حرکت دندان ها را در تمام جهات انجام دهند .درصورتی که شما احساس می کنید که حرکت دندان ها فقط در یک جهت صورت می گیرد مخصوصا در مراحل اولیه درمان ، با گذشت زمان همه چیز به حالت عادی و نرمال برمی گردد.با این وجود، حرکات غیر معمول دندان گاهی ممکن است رخ دهد که شامل موارد ارتودنسی اورانسی می باشند: هنگامی که براکت خیلی شل شده باشد یا هنگامی که یک نیروی اعمال شده خیلی قوی باشد یا نادرست باشد و یا هنگامی که سیم خم شده یا آسیب دیده است .در صورتی که احساس می کنید تغییرات غیر معمول و غیر طبیعی در حال رخ دادن در دهان شما است با متخصص ارتودنسی خود جهت بررسی ارتودنسی اورانسی تماس حاصل نمایید. در صورتی که نزدیک به پایان درمان خود متوجه حرکات غیر عادی و شدید دندان خود شدید، برای ارزیابی وضعیت ارتودنسی اورانسی با متخصص ارتودنسی خود تماس حاصل نمایید .